2016-08-08 11:14

2016-08-08 11:56

Målfest för FF:s damer

SÄFFLE: Märkliga förutsättningar i första höstmatchen

Det blev minst sagt en målrik historia när Säffle FF:s damer tog emot Gagnefs IF hemma på Sporthälla i lördags. Säffle FF lade grunden till segern redan under den första halvleken.

Laget fick en drömstart på matchen när Sofie Vintfjärd redan i den andra matchminuten får bollen i nät för hemmalaget. Fem minuter senare var det dags igen, då Jennica Johansson höll sig framme och prickade in 2-0. Redan då visade sig klasskillnaden mellan lagen, vilket det dock fanns även andra orsaker till.

Total dominans

Ja, inledningen på matchen tillhörde utan tvekan Säffle FF, och så skulle det även vara under resten av den första halvleken. Man visar upp ett vägvinnande och kontrollerat passningsspel och framför allt är det efter högerkanten som grunderna till flera fina anfall byggs upp. Mellan den 24:e och 36:e spelminuten avgör Säffle FF matchen med en näst intill brutal effektivitet.

Först är det Marie Håkansson som gör 3-0, innan duktiga spelfördelaren Nathalie Wettese gör både 4-0 och 5-0 – det andra målet fint framspelad av Jennica Johansson. Knappa tio minuter före paus håller sig sedan Sofie Vintfjärd framme och gör 6-0.

Få spelare

Vid sidan om att FF gör en mycket stabil och bra första halvlek ska det också nämnas att Gagnef hade haft stora svårigheter att få ihop tillräckligt många spelare till den här matchen. I första halvlek hade man endast åtta utespelare på planen, vilket blev till sju inför den andra. Diskussioner fördes länge om matchen skulle få fortsätta eller avbrytas, men efter en genomgång av bestämmelserna beslutades det dock att den andra halvleken skulle blåsas i gång.

Blandade känslor

Den andra halvleken fortsatte på samma sätt som den första, även om målproduktionen avtog. Säffle FF slarvar stundtals och har svårt att sätta den avgörande passningen. Samtidigt kämpar Gagnef-försvaret beundransvärt och tillåter endast en del halvchanser. I den 75:e minuten klarar man dock inte stå emot trycket längre, utan FF utökar till 7-0, återigen genom målfarliga Sofie Vintfjärd. Hon nöjde sig dock inte med ett hattrick, utan spädde på ledningen ytterligare i den sista matchminuten, vilket fastställde slutresultatet till 8-0.

Efter matchen var Säffle FF:s tränare Philip Palmaer nöjd med prestationen, men kanske inte som man förväntar sig efter en seger med 8-0.

– Gagnef förtjänar en eloge som kommer hit, trots att de har för få spelare. Det är egentligen inte så kul för någon kanske. Men nu fick vi tillfälle att träna på en del saker i stället, som anfallsfotboll och en del spelsekvenser vi kan ta med oss framöver, framför allt i första halvlek.

Ni får inte riktigt till det i andra, vad beror det på tror du?

– Det krävs rätt mycket mentalt när man är övertaliga för att hålla uppe tempo och så. Jag tycker tjejerna gör det bra, men i andra blir det lite avslaget och det är klart att det är svårt att hålla fokus. Men vi gör ändå 8 mål, säger Palmaer.

Laget fick en drömstart på matchen när Sofie Vintfjärd redan i den andra matchminuten får bollen i nät för hemmalaget. Fem minuter senare var det dags igen, då Jennica Johansson höll sig framme och prickade in 2-0. Redan då visade sig klasskillnaden mellan lagen, vilket det dock fanns även andra orsaker till.

Total dominans

Ja, inledningen på matchen tillhörde utan tvekan Säffle FF, och så skulle det även vara under resten av den första halvleken. Man visar upp ett vägvinnande och kontrollerat passningsspel och framför allt är det efter högerkanten som grunderna till flera fina anfall byggs upp. Mellan den 24:e och 36:e spelminuten avgör Säffle FF matchen med en näst intill brutal effektivitet.

Först är det Marie Håkansson som gör 3-0, innan duktiga spelfördelaren Nathalie Wettese gör både 4-0 och 5-0 – det andra målet fint framspelad av Jennica Johansson. Knappa tio minuter före paus håller sig sedan Sofie Vintfjärd framme och gör 6-0.

Få spelare

Vid sidan om att FF gör en mycket stabil och bra första halvlek ska det också nämnas att Gagnef hade haft stora svårigheter att få ihop tillräckligt många spelare till den här matchen. I första halvlek hade man endast åtta utespelare på planen, vilket blev till sju inför den andra. Diskussioner fördes länge om matchen skulle få fortsätta eller avbrytas, men efter en genomgång av bestämmelserna beslutades det dock att den andra halvleken skulle blåsas i gång.

Blandade känslor

Den andra halvleken fortsatte på samma sätt som den första, även om målproduktionen avtog. Säffle FF slarvar stundtals och har svårt att sätta den avgörande passningen. Samtidigt kämpar Gagnef-försvaret beundransvärt och tillåter endast en del halvchanser. I den 75:e minuten klarar man dock inte stå emot trycket längre, utan FF utökar till 7-0, återigen genom målfarliga Sofie Vintfjärd. Hon nöjde sig dock inte med ett hattrick, utan spädde på ledningen ytterligare i den sista matchminuten, vilket fastställde slutresultatet till 8-0.

Efter matchen var Säffle FF:s tränare Philip Palmaer nöjd med prestationen, men kanske inte som man förväntar sig efter en seger med 8-0.

– Gagnef förtjänar en eloge som kommer hit, trots att de har för få spelare. Det är egentligen inte så kul för någon kanske. Men nu fick vi tillfälle att träna på en del saker i stället, som anfallsfotboll och en del spelsekvenser vi kan ta med oss framöver, framför allt i första halvlek.

Ni får inte riktigt till det i andra, vad beror det på tror du?

– Det krävs rätt mycket mentalt när man är övertaliga för att hålla uppe tempo och så. Jag tycker tjejerna gör det bra, men i andra blir det lite avslaget och det är klart att det är svårt att hålla fokus. Men vi gör ändå 8 mål, säger Palmaer.

  • Robin Widing