2016-07-13 12:15

2016-07-13 12:15

SM-brons efter stor dramatik

SKYTTE: Stark SM-debut av Pernilla – brons till Per-Anders

Två Säffleskyttar fanns på plats i Kristianstad när SM i nationellt skytte avgjordes. Pernilla Lander Nordin och Per-Anders Lander tävlade i precison med fina resultat

I ett riktigt ruskigt väder tävlade Per-Anders först i B-vapen, där han blev 19:e bästa skytt. I a-vapen var det ”stolpe ut” och där missade Per-Anders precis finalen. Pernilla gjorde SM-debut – en lysande sådan!

Det var lite pirrigt innan provserien men hon höll nerverna i styr och med ett stabilt skytte låg hon 7:a med 298 poäng efter andra skjutlaget. Sedan föll hon till 10:e plats, men kom med som sista skytt. Endast 2 tjejer var med i finalen och de stod som skytt 9 och 10. En finalserie på 129 poäng innebar avancemang till 9:e plats och hon blev därmed bästa tjej. En stark SM-debut!

På lördagen var det dags för Per-Anders ”paradgren”, öppen C. Det var den största klassen med 221 startande och efter en lång väntan kunde alla utom 38 packa ihop för dagen. Per-Anders sköt stabilt och drog ihop 336 poäng. Ledaren hade 341 poäng, följd av 2 skyttar på 340 poäng, 2 på 339, 2 på 338 och 2 på 337. Förutom Per-Anders hade ytterligare 2 skyttar 336 och sedan följde en hel klunga på 335. Således tätt både uppåt och nedåt. Finalgränsen drogs vid 332 och förutom Per-Anders representerades Värmland av Fryksdalens Johanna Granqvist som hade 332 i grundomgången. Per-Anders stod på plats 12 och inledde med 49 i provserien. Under första finalserien bjöd åter vädret på dramatik, när ledarens spegel blåste ur tavlan. Detta gjorde att han skulle få skjuta om efter ordinarie finalserierna och därmed lästes inga delresultat upp mellan finalserierna, vilket passade Per-Anders utmärkt och han kunde koncentrera sig på skyttet. I första serien slog han till med en fullpoängare (50 p) och följde sedan upp med 2 49-serier. 148 är ett riktigt bra finalresultat (även om han sköt 149 i SM-finalen 8 år tidigare på samma bana). Att det skulle innebära avancemang stod klart då skyttarna framför honom i finalen skjutit lägre poäng.

Nu återstod ledarens återstående finalserie. Allas blickar var riktade mot honom och det första skottet var ”bara” en 8:a! Spänningen steg, med den täta toppstriden var varje poäng viktig och placeringar stod på spel. Efter 4 10-poängare blev resultatet 146 p med de tidigare 2 49-poängsserierna, och han hade lyckats hålla undan. Men på övriga pallplatser blev det omstuvningar. Silvermedaljören låg 4:a inför finalen och sköt upp sig. 2:an och 3:an in i finalen sköt 142 respektive 143 p och föll till 4:e respektive 5:e plats. När skjutledaren ropade upp 3:an var det Per-Anders Lander som äntligen fick utdelning under årets SM. En trevlig avslutning på veckan i Skåne!

Redan nästa vecka bär det av mot nästa SM, nämligen sportskytte-SM i Boden. Även här deltar Per-Anders och Pernilla, då tävlande för Kungliga Värmlands Regementes SF. Men Säffle blir inte utan deltagande, då Simon Lander Nordin gör då sin SM-debut inom sportskyttet. Han är dessutom uttagen till landslaget i sport- och fripistol vid JNM som går av stapeln i Trollhättan senare under sommaren. Förra året debuterade ju Pernilla i sportskyttesammanhang, just i SM och kapade åt sig en guldmedalj i lag. I år är hon ensam junior för Karlstadsklubben, men hon ingår dessutom i damlaget i både sport- och standardpistol.

I ett riktigt ruskigt väder tävlade Per-Anders först i B-vapen, där han blev 19:e bästa skytt. I a-vapen var det ”stolpe ut” och där missade Per-Anders precis finalen. Pernilla gjorde SM-debut – en lysande sådan!

Det var lite pirrigt innan provserien men hon höll nerverna i styr och med ett stabilt skytte låg hon 7:a med 298 poäng efter andra skjutlaget. Sedan föll hon till 10:e plats, men kom med som sista skytt. Endast 2 tjejer var med i finalen och de stod som skytt 9 och 10. En finalserie på 129 poäng innebar avancemang till 9:e plats och hon blev därmed bästa tjej. En stark SM-debut!

På lördagen var det dags för Per-Anders ”paradgren”, öppen C. Det var den största klassen med 221 startande och efter en lång väntan kunde alla utom 38 packa ihop för dagen. Per-Anders sköt stabilt och drog ihop 336 poäng. Ledaren hade 341 poäng, följd av 2 skyttar på 340 poäng, 2 på 339, 2 på 338 och 2 på 337. Förutom Per-Anders hade ytterligare 2 skyttar 336 och sedan följde en hel klunga på 335. Således tätt både uppåt och nedåt. Finalgränsen drogs vid 332 och förutom Per-Anders representerades Värmland av Fryksdalens Johanna Granqvist som hade 332 i grundomgången. Per-Anders stod på plats 12 och inledde med 49 i provserien. Under första finalserien bjöd åter vädret på dramatik, när ledarens spegel blåste ur tavlan. Detta gjorde att han skulle få skjuta om efter ordinarie finalserierna och därmed lästes inga delresultat upp mellan finalserierna, vilket passade Per-Anders utmärkt och han kunde koncentrera sig på skyttet. I första serien slog han till med en fullpoängare (50 p) och följde sedan upp med 2 49-serier. 148 är ett riktigt bra finalresultat (även om han sköt 149 i SM-finalen 8 år tidigare på samma bana). Att det skulle innebära avancemang stod klart då skyttarna framför honom i finalen skjutit lägre poäng.

Nu återstod ledarens återstående finalserie. Allas blickar var riktade mot honom och det första skottet var ”bara” en 8:a! Spänningen steg, med den täta toppstriden var varje poäng viktig och placeringar stod på spel. Efter 4 10-poängare blev resultatet 146 p med de tidigare 2 49-poängsserierna, och han hade lyckats hålla undan. Men på övriga pallplatser blev det omstuvningar. Silvermedaljören låg 4:a inför finalen och sköt upp sig. 2:an och 3:an in i finalen sköt 142 respektive 143 p och föll till 4:e respektive 5:e plats. När skjutledaren ropade upp 3:an var det Per-Anders Lander som äntligen fick utdelning under årets SM. En trevlig avslutning på veckan i Skåne!

Redan nästa vecka bär det av mot nästa SM, nämligen sportskytte-SM i Boden. Även här deltar Per-Anders och Pernilla, då tävlande för Kungliga Värmlands Regementes SF. Men Säffle blir inte utan deltagande, då Simon Lander Nordin gör då sin SM-debut inom sportskyttet. Han är dessutom uttagen till landslaget i sport- och fripistol vid JNM som går av stapeln i Trollhättan senare under sommaren. Förra året debuterade ju Pernilla i sportskyttesammanhang, just i SM och kapade åt sig en guldmedalj i lag. I år är hon ensam junior för Karlstadsklubben, men hon ingår dessutom i damlaget i både sport- och standardpistol.