2016-05-11 17:13

2016-05-11 17:13

Sprang för världsrekord

ORIENTERING: 600 elever firade World Orienteering Day

På onsdagens firades World Orienteering Day runt om i hela Sverige och i Säffle gav sig 600 elever ut i skogen för att hjälpa till att slå världsrekordet i antalet ungdomar ute i skogen på en och samma dag.

Den 11 maj, det vill säga i går, så firades World Orienteering Day. En dag där orienteringsklubbar runtom i landet bjuder in unga att prova på orientering och samtidigt försöka slå Schweiz nuvarande världsrekord på 207 979 unga personer i skogen under en dag. I Säffle gjorde högstadieelever från Tegnérskolan och Höglundskolan samt Värmlandsbro skola in insats.

– Vi började med att fråga Tegnérsklan, men sedan visade det sig att även Höglunda och Värmlandsbro ville vara med, säger Hans Wilhelmsson, Säffle Orienteringsklubb.

Jämnt tempo

På morgonen var det årskurs sju som sprang en tre kilometers- lång bana i skogen vid klubbstugan. Tre av de nära 600 eleverna som deltog under dagen var Emelie Karlsson, Emma Fridh och Emma Nyman från klass 7D på Tegnérskolan.

– Det är rätt så kul med orientering men lite svårt att läsa kartan ibland, säger Emelie Karlsson.

– Men det är bra att det är fint väder, annars är det inte lika kul, konstaterar Emma Nyman.

– Det viktigaste är att man springer i ett jämnt tempo och ser till att hålla kartan åt rätt håll, svarar Emma Fridh på frågan om vad man ska tänka på innan man ger sig ut i skogen.

Senare under dagen orienterade även de andra högstadieklasserna samt elever från Värmlandsbro skola. Totalt hade 49 kontroller placerats ut och trots att det inte var någon tävling skymtade en tävlingsanda i skogen.

– Rent generellt så tycker jag nog att intresset för orientering verkar vara rätt stort. Eleverna brukar tycka att det är kul när de väl kommer in i det och inser att det är så mycket mer än att bara springa, säger Johan Kans, idrottslärare på Tegnérskolan.

För de klasser som var tävlingssugna fanns en stafettävling där klasserna fick bidra med ett klasslag om fyra personer som tävlade om en plats i länsfinalen i Karlstad.

Den 11 maj, det vill säga i går, så firades World Orienteering Day. En dag där orienteringsklubbar runtom i landet bjuder in unga att prova på orientering och samtidigt försöka slå Schweiz nuvarande världsrekord på 207 979 unga personer i skogen under en dag. I Säffle gjorde högstadieelever från Tegnérskolan och Höglundskolan samt Värmlandsbro skola in insats.

– Vi började med att fråga Tegnérsklan, men sedan visade det sig att även Höglunda och Värmlandsbro ville vara med, säger Hans Wilhelmsson, Säffle Orienteringsklubb.

Jämnt tempo

På morgonen var det årskurs sju som sprang en tre kilometers- lång bana i skogen vid klubbstugan. Tre av de nära 600 eleverna som deltog under dagen var Emelie Karlsson, Emma Fridh och Emma Nyman från klass 7D på Tegnérskolan.

– Det är rätt så kul med orientering men lite svårt att läsa kartan ibland, säger Emelie Karlsson.

– Men det är bra att det är fint väder, annars är det inte lika kul, konstaterar Emma Nyman.

– Det viktigaste är att man springer i ett jämnt tempo och ser till att hålla kartan åt rätt håll, svarar Emma Fridh på frågan om vad man ska tänka på innan man ger sig ut i skogen.

Senare under dagen orienterade även de andra högstadieklasserna samt elever från Värmlandsbro skola. Totalt hade 49 kontroller placerats ut och trots att det inte var någon tävling skymtade en tävlingsanda i skogen.

– Rent generellt så tycker jag nog att intresset för orientering verkar vara rätt stort. Eleverna brukar tycka att det är kul när de väl kommer in i det och inser att det är så mycket mer än att bara springa, säger Johan Kans, idrottslärare på Tegnérskolan.

För de klasser som var tävlingssugna fanns en stafettävling där klasserna fick bidra med ett klasslag om fyra personer som tävlade om en plats i länsfinalen i Karlstad.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.