2016-04-07 06:00

2016-04-07 06:00

"Eskilsäter är en riktigt bra förening"

FOTBOLL: Andreas Thorell trivs i sitt EIF

Han är snabb och vass på fotbollsplanen och har ett hjärta som klappar hårt för Eskilsäters IF.
– Den här säsongen ska jag försöka att inte käfta så mycket och hålla på med efterslängar, ler Andreas Thorell, men det blir lätt så ”i stridens hetta”.

Andreas valde fotbollen tidigt. Lite innebandy har det också blivit, men fotbollen har hängt med hela livet. Näsgrabben har haft Eskilsäter som klubbadress under alla år.

– Jag kommer från Näset och har gått i skolan där också, i Botilsäter. Jag trivdes bra, och trivs bra nu också. Jag bodde i Nuntorp en period när jag pluggade där och var i Stockholm och jobbade ett halvår, men flyttade hem igen.

Andreas är uppväxt på en gård med dikor och har valt samma väg.

– Jag läste lantbrukslinjen, det var självklart att gå i samma fotspår. Jag trivdes jättebra på Nuntorp och bodde på internat där. Det var en rolig tid!, berättar han.

Efter ett par år hemma flyttade Andreas sedan till Stockholm. Här snackar vi kontraster!

– Jag jobbade på ett träföretag där, och det var lite skillnad mot hemma, skrattar han. En bonnpôjk i storstan!

Trivdes du bra i Stockholm?

– Ja, det gjorde jag väl – men jag saknade fotbollen. Jag tränade med ett division 7-lag i Stockholm, men det var riktigt skönt att komma hem igen.

Numera jobbar Andreas på Rosenborg på Näset.

– Jag har varit där sedan i fjol och trivs riktigt bra!, säger han.

Och med flytten hem kom också Andreas tillbaka till Rudsvallen. Det är i Eskilsäter han hör hemma.

– Ja, här är inget klubbyte på gång, ler han.

Hur ser det ut i laget inför kommande säsong?

– Det ser bra ut. Vi har väldigt roligt på matcher och träningar och har mycket folk i gång som tränar. Vi har spelat tre träningsmatcher hittills med lite blandade resultat. Vi mötte bland annat Sifhälla och det gick ju inte vägen, men mot FF-juniorerna spelade vi riktigt bra och även om vi förlorade mot Fengersfors i helgen med uddamålet så tycker jag att det går bättre och bättre.

Andreas har ju som sagt ett ”helt liv” i EIF, och han berättar om en förening som engagerar en hel bygd.

– Eskilsäter är en riktigt bra förening med mycket bra folk även runt om planen. Det händer en hel del i klubben, och många är engagerade för att se till att det händer saker. Ta Brännbollsfesten, till exempel.

På första april lade föreningen ut en nyhet på sin hemsida om att hockeyprofilen Emil Kåberg var klar för EIF. Erik Kullander och Andreas Thorell låg bakom aprilskämtet.

Ni har rätt kul i föreningen va?

– Ja, så är det. Alla skojar och skämtar med varann!

Vilken är din roll i laget? Du har ju ändå varit med länge...

– Det är ett gäng som varit med i många, många år, jag är väl en av dem. ”Älgen” och Örnvalds också (Fredrik Jonasson, Björn och Stefan Örnvald, red anm). Jag är ändå inte äldst, det måste väl vara Thomas (Eriksson) som är det, han är över 30. Annars är de flesta i 20-årsåldern. Min största styrka är snabbheten, sen är jag tyvärr en sån som gärna ger igen...

Hur är det med målskyttet?

– Det går lite upp och ner. Jag stänker in något mål då och då.

Vem tror du blir årets nyckelspelare i laget?

– Jag tror att Andreas Molinder blir ett utropstecken. Han har sett riktigt bra ut på träningsmatcherna. Sen är Älgen alltid viktig för oss. Han är lugn och trygg i sitt spel och avgör många matcher.

Hur tror du att det kommer gå för er?

– Jag tror absolut att vi kan ligga däruppe, kan alla spelare vara med så har vi en stark trupp. Det skulle vara roligt om vi kunde vara ett topplag. Alla spelare är bra på sina positioner och vi krigar för varandra och pushar på varann.

Hur länge tror du att du kommer spela fotboll?

– Tills jag inte orkar mer, skrattar han. Jag har fått vara hel och skadefri så här långt, i alla fall från längre skadeproblem. Fortsätter det så kommer jag att hålla på länge till.

På fritiden ägnar sig Andreas gärna åt jakt – och så ska han bli ungdomsledare åt ett gäng 07-08:or i föreningen.

– Erik (Kullander, red anm) frågade om jag vill bli tränare för dem. Det ska bli jättekul. Jag har inte varit ledare förut, så vi får se hur det går, skrattar han.

Andreas valde fotbollen tidigt. Lite innebandy har det också blivit, men fotbollen har hängt med hela livet. Näsgrabben har haft Eskilsäter som klubbadress under alla år.

– Jag kommer från Näset och har gått i skolan där också, i Botilsäter. Jag trivdes bra, och trivs bra nu också. Jag bodde i Nuntorp en period när jag pluggade där och var i Stockholm och jobbade ett halvår, men flyttade hem igen.

Andreas är uppväxt på en gård med dikor och har valt samma väg.

– Jag läste lantbrukslinjen, det var självklart att gå i samma fotspår. Jag trivdes jättebra på Nuntorp och bodde på internat där. Det var en rolig tid!, berättar han.

Efter ett par år hemma flyttade Andreas sedan till Stockholm. Här snackar vi kontraster!

– Jag jobbade på ett träföretag där, och det var lite skillnad mot hemma, skrattar han. En bonnpôjk i storstan!

Trivdes du bra i Stockholm?

– Ja, det gjorde jag väl – men jag saknade fotbollen. Jag tränade med ett division 7-lag i Stockholm, men det var riktigt skönt att komma hem igen.

Numera jobbar Andreas på Rosenborg på Näset.

– Jag har varit där sedan i fjol och trivs riktigt bra!, säger han.

Och med flytten hem kom också Andreas tillbaka till Rudsvallen. Det är i Eskilsäter han hör hemma.

– Ja, här är inget klubbyte på gång, ler han.

Hur ser det ut i laget inför kommande säsong?

– Det ser bra ut. Vi har väldigt roligt på matcher och träningar och har mycket folk i gång som tränar. Vi har spelat tre träningsmatcher hittills med lite blandade resultat. Vi mötte bland annat Sifhälla och det gick ju inte vägen, men mot FF-juniorerna spelade vi riktigt bra och även om vi förlorade mot Fengersfors i helgen med uddamålet så tycker jag att det går bättre och bättre.

Andreas har ju som sagt ett ”helt liv” i EIF, och han berättar om en förening som engagerar en hel bygd.

– Eskilsäter är en riktigt bra förening med mycket bra folk även runt om planen. Det händer en hel del i klubben, och många är engagerade för att se till att det händer saker. Ta Brännbollsfesten, till exempel.

På första april lade föreningen ut en nyhet på sin hemsida om att hockeyprofilen Emil Kåberg var klar för EIF. Erik Kullander och Andreas Thorell låg bakom aprilskämtet.

Ni har rätt kul i föreningen va?

– Ja, så är det. Alla skojar och skämtar med varann!

Vilken är din roll i laget? Du har ju ändå varit med länge...

– Det är ett gäng som varit med i många, många år, jag är väl en av dem. ”Älgen” och Örnvalds också (Fredrik Jonasson, Björn och Stefan Örnvald, red anm). Jag är ändå inte äldst, det måste väl vara Thomas (Eriksson) som är det, han är över 30. Annars är de flesta i 20-årsåldern. Min största styrka är snabbheten, sen är jag tyvärr en sån som gärna ger igen...

Hur är det med målskyttet?

– Det går lite upp och ner. Jag stänker in något mål då och då.

Vem tror du blir årets nyckelspelare i laget?

– Jag tror att Andreas Molinder blir ett utropstecken. Han har sett riktigt bra ut på träningsmatcherna. Sen är Älgen alltid viktig för oss. Han är lugn och trygg i sitt spel och avgör många matcher.

Hur tror du att det kommer gå för er?

– Jag tror absolut att vi kan ligga däruppe, kan alla spelare vara med så har vi en stark trupp. Det skulle vara roligt om vi kunde vara ett topplag. Alla spelare är bra på sina positioner och vi krigar för varandra och pushar på varann.

Hur länge tror du att du kommer spela fotboll?

– Tills jag inte orkar mer, skrattar han. Jag har fått vara hel och skadefri så här långt, i alla fall från längre skadeproblem. Fortsätter det så kommer jag att hålla på länge till.

På fritiden ägnar sig Andreas gärna åt jakt – och så ska han bli ungdomsledare åt ett gäng 07-08:or i föreningen.

– Erik (Kullander, red anm) frågade om jag vill bli tränare för dem. Det ska bli jättekul. Jag har inte varit ledare förut, så vi får se hur det går, skrattar han.

Andreas Thorell

Ålder: 24 år.

Bor: Ekenäs.

Familj: Mamma, pappa, syskon.

Yrke: Jobbar på lantbruk.

Favoritmat: Pannkakor.

Favoritdryck: Mjölk eller vatten.

Läser: Tidningar.

Lyssnar på: Allt möjligt, men inte jazz.

Senaste filmen jag såg: Johan Falk – De 107 patrioterna.

Intressen: Fotboll och jakt.

Mina bra egenskaper: Är positiv.

Mina sämre egenskaper: Lättirriterad.

Det gör mig arg: När folk ljuger.

Det gör mig glad: Trevliga personer.

Mest stolt över: När jag fick körkort. Även när jag sköt min första älg.

Drömresa: Något soligt ställe, Gran Canaria kanske!

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.