2016-03-19 06:00

2016-03-19 06:00

Ivo och Jonathan på pallen

SIMNING: Ungdoms-GP med fina Säffleresultat

Ungdoms-GP2 har arrangerats samtidigt på åtta platser i landet, numera på två orter i det Mellansvenska simdistriktet. De fyra Säfflesimmare, som startade i Eskilstuna, tog hem ett guld och fem brons. Jonathan Andersson svarade för segern och Ivo Kuijpers för fem brons.

Ungdoms-GP ska ge simmarungdomar i SUM-SIM-ålder och precis däröver möjlighet att simma fler och längre distanser. På programmet för UGP1 och UGP2 finns alla distanser från 100m och uppåt finns fördelade, man måste med andra ord simma olika distanser på dessa tävlingar. Efter fyra UGP-tävlingar, tre i kort bana och en i lång bana, koras en segrare i landet i varje åldersklass efter sammanräkning av platspoängen i de fyra deltävlingarna.

Sänkte personliga

Jonathan Andersson, P13 o.y, fick en riktig fullträff direkt i första grenen 100 meter frisim. Det blev seger genom en sänkning av det personliga rekordet med två sekunder. Jacob Edberg i samma klass sänkte sitt personliga på 200 meter medley med hela tio sekunder och simmade 1500 meter frisim för första gången.

Ivo Kuipers i klassen P16-18 lyckades pricka in bronsplatsen på sina samtliga fem starter. På 100 meter frisim kom han för första gången under 56 sekunder och på 200 meter fjärilsim sänkte ha sin tid med fyra sekunder. Mest imponerade han med sitt premiärlopp på 1500 meter frisim. Anmäld utan tid fick han simma på ytterbana i näst sista heatet, där han ledde från start och varvade alla sin medtävlanden i heatet. Efter sista heatet visade det sig att hans tid räckte till en tredjeplacering totalt.

Tiden var endast fyra sekunder från sommarens SUM-SIM-kvaltid. Tobias Klasson deltog i samma klass på lördagen. Han lyckades dock inte komma under de fina tider han nyligen gjorde på Malmö Open.

Ungdoms-GP ska ge simmarungdomar i SUM-SIM-ålder och precis däröver möjlighet att simma fler och längre distanser. På programmet för UGP1 och UGP2 finns alla distanser från 100m och uppåt finns fördelade, man måste med andra ord simma olika distanser på dessa tävlingar. Efter fyra UGP-tävlingar, tre i kort bana och en i lång bana, koras en segrare i landet i varje åldersklass efter sammanräkning av platspoängen i de fyra deltävlingarna.

Sänkte personliga

Jonathan Andersson, P13 o.y, fick en riktig fullträff direkt i första grenen 100 meter frisim. Det blev seger genom en sänkning av det personliga rekordet med två sekunder. Jacob Edberg i samma klass sänkte sitt personliga på 200 meter medley med hela tio sekunder och simmade 1500 meter frisim för första gången.

Ivo Kuipers i klassen P16-18 lyckades pricka in bronsplatsen på sina samtliga fem starter. På 100 meter frisim kom han för första gången under 56 sekunder och på 200 meter fjärilsim sänkte ha sin tid med fyra sekunder. Mest imponerade han med sitt premiärlopp på 1500 meter frisim. Anmäld utan tid fick han simma på ytterbana i näst sista heatet, där han ledde från start och varvade alla sin medtävlanden i heatet. Efter sista heatet visade det sig att hans tid räckte till en tredjeplacering totalt.

Tiden var endast fyra sekunder från sommarens SUM-SIM-kvaltid. Tobias Klasson deltog i samma klass på lördagen. Han lyckades dock inte komma under de fina tider han nyligen gjorde på Malmö Open.

  • Gundula Forsaeus