2016-02-25 06:00

2016-02-25 06:00

"Vi har någonting spännande på gång"

FOTBOLL: Ett nytt ansikte på Sporthälla i vår

Han har dragit på sig landslagsdressen, blivit inbjuden att provträna hos både Brommapojkarna och Malmö FF och har lärt sig att livet ständigt byter spår. Fredrik Thörnqvist är en ny bekantskap för Säffles fotbollspublik.

Säffle FF har fått in en ny kille i omklädningsrummet. Med sina 25 år är han på inget sätt ”lastgammal”, men med sig till de gröne har han ett stort lass erfarenhet.

– Mitt mål i Säffle FF är att vara en bidragande faktor till att det går bra för oss den här säsongen. Det är visserligen tidigt än, men det är bra kvalitet på träningarna och det finns många riktigt duktiga fotbollsspelare i laget. Har vi flytet med oss också så kan det här bli en riktigt rolig säsong, säger Fredrik Thörnqvist.

Fredrik började spela fotboll som liten knatte. Hans pappa var fotbollstränare i Nyedshov – moderklubben.

– Där började det. Jag var bollkalle på matcherna, vi hade fotbollsmål hemma på gården, berättar Fredrik.

Han läste fotbollsgymnasiet på John Bauer i Karlstad och fick a-lagskontrakt som 16-åring i Carlstad United.

”Jag är fruktansvärt nervös men det ska bli väldigt kul att få visa publiken på Tingvalla att jag är med nu och jag ska visa att jag ska vara med för att ta en plats i laget”, sa den då 16-åriga Fredrik Thörnqvist genom Carlstad United Support till Svenska Fans inför a-lagsdebuten i division 1 mot Norrby IF.

– Jag blev ordinarie som 16-åring och levde och andades fotboll, berättar han. Det gick så fort allting, så jag hann aldrig stanna upp och tänka efter. Jag fick vara med i landslaget och nu efteråt har jag funderat över allt, det var ett speciellt liv.

”Tog hårt”

Brommapojkarna hörde av sig och frågade om Fredrik ville komma och testspela med dem. Men det kändes inte rätt, och Fredrik tackade nej.

– 2008 frågade Malmö FF om jag ville komma till dem och provträna. Då slet jag av ledbandet på ett landslagsläger och där vände det, kan man säga.

Från att ha varit på karriärens absoluta topp tog allt tvärstopp.

– Det tog otroligt hårt på mig. Även om jag visste vad jag kunde, så var det tungt, berättar han.

Fredrik kämpade sig tillbaka till fotbollsplanen och började spela i FBK Karlstad. Dave Mosson var hans tränare första året, andra året kom Mikael Lönn in som tränare. Lönn, som numera är tränare i Säffle FF.

– Sedan flyttade jag upp till Sundsvall och spelade i division två och tre. Det gick bra där uppe, säger han.

Och nu är han alltså klar för Säffle FF.

– Jag höll kontakten med Mikael och jag sa att jag skulle komma tillbaka till Värmland efter sommaren. Nu blev det tidigare, och det känns bra. Jag tycker att det här ska bli en utmaning och det är jätteroligt.

”Trivs bra”

I januari anslöt han till klubben.

– Jag trivs redan väldigt bra. Det är en stabil förening och ett skönt gäng. Det verkar också vara ett stort intresse för fotbollen i Säffle, vilket är roligt.

I helgen spelade FF sin första träningsmatch och man mötte Qviding på bortaplan i Göteborg.

– Det kändes bra, vi gav dem verkligen en match även om vi förlorade och vi hade bud på fler mål. En helt klart godkänd premiär.

Hur är du som spelare?

– Jag är en poängspelare som både passar fram och gör mål själv. Jag är bra på att läsa spelet och är framför allt en bra passningsspelare. Är väl ganska löpstark. En offensiv spelare. Jag hoppas kunna bidra med poäng och rutin i FF, säger han.

Han har bara positiva saker att säga om tränarduo Niclas Johanson och Mikael Lönn.

– Mikael är lätt att förstå och klar med hur han vill att vi ska spela. Han är rak och ärlig och detaljerad. Niclas känns som en riktig ”ur-FF:are”, han brinner för det här och det smittar av sig.

Hur är laget, tycker du?

– Man jämför ju alltid med de lag man spelat i tidigare. Här finns många duktiga spelare och bra karaktärer. Det känns som att vi har någonting spännande på gång.

Vad gör du när du inte spelar fotboll?

– Jag jobbar som elevassistent på Skivedsskolan, det trivs jag jättebra med. Jag läste pr och marknadsföring i Sundsvall, men bytte spår och började jobba i skolan där. Det ger mig väldigt mycket att jobba med ungdomar.

– På fritiden tränar jag mycket, jag tycker om att vara ute i naturen och så gillar jag musik.

Spelar du något själv?

– Ja, gitarr. Det kanske var dumt att säga, nu blir det väl att man måste plocka med sig den till lagfesterna, skrattar Fredrik.

Vad drömmer du om, om du får tänka helt fritt?

– Faktiskt att få vara hel och frisk. Det är det absolut viktigaste i livet.

Säffle FF har fått in en ny kille i omklädningsrummet. Med sina 25 år är han på inget sätt ”lastgammal”, men med sig till de gröne har han ett stort lass erfarenhet.

– Mitt mål i Säffle FF är att vara en bidragande faktor till att det går bra för oss den här säsongen. Det är visserligen tidigt än, men det är bra kvalitet på träningarna och det finns många riktigt duktiga fotbollsspelare i laget. Har vi flytet med oss också så kan det här bli en riktigt rolig säsong, säger Fredrik Thörnqvist.

Fredrik började spela fotboll som liten knatte. Hans pappa var fotbollstränare i Nyedshov – moderklubben.

– Där började det. Jag var bollkalle på matcherna, vi hade fotbollsmål hemma på gården, berättar Fredrik.

Han läste fotbollsgymnasiet på John Bauer i Karlstad och fick a-lagskontrakt som 16-åring i Carlstad United.

”Jag är fruktansvärt nervös men det ska bli väldigt kul att få visa publiken på Tingvalla att jag är med nu och jag ska visa att jag ska vara med för att ta en plats i laget”, sa den då 16-åriga Fredrik Thörnqvist genom Carlstad United Support till Svenska Fans inför a-lagsdebuten i division 1 mot Norrby IF.

– Jag blev ordinarie som 16-åring och levde och andades fotboll, berättar han. Det gick så fort allting, så jag hann aldrig stanna upp och tänka efter. Jag fick vara med i landslaget och nu efteråt har jag funderat över allt, det var ett speciellt liv.

”Tog hårt”

Brommapojkarna hörde av sig och frågade om Fredrik ville komma och testspela med dem. Men det kändes inte rätt, och Fredrik tackade nej.

– 2008 frågade Malmö FF om jag ville komma till dem och provträna. Då slet jag av ledbandet på ett landslagsläger och där vände det, kan man säga.

Från att ha varit på karriärens absoluta topp tog allt tvärstopp.

– Det tog otroligt hårt på mig. Även om jag visste vad jag kunde, så var det tungt, berättar han.

Fredrik kämpade sig tillbaka till fotbollsplanen och började spela i FBK Karlstad. Dave Mosson var hans tränare första året, andra året kom Mikael Lönn in som tränare. Lönn, som numera är tränare i Säffle FF.

– Sedan flyttade jag upp till Sundsvall och spelade i division två och tre. Det gick bra där uppe, säger han.

Och nu är han alltså klar för Säffle FF.

– Jag höll kontakten med Mikael och jag sa att jag skulle komma tillbaka till Värmland efter sommaren. Nu blev det tidigare, och det känns bra. Jag tycker att det här ska bli en utmaning och det är jätteroligt.

”Trivs bra”

I januari anslöt han till klubben.

– Jag trivs redan väldigt bra. Det är en stabil förening och ett skönt gäng. Det verkar också vara ett stort intresse för fotbollen i Säffle, vilket är roligt.

I helgen spelade FF sin första träningsmatch och man mötte Qviding på bortaplan i Göteborg.

– Det kändes bra, vi gav dem verkligen en match även om vi förlorade och vi hade bud på fler mål. En helt klart godkänd premiär.

Hur är du som spelare?

– Jag är en poängspelare som både passar fram och gör mål själv. Jag är bra på att läsa spelet och är framför allt en bra passningsspelare. Är väl ganska löpstark. En offensiv spelare. Jag hoppas kunna bidra med poäng och rutin i FF, säger han.

Han har bara positiva saker att säga om tränarduo Niclas Johanson och Mikael Lönn.

– Mikael är lätt att förstå och klar med hur han vill att vi ska spela. Han är rak och ärlig och detaljerad. Niclas känns som en riktig ”ur-FF:are”, han brinner för det här och det smittar av sig.

Hur är laget, tycker du?

– Man jämför ju alltid med de lag man spelat i tidigare. Här finns många duktiga spelare och bra karaktärer. Det känns som att vi har någonting spännande på gång.

Vad gör du när du inte spelar fotboll?

– Jag jobbar som elevassistent på Skivedsskolan, det trivs jag jättebra med. Jag läste pr och marknadsföring i Sundsvall, men bytte spår och började jobba i skolan där. Det ger mig väldigt mycket att jobba med ungdomar.

– På fritiden tränar jag mycket, jag tycker om att vara ute i naturen och så gillar jag musik.

Spelar du något själv?

– Ja, gitarr. Det kanske var dumt att säga, nu blir det väl att man måste plocka med sig den till lagfesterna, skrattar Fredrik.

Vad drömmer du om, om du får tänka helt fritt?

– Faktiskt att få vara hel och frisk. Det är det absolut viktigaste i livet.

Fredrik Thörnqvist

Ålder: 25

Bor: Just nu hos mamma och pappa i Lindfors, cirka två mil från Filipstad

Yrke: Elevassistent

Favoritmat: Hamburgare

Favoritdryck: Trocadero

Läser: Ingenting just nu, men gillar självbiografier

Lyssnar på: Krunegård

Senast på bio: Mazerunner

Intressen: Sport, fiske, kläder och musik

Bra egenskaper: Strukturerad, omtänksam, en glad prick

Sämre egenskaper: Matlagning, rastlös (om det nu är dåligt)

Det gör mig arg: Orättvisa

Det gör mig glad: Mitt jobb, djur, vänner och familj

Mest stolt över: Fotbollsmeriterna, landslaget

Motto: Allt löser sig, bara man gör något åt de

Framtidsplaner: Oj, den var svår. Lever mycket i nuet men familj, hus och djur och allt det där

Drömresa: Portugal är otroligt fint, men om det skulle vara någonstans där jag inte varit så skulle jag nog säga bila genom hela USA