2016-01-01 12:35

2016-01-01 12:35

"Jag ska göra allt för kunna att komma tillbaka"

SÄFFLE: Fortsatta studier och comeback är planen för Markus Johansson

2015 var året då karriären i kastringen stannade upp för Markus Johansson.

Ett besvärligt diskbråck spolierade säsongen. Nu är han på väg tillbaka och han ser långsiktigt och målmedvetet på sitt idrottande.

– Många har frågat mig om jag har slutat men så är det inte alls, jag ska komma tillbaka, säger Markus Johansson.

Det var i våras som Säffles och IF Götas släggkastare Markus Johansson skulle genomföra ett helt vanligt träningspass. Han var i bra form fysiskt, han kände sig stark och på skivstången så fanns det rejält med vikter.

När han skulle ”rycka” upp stången så hände det och i det ögonblicket så försvann alla möjligheter till att genomföra säsongen.

– Det bara small till i ryggen och rätt ner i ena benet. Direkt så kände jag att det här inte var bra, berättar Markus.

Första veckan var han sängliggande och magnetröntgen visade att det handlade om diskbråk. En vanlig skada för släggkastare på elitnivå.

– Ja, det är många som har drabbats av de här problemen. Den svenska rekordhållaren Tore Gustafsson har sagt till mig att om du inte har haft diskbråk är du ingen riktig släggkastare.

Snabbt så insåg Markus att säsongsplaneringen inte längre var realistisk. Nu handlade det om rehabilitering, promenader och om att fungera i vardagen. När Friidrotts-VM pågick i Peking i augusti så befann sig Markus i de svenska fjällen tillsammans med flickvännen.

– Det var faktiskt efter den semestern i Åre och vandring i fjällen som det började kännas bättre i ryggen. Tydligen var det bra rehab för mig.

Förnyat hopp

Trots ett litet bakslag under ett träningsläger i Fuertuventura i november så har Markus Johansson nu kunnat fira jul hemma i Säffle med ett förnyat hopp inför framtiden. Han har ännu en bit kvar tills han kan börja kasta igen men inställningen är glasklar.

– Det senaste året har ju verkligen varit en berg och dalbana för mig. Men jag ska göra allt för att komma tillbaka och gå starkare ur det här.

Faktum är att de närmaste veckorna blir avgörande för hur 2016 ska utvecklas. Markus reste tillbaks till Göteborg på onsdagen och snart väntar nya undersökningar av ryggen. Därefter ska han ta ett beslut om det blir fortsatt vila och rehabilitering eller om operation är rätt väg att gå.

– Tidigare så har jag varit väldigt tveksam inför att gå in och operera i ryggen. Men nu har jag förstått att det är ett ganska enkelt ingrepp och att jag kan vara tillbaka i träning igen efter bara tre månader.

Samtidigt som Markus Johansson kämpar för att ta sig tillbaks till kastringen så lägger han också ner massor med tid och kraft på sina studier. Många Säfflebor upptäckte ett nytt ansikte bakom disken på Apoteket vid Stortorget under julveckorna. Markus utbildar sig till apotekare och han är mitt upp i det fjärde året av fem.

Precis som när det gäller idrotten så är satsningen på studierna och den framtida yrkesbanan ambitiös.

– Det känns verkligen som jag har hittat rätt. Hösten 2016 ska jag påbörja mitt examensarbete hos ett företag som sysslar med stamceller. Jag har också tankar på att doktorera inom det området, det är otroligt intressant, säger han.

2016 är också ett år då den största av alla friidrottstävlingar finns med i tävlingskalendern.

Det handlar förstås om OS i Rio i slutet av sommaren. Även om det är mycket som ska lösas och falla på plats för att den drömmen ska uppnås så lever den för Markus Johansson.

”Ingen stress”

Det personliga rekordet just nu ligger på 76 meter och detta är en nivå som han vill upp till igen och helst av allt förbättra med en eller två meter, varför inte upp till drömgränsen 80 meter. Om detta blir verklighet så lär vi få se honom tävla i Brasilien. Kvalgränsen är satt till 77 meter.

– Jag vet att jag har ännu mer i mig om jag bara kan bli frisk. Visst vill jag vara med i OS men samtidigt så känner jag ingen stress. Det viktiga är att bli av med ryggproblemen och en släggkastare ska ju vara som bäst mellan 30 och 35 år så jag har ju lång tid kvar.

I dag så är Markus Johansson 25 år och fortfarande en yngling i gänget.

OS 2020 går sommar-OS i Tokyo. Kanske dags att börja slipa på japanskan redan nu.

Det var i våras som Säffles och IF Götas släggkastare Markus Johansson skulle genomföra ett helt vanligt träningspass. Han var i bra form fysiskt, han kände sig stark och på skivstången så fanns det rejält med vikter.

När han skulle ”rycka” upp stången så hände det och i det ögonblicket så försvann alla möjligheter till att genomföra säsongen.

– Det bara small till i ryggen och rätt ner i ena benet. Direkt så kände jag att det här inte var bra, berättar Markus.

Första veckan var han sängliggande och magnetröntgen visade att det handlade om diskbråk. En vanlig skada för släggkastare på elitnivå.

– Ja, det är många som har drabbats av de här problemen. Den svenska rekordhållaren Tore Gustafsson har sagt till mig att om du inte har haft diskbråk är du ingen riktig släggkastare.

Snabbt så insåg Markus att säsongsplaneringen inte längre var realistisk. Nu handlade det om rehabilitering, promenader och om att fungera i vardagen. När Friidrotts-VM pågick i Peking i augusti så befann sig Markus i de svenska fjällen tillsammans med flickvännen.

– Det var faktiskt efter den semestern i Åre och vandring i fjällen som det började kännas bättre i ryggen. Tydligen var det bra rehab för mig.

Förnyat hopp

Trots ett litet bakslag under ett träningsläger i Fuertuventura i november så har Markus Johansson nu kunnat fira jul hemma i Säffle med ett förnyat hopp inför framtiden. Han har ännu en bit kvar tills han kan börja kasta igen men inställningen är glasklar.

– Det senaste året har ju verkligen varit en berg och dalbana för mig. Men jag ska göra allt för att komma tillbaka och gå starkare ur det här.

Faktum är att de närmaste veckorna blir avgörande för hur 2016 ska utvecklas. Markus reste tillbaks till Göteborg på onsdagen och snart väntar nya undersökningar av ryggen. Därefter ska han ta ett beslut om det blir fortsatt vila och rehabilitering eller om operation är rätt väg att gå.

– Tidigare så har jag varit väldigt tveksam inför att gå in och operera i ryggen. Men nu har jag förstått att det är ett ganska enkelt ingrepp och att jag kan vara tillbaka i träning igen efter bara tre månader.

Samtidigt som Markus Johansson kämpar för att ta sig tillbaks till kastringen så lägger han också ner massor med tid och kraft på sina studier. Många Säfflebor upptäckte ett nytt ansikte bakom disken på Apoteket vid Stortorget under julveckorna. Markus utbildar sig till apotekare och han är mitt upp i det fjärde året av fem.

Precis som när det gäller idrotten så är satsningen på studierna och den framtida yrkesbanan ambitiös.

– Det känns verkligen som jag har hittat rätt. Hösten 2016 ska jag påbörja mitt examensarbete hos ett företag som sysslar med stamceller. Jag har också tankar på att doktorera inom det området, det är otroligt intressant, säger han.

2016 är också ett år då den största av alla friidrottstävlingar finns med i tävlingskalendern.

Det handlar förstås om OS i Rio i slutet av sommaren. Även om det är mycket som ska lösas och falla på plats för att den drömmen ska uppnås så lever den för Markus Johansson.

”Ingen stress”

Det personliga rekordet just nu ligger på 76 meter och detta är en nivå som han vill upp till igen och helst av allt förbättra med en eller två meter, varför inte upp till drömgränsen 80 meter. Om detta blir verklighet så lär vi få se honom tävla i Brasilien. Kvalgränsen är satt till 77 meter.

– Jag vet att jag har ännu mer i mig om jag bara kan bli frisk. Visst vill jag vara med i OS men samtidigt så känner jag ingen stress. Det viktiga är att bli av med ryggproblemen och en släggkastare ska ju vara som bäst mellan 30 och 35 år så jag har ju lång tid kvar.

I dag så är Markus Johansson 25 år och fortfarande en yngling i gänget.

OS 2020 går sommar-OS i Tokyo. Kanske dags att börja slipa på japanskan redan nu.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.