2015-12-09 15:07

2015-12-09 15:07

Tre killar som satsar på hockeyn

ISHOCKEY: Säfflekillar går på hockeygymnasiet i Grums

Istid. För Säfflekillarna Robert Basth, Alexander Torp Svensson och Tobias Thörner är det fullt fokus på hockeyn just nu. De går på hockeygymnasiet i Grums och tillbringar åtskilliga timmar varje vecka på isen.

Hockeygymnasiet i Grums är populärt. I dag är det 45 elever som går hockeygymnasiet och av dem har 37 flyttat till egen lägenhet i Grums nära ishallen. Det är elever från hela Värmland men även från andra delar av Sverige och till och med från Danmark och Norge.

Sedan några år tillbaka samarbetar hockeygymnasiet med Thoren Business School i Karlstad vilket innebär att eleverna läser alla teoretiska ämnen i Karlstad medan all hockeyträning är förlagd till Grums. Varje år brukar det vara mellan 120 och 140 ungdomar som söker till hockeygymnasiet i Grums. Fredrik Jonsson som är ansvarig för hockeygymnasiet berättar att man av dessa tar ut 15-17 spelare per år. Uttagningarna brukar vara klara redan i januari.

Eleverna spelar i J18- och J20-lagen. Fredrik Jonsson berättar att J18-laget spelar i högsta serien och J20-laget i näst högsta serien. Och det går bra för båda lagen.

– Vi är med och fightas med alla de större lagen i serien, säger Fredrik Jonsson.

Flyttade hemifrån

Säfflekillarna Robert Basth, Alexander Torp Svensson och Tobias Thörner valde att satsa allt på hockeyn när det var dags att söka in till gymnasiet. De hade alla tre börjat spela i Grums redan innan de började gymnasiet och när det sedan var dags att välja utbildning var valet enkelt. De lämnade sina hem i Säffle och flyttade till egna lägenheter i Grums.

– Vi är många som bor nära varandra. Det har fungerat jättebra. Man har fått lära sig att sköta kosten och man måste tvätta och sånt där, säger Tobias Thörner.

– Det var lite svårt i början. Man kommer hem och ska laga mat, det var man inte van vid innan, säger Robert Basth.

Det är bra sammanhållning mellan spelarna och de bor nära varandra.

– Man kan samlas och äta middag tillsammans och om man stannar över helgen har man alltid någon att vara med, säger Tobias.

– Det är aldrig någon som går ensam, tillägger Robert.

Mycket träning

Förutom schemalagda is- och träningspass på skoltid tillbringar killarna i stort sett varje kväll i ishallen. Det är några timmar som läggs på träning varje vecka. De är väldigt nöjda med upplägget, att de får möjlighet att fokusera på träningen samtidigt som de pluggar.

– Det fungerar jättebra. De har fått till ett bra samarbete, säger Robert.

Vill nå högt

Att de ska fortsätta med hockeyn på ett eller annat sätt även efter gymnasiet är de alla tre överens om.

– Målet är att spela så högt upp som möjligt. Man måste jobba stenhårt för att nå dit, säger Tobias.

Han får medhåll från kompisarna. Det gäller att kämpa hårt om man ska ta sig någonstans.

– Det finns inga genvägar. Vi spelar ändå i landets högsta liga så det finns en chans att någon plockar upp spelare. Sedan skulle inte jag bli sur om jag blev kvar här, men man vill ju alltid utvecklas, säger Robert.

Hockeygymnasiet i Grums är populärt. I dag är det 45 elever som går hockeygymnasiet och av dem har 37 flyttat till egen lägenhet i Grums nära ishallen. Det är elever från hela Värmland men även från andra delar av Sverige och till och med från Danmark och Norge.

Sedan några år tillbaka samarbetar hockeygymnasiet med Thoren Business School i Karlstad vilket innebär att eleverna läser alla teoretiska ämnen i Karlstad medan all hockeyträning är förlagd till Grums. Varje år brukar det vara mellan 120 och 140 ungdomar som söker till hockeygymnasiet i Grums. Fredrik Jonsson som är ansvarig för hockeygymnasiet berättar att man av dessa tar ut 15-17 spelare per år. Uttagningarna brukar vara klara redan i januari.

Eleverna spelar i J18- och J20-lagen. Fredrik Jonsson berättar att J18-laget spelar i högsta serien och J20-laget i näst högsta serien. Och det går bra för båda lagen.

– Vi är med och fightas med alla de större lagen i serien, säger Fredrik Jonsson.

Flyttade hemifrån

Säfflekillarna Robert Basth, Alexander Torp Svensson och Tobias Thörner valde att satsa allt på hockeyn när det var dags att söka in till gymnasiet. De hade alla tre börjat spela i Grums redan innan de började gymnasiet och när det sedan var dags att välja utbildning var valet enkelt. De lämnade sina hem i Säffle och flyttade till egna lägenheter i Grums.

– Vi är många som bor nära varandra. Det har fungerat jättebra. Man har fått lära sig att sköta kosten och man måste tvätta och sånt där, säger Tobias Thörner.

– Det var lite svårt i början. Man kommer hem och ska laga mat, det var man inte van vid innan, säger Robert Basth.

Det är bra sammanhållning mellan spelarna och de bor nära varandra.

– Man kan samlas och äta middag tillsammans och om man stannar över helgen har man alltid någon att vara med, säger Tobias.

– Det är aldrig någon som går ensam, tillägger Robert.

Mycket träning

Förutom schemalagda is- och träningspass på skoltid tillbringar killarna i stort sett varje kväll i ishallen. Det är några timmar som läggs på träning varje vecka. De är väldigt nöjda med upplägget, att de får möjlighet att fokusera på träningen samtidigt som de pluggar.

– Det fungerar jättebra. De har fått till ett bra samarbete, säger Robert.

Vill nå högt

Att de ska fortsätta med hockeyn på ett eller annat sätt även efter gymnasiet är de alla tre överens om.

– Målet är att spela så högt upp som möjligt. Man måste jobba stenhårt för att nå dit, säger Tobias.

Han får medhåll från kompisarna. Det gäller att kämpa hårt om man ska ta sig någonstans.

– Det finns inga genvägar. Vi spelar ändå i landets högsta liga så det finns en chans att någon plockar upp spelare. Sedan skulle inte jag bli sur om jag blev kvar här, men man vill ju alltid utvecklas, säger Robert.