2015-12-08 06:00

2015-12-08 06:00

Generationsväxling i Jonas Mobergs stall

TRAV: Många norska löften på tillväxt i Kila

Unghästar. Framgångsrike travtränaren Jonas Moberg har en generationsväxling på gång hemma i Östensbyn i Kila där travare som Monte Major, Paleo Prid och Mon Petit Cheval just nu är de mest namnkunniga. Men i stallet finns också ett halvdussin ettåriga löften med toppstamning.

– Det är Norges mest framgångsrike uppfödare som valt att placera dem hos oss, berättar Jonas.

Den norske uppfödaren heter Björn Rishaug och han har under hösten placerat fyra riktiga löften med högintressant amerikansk stamning, hos Jonas Moberg för träning. Geronimo BR, Giorgio BR, Gloria BR och Gill BR är namnet vi ska lägga på minnet.

– Geronimo ska jag försöka köpa loss själv tillsammans med några andelsägare. Det är en mycket vacker och lovande häst som jag tror mycket på, säger Jonas.

Ytterligare en norsk talang från Norge står i Jonas stall. Det är Norges mest framgångsrike tränare Geir Vegard Gundersen,som har bett Jonas ta hand om en av sina största talanger.

– Han har bett mig träna den fram till sommaren så får vi se vad som händer därefter, berättar Jonas.

Generationsväxling

Som tränare har Jonas Moberg ett mycket gott rykte hos uppfödare och tränarkollegor och satsningen på unghästar passar Jonas bra då en generationsväxling närmar sig i stallet i Östensbyn.

– Monte Major och Mon Petit Cheval börjar bli lite till åren och det är dags att blicka framåt och se vilka unghästar som kan bli deras arvtagare. Det är flera av unghästarna i stallet som har både kropp, fysik och potential att bli riktigt bra. Sedan återstår att se vilket psyke de har men hittills verkar alla vara harmoniska, säger Jonas.

I februari-mars är det flera av hans yngre talanger som kommer att göra sina första starter som treåringar.

– Det ska bli riktigt intressant att se dem tävla och jag hoppas att någon av dem ska bli ett riktigt utropstecken, säger Jonas.

Ettåringarna får dock vänta längre på sina första starter. Det är mycket arbete som återstår innan hästen är mogen för att tävla. Men det är ett arbete som Jonas sätter stort värde på.

– Jag jobbar mer och mer med unghästar och tycker det är en ren njutning att få följa en häst från födseln till första segern. Hästarna blir som ens barn...

Detsamma säger hustrun Anette som är lika engagerad i verksamheten som Jonas.

– Det är en förmån att dagligen få jobba med hästar på det här sättet, säger hon.

Travsporten har förändrats på senare år vilket resulterat i färre hästägare och större tränarstall medan enskilda tränare får allt mindre av kakan. Men Jonas tycker att han hittat sin nisch i sin långsiktiga satsning på unghästar.

– Det är ett koncept som passar mig och gör att jag kan fortsätta träna och tävla på den nivå jag själv önskar. Under sommarhalvåret tävlar jag ett par-tre gånger i veckan, under vinterhalvåret blir det lite mindre.

Jonas har ägnat sig åt hästar och travsport så länge han kan minnas och det har under årens lopp blivit många stora ögonblick på alla stora travbanor i landet. Gården i Kila – dit familjen kom från Axevalla 1999 – är en populär samlingsplats för alla hästägare som är engagerade i Jonas verksamhet.

– Jag har ett gäng entusiastiska och väldigt intresserade hästägare som skapar en härlig stämning kring stallet. Vi har en skön lagkänsla och gemenskap kring teamet och har delat många fina upplevelser med varandra. Då trivs man verkligen bra...

Den norske uppfödaren heter Björn Rishaug och han har under hösten placerat fyra riktiga löften med högintressant amerikansk stamning, hos Jonas Moberg för träning. Geronimo BR, Giorgio BR, Gloria BR och Gill BR är namnet vi ska lägga på minnet.

– Geronimo ska jag försöka köpa loss själv tillsammans med några andelsägare. Det är en mycket vacker och lovande häst som jag tror mycket på, säger Jonas.

Ytterligare en norsk talang från Norge står i Jonas stall. Det är Norges mest framgångsrike tränare Geir Vegard Gundersen,som har bett Jonas ta hand om en av sina största talanger.

– Han har bett mig träna den fram till sommaren så får vi se vad som händer därefter, berättar Jonas.

Generationsväxling

Som tränare har Jonas Moberg ett mycket gott rykte hos uppfödare och tränarkollegor och satsningen på unghästar passar Jonas bra då en generationsväxling närmar sig i stallet i Östensbyn.

– Monte Major och Mon Petit Cheval börjar bli lite till åren och det är dags att blicka framåt och se vilka unghästar som kan bli deras arvtagare. Det är flera av unghästarna i stallet som har både kropp, fysik och potential att bli riktigt bra. Sedan återstår att se vilket psyke de har men hittills verkar alla vara harmoniska, säger Jonas.

I februari-mars är det flera av hans yngre talanger som kommer att göra sina första starter som treåringar.

– Det ska bli riktigt intressant att se dem tävla och jag hoppas att någon av dem ska bli ett riktigt utropstecken, säger Jonas.

Ettåringarna får dock vänta längre på sina första starter. Det är mycket arbete som återstår innan hästen är mogen för att tävla. Men det är ett arbete som Jonas sätter stort värde på.

– Jag jobbar mer och mer med unghästar och tycker det är en ren njutning att få följa en häst från födseln till första segern. Hästarna blir som ens barn...

Detsamma säger hustrun Anette som är lika engagerad i verksamheten som Jonas.

– Det är en förmån att dagligen få jobba med hästar på det här sättet, säger hon.

Travsporten har förändrats på senare år vilket resulterat i färre hästägare och större tränarstall medan enskilda tränare får allt mindre av kakan. Men Jonas tycker att han hittat sin nisch i sin långsiktiga satsning på unghästar.

– Det är ett koncept som passar mig och gör att jag kan fortsätta träna och tävla på den nivå jag själv önskar. Under sommarhalvåret tävlar jag ett par-tre gånger i veckan, under vinterhalvåret blir det lite mindre.

Jonas har ägnat sig åt hästar och travsport så länge han kan minnas och det har under årens lopp blivit många stora ögonblick på alla stora travbanor i landet. Gården i Kila – dit familjen kom från Axevalla 1999 – är en populär samlingsplats för alla hästägare som är engagerade i Jonas verksamhet.

– Jag har ett gäng entusiastiska och väldigt intresserade hästägare som skapar en härlig stämning kring stallet. Vi har en skön lagkänsla och gemenskap kring teamet och har delat många fina upplevelser med varandra. Då trivs man verkligen bra...