2015-10-18 21:50

2015-10-19 13:21

Värmlänningar vann Mästarnas mästare

SEGLING

(UPPDATERAD) Med SM-meriterat motstånd var det Tomas Skålén i Melges 24 tillsammans med sin besättning i form av Fredrik Pettersson och Jonas Pettersson-Sand, som hade medvind i seglet i den prestigefyllda tävlingen Mästarnas mästare.

Mästarnas Mästare är en tävling där alla svenska mästare från olika typer av kappseglingsklasser möts plus några wildcards. Här möts optimistjolleseglare mot havskappseglare, amatörer mot professionella landslagsseglare i likadana båtar som är nya för alla.

Började knackigt

Cirka 40 lag gör upp om titeln genom att först segla en grundomgång där alla seglar fem delseglingar där man möter olika motståndare varje gång. Därifrån kvalificerar 16 lag sig vidare till två semifinaler och slutligen möts de åtta bästa lagen i en avgörande final.

Det var fjärde gången som Tomas Skålén och hans besättning Fredrik Pettersson och Jonas Petersson-Sand kvalificerat sig till denna regatta.

– Vi startade tävlingen lite knackigt och hade svårt att få till starterna, berättar Tomas.

Klockren start

– Vi lyckades dock gå vidare från grundomgången till semifinal genom att segla upp oss efter de dåliga starterna. Vi snackade igenom startstrategin och väl i semifinal fick vi till det bättre och slutade tvåa.

Därmed var man kvalificerade för final. I finalen satt starten klockrent

– Vi kom iväg bäst av alla och sedan var det bara att försöka hålla sig kall och bevaka de konkurrenterna, säger Tomas.

Detta lyckade man med och kunde ta hem finalen och därmed titulera sig Mästarna Mästare i segling.

– Detta är absolut vår bästa merit hittills i vår seglingskarriär, säger Skålén. Att få slå hela den svenska seglingseliten inklusive ett flertal landslagsseglare är helt fantastiskt.

På andraplats kom OS-hoppet Josefin Olsson efter att hämtat upp i slutet. I och med hennes placering var det första gången på tio år som en kvinna fick ställa sig på prispallen.

Mästarnas Mästare är en tävling där alla svenska mästare från olika typer av kappseglingsklasser möts plus några wildcards. Här möts optimistjolleseglare mot havskappseglare, amatörer mot professionella landslagsseglare i likadana båtar som är nya för alla.

Började knackigt

Cirka 40 lag gör upp om titeln genom att först segla en grundomgång där alla seglar fem delseglingar där man möter olika motståndare varje gång. Därifrån kvalificerar 16 lag sig vidare till två semifinaler och slutligen möts de åtta bästa lagen i en avgörande final.

Det var fjärde gången som Tomas Skålén och hans besättning Fredrik Pettersson och Jonas Petersson-Sand kvalificerat sig till denna regatta.

– Vi startade tävlingen lite knackigt och hade svårt att få till starterna, berättar Tomas.

Klockren start

– Vi lyckades dock gå vidare från grundomgången till semifinal genom att segla upp oss efter de dåliga starterna. Vi snackade igenom startstrategin och väl i semifinal fick vi till det bättre och slutade tvåa.

Därmed var man kvalificerade för final. I finalen satt starten klockrent

– Vi kom iväg bäst av alla och sedan var det bara att försöka hålla sig kall och bevaka de konkurrenterna, säger Tomas.

Detta lyckade man med och kunde ta hem finalen och därmed titulera sig Mästarna Mästare i segling.

– Detta är absolut vår bästa merit hittills i vår seglingskarriär, säger Skålén. Att få slå hela den svenska seglingseliten inklusive ett flertal landslagsseglare är helt fantastiskt.

På andraplats kom OS-hoppet Josefin Olsson efter att hämtat upp i slutet. I och med hennes placering var det första gången på tio år som en kvinna fick ställa sig på prispallen.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.