2015-07-20 15:37

2015-07-20 15:38

Kämparglädje och kamratskap i triathlon

LÅNGSERUD: "Jag hade superkul"

Jubelskriken ekade över Eldan när triathlon i Långserud avgjordes under lördagen. Motionstävlingen och folkfesten är till för alla och tempot var lika varierande som vädret.

Det var för fyra år sedan Långserud triathlon såg dagens ljus. Detta med anledning att Långserud IF i ett samarbete med Långseruds bygdegårdsförening ville skapa mer evenemang i bygden, något som riktar sig till hela familjen med en sträcka som passar alla.

Under lördagens triathlon vid Eldans badplats väntade deltagarna 200 meter simning i ett kallt och blåsigt Eldan, därefter cirka tio kilometers cykling och avslutningsvis fyra kilometer löpning. Solen lyste på de kämpande deltagarna och vinden var av starkaste slag, men det hindrade inte deltagarna från att kämpa sig igenom sträckan med ett varmt stöd från publiken.

Växer

När triathlon i Långserud första gången arrangerades var ett 70-tal deltagare anmälda, i år deltog drygt 120 personer.

– Det är en tävling som växt och växer popularitetsmässigt. Det har blivit en tävling där gemenskapen och trivselmomentet är betydelsefullare tävlingsmomentet. Inga armbågar utan alla hejar på alla, säger arrangörerna.

Många tävlade i kompisgäng, i en vadslagning eller mot sig själva, oavsett vilket så var entusiasmen stor både bland deltagarna och den hejande publiken. Kvällen bjöd på dans på bryggan.

– Jag tror vi har minst lika trevligt här på kanten som de på banan, utan allt runtom skulle de inte bli den trevliga folkfest som det faktiskt är, säger en åskådare.

”Jätteglad”

När 42 minuter och 12 sekunder hade gått passerade segraren Christian Sörqvist mållinjen. Christian kommer från Åmål och höll ledningen största delen av sträckan, men att han skulle vara först i mål var inte en självklarhet enligt honom själv.

– Jag hade vissa förhoppningar, men var inte helt säker. Jag har varit rätt så nervös nu de senaste dagarna faktiskt, säger Christian och fortsätter:

– Jag har tränat förhållandevis lite det senaste, vi har småbarn så det kan vara svårt att få till så många träningstillfällen som man egentligen vill, men när jag väl har tränat har jag sett till att det är bra kvalitet på träningen så att jag verkligen får ut någonting av det.

Hur känns det?

– Jag känner mig jätteglad och stolt, var lite osäker på löpningen, men det gick bra, säger Christian.

Trevlig bana

Sex minuter och två sekunder senare, det vill säga 48,14 minuter, kom första tjej in i mål. Det var Annelie Olsson från Årjäng som blev segrare i damklassen. Det var första gången hon deltog i Långserud Triathlon och precis som Christian var inte hon heller säker på en vinst.

– Jag hade siktat på en pallplats men trodde inte jag skulle vinna. Jag testade banan för några kvällar sedan och märkte att jag inte alls låg på den tiden jag borde, men det gick bättre idag, säger Annelie som på grund av en knäskada inte tränat så mycket som hon brukar, men det var simningen som oroade henne mest.

– Det var otroligt blåsigt, det kom vågor som gjorde det hela lite svårare.

Precis som många andra deltagare hade Annelie fått höra om Långserud Triathlon på ryktesvägar och bestämde sig därför för att testa.

– Jag hade superkul och tycker att det är en bra och trevlig bana, lagom lång också, konstaterar Annelie.

Det var för fyra år sedan Långserud triathlon såg dagens ljus. Detta med anledning att Långserud IF i ett samarbete med Långseruds bygdegårdsförening ville skapa mer evenemang i bygden, något som riktar sig till hela familjen med en sträcka som passar alla.

Under lördagens triathlon vid Eldans badplats väntade deltagarna 200 meter simning i ett kallt och blåsigt Eldan, därefter cirka tio kilometers cykling och avslutningsvis fyra kilometer löpning. Solen lyste på de kämpande deltagarna och vinden var av starkaste slag, men det hindrade inte deltagarna från att kämpa sig igenom sträckan med ett varmt stöd från publiken.

Växer

När triathlon i Långserud första gången arrangerades var ett 70-tal deltagare anmälda, i år deltog drygt 120 personer.

– Det är en tävling som växt och växer popularitetsmässigt. Det har blivit en tävling där gemenskapen och trivselmomentet är betydelsefullare tävlingsmomentet. Inga armbågar utan alla hejar på alla, säger arrangörerna.

Många tävlade i kompisgäng, i en vadslagning eller mot sig själva, oavsett vilket så var entusiasmen stor både bland deltagarna och den hejande publiken. Kvällen bjöd på dans på bryggan.

– Jag tror vi har minst lika trevligt här på kanten som de på banan, utan allt runtom skulle de inte bli den trevliga folkfest som det faktiskt är, säger en åskådare.

”Jätteglad”

När 42 minuter och 12 sekunder hade gått passerade segraren Christian Sörqvist mållinjen. Christian kommer från Åmål och höll ledningen största delen av sträckan, men att han skulle vara först i mål var inte en självklarhet enligt honom själv.

– Jag hade vissa förhoppningar, men var inte helt säker. Jag har varit rätt så nervös nu de senaste dagarna faktiskt, säger Christian och fortsätter:

– Jag har tränat förhållandevis lite det senaste, vi har småbarn så det kan vara svårt att få till så många träningstillfällen som man egentligen vill, men när jag väl har tränat har jag sett till att det är bra kvalitet på träningen så att jag verkligen får ut någonting av det.

Hur känns det?

– Jag känner mig jätteglad och stolt, var lite osäker på löpningen, men det gick bra, säger Christian.

Trevlig bana

Sex minuter och två sekunder senare, det vill säga 48,14 minuter, kom första tjej in i mål. Det var Annelie Olsson från Årjäng som blev segrare i damklassen. Det var första gången hon deltog i Långserud Triathlon och precis som Christian var inte hon heller säker på en vinst.

– Jag hade siktat på en pallplats men trodde inte jag skulle vinna. Jag testade banan för några kvällar sedan och märkte att jag inte alls låg på den tiden jag borde, men det gick bättre idag, säger Annelie som på grund av en knäskada inte tränat så mycket som hon brukar, men det var simningen som oroade henne mest.

– Det var otroligt blåsigt, det kom vågor som gjorde det hela lite svårare.

Precis som många andra deltagare hade Annelie fått höra om Långserud Triathlon på ryktesvägar och bestämde sig därför för att testa.

– Jag hade superkul och tycker att det är en bra och trevlig bana, lagom lång också, konstaterar Annelie.