2015-07-17 09:18

2015-07-17 09:18

Simon Wanna vann i Kina

SIMNING: Säfflekillen blev första internationella att vinna stort lopp

Simon Wanna, Säffle Simsällskap, fick som representant för Öppet Vatten-landslaget åka till Wuhan i Kina på „42nd Wuhan International Yangtze River Crossing „. Han blev där den förste internationelle simmaren någonsin som vunnit detta lopp, vilket väckte en enorm uppmärksamhet.

Wuhan, som är huvudstad i Hubai-provinsen, har ca 10 miljoner. invånare. Yangtze River är Asiens tredje största flod och har en strömhastighet på 1,5-2,5m/s (5,4-9,0 km/h). Tävlingen gick i två klasser, elit och motionär.

Motionärerna fick simma 6 000 meter medströms nedför floden, medan elitklassen bara skulle simma cirka 1800 meter tvärsöver floden. Den extremt höga strömhastigheten gjorde det dock till ett betydligt tuffare lopp än motionärernas.

I elitklassen startade 32 damer och 34 herrar. I herrklassen startade 11 europeiska elitsimmare och 23 kineser.

Perfekt målgång

Efter starten i disigt väder gällde det att hitta bra kurs, som trots vattnets starkt drivande kraft, ledde till målet på andra sidan floden.

Simon lyckades med detta, fick en perfekt målgång och segrade. Simons tid blev 12:44 endast 7 sekunder över rekordet. Trean, svensken Oskar Nordstrand, hade 12: 45.

Vilken hype!

Efter såväl målgång som senare efter prisutdelningen följde cirka 20 intervjuer och fotografering för en mängd TV-kanaler, radio och tidningar. Det blev till och med en direktsänd tv-intervju. En stor samling åskådare ville också få en bild av medaljörerna.

Simon skattar att han fick ställa upp på minst 500 bilder med fans.

Wuhan, som är huvudstad i Hubai-provinsen, har ca 10 miljoner. invånare. Yangtze River är Asiens tredje största flod och har en strömhastighet på 1,5-2,5m/s (5,4-9,0 km/h). Tävlingen gick i två klasser, elit och motionär.

Motionärerna fick simma 6 000 meter medströms nedför floden, medan elitklassen bara skulle simma cirka 1800 meter tvärsöver floden. Den extremt höga strömhastigheten gjorde det dock till ett betydligt tuffare lopp än motionärernas.

I elitklassen startade 32 damer och 34 herrar. I herrklassen startade 11 europeiska elitsimmare och 23 kineser.

Perfekt målgång

Efter starten i disigt väder gällde det att hitta bra kurs, som trots vattnets starkt drivande kraft, ledde till målet på andra sidan floden.

Simon lyckades med detta, fick en perfekt målgång och segrade. Simons tid blev 12:44 endast 7 sekunder över rekordet. Trean, svensken Oskar Nordstrand, hade 12: 45.

Vilken hype!

Efter såväl målgång som senare efter prisutdelningen följde cirka 20 intervjuer och fotografering för en mängd TV-kanaler, radio och tidningar. Det blev till och med en direktsänd tv-intervju. En stor samling åskådare ville också få en bild av medaljörerna.

Simon skattar att han fick ställa upp på minst 500 bilder med fans.