2017-11-15 07:51

2017-11-15 07:51

En hyllad jazzsångerska

SÄFFLE: Elisabeth Kontomanou Grupp hos jazzklubben

Lördagen den 18 november ges höstens sista jazzkonsert på Hotel Royal Comfort i Säffle. Elisabeth Kontomanou med musiker gästar då Seffle Jazz Club.

Elisabeth Kontomanou är född 1961 i Lyon; Frankrike. Hennes grekiska mor var läkare och hennes far; från Guinea, var saxofonist. Hon har varit verksam i New York och Paris; och är sedan 20 år tillbaka verksam i Sverige där hon också bor.

Hon har sjungit med såväl jazzgitarristen John Scofield, jazzmusikerna Leon Parker, Michel Legrand och Mike Stern och inte minst Toots Thielemans; mest kanske känd för sitt munspel.

Även hennes tre barn är jazzmusiker och verksamma i Sverige. Med sig till Säffle har hon Anders Ekholm, saxofon; Pelle Karlström, piano; Jan Adefelt, kontrabas och Janne Kullhammar, trummor.

Den turné som görs i höst har blivit mycket uppmärksammad. Elisabeth Kontomanous röst beskrivs av kritiker som ”lika själfull som Sarah Vaughan, mjuk och fyllig som Dianne Reeves och med samma intensiva glöd som Nina Simone”. Hon beskrivs också som ”en av de största sångerskorna i nuläget”.

Tilläggas bör att hon inte fastnat i någon av ovannämnda sångerskors stil, utan mejslat fram ett personligt uttryck som berör.

Bakom sig har Elisabeth en slimmad kvartett som ger osvikligt stöd. De är väl samkörda och alla välkända för att förvalta sina uppgifter väl. Både sånger från The Great American Songbook och instrumentella nummer utlovas.

Detta är den sista jazzkonserten för hösten. Inget förband deltar. Under våren 2018 kommer jazzklubben att ha konserter både på lördagar och de sedvanliga torsdagarna.

Elisabeth Kontomanou är född 1961 i Lyon; Frankrike. Hennes grekiska mor var läkare och hennes far; från Guinea, var saxofonist. Hon har varit verksam i New York och Paris; och är sedan 20 år tillbaka verksam i Sverige där hon också bor.

Hon har sjungit med såväl jazzgitarristen John Scofield, jazzmusikerna Leon Parker, Michel Legrand och Mike Stern och inte minst Toots Thielemans; mest kanske känd för sitt munspel.

Även hennes tre barn är jazzmusiker och verksamma i Sverige. Med sig till Säffle har hon Anders Ekholm, saxofon; Pelle Karlström, piano; Jan Adefelt, kontrabas och Janne Kullhammar, trummor.

Den turné som görs i höst har blivit mycket uppmärksammad. Elisabeth Kontomanous röst beskrivs av kritiker som ”lika själfull som Sarah Vaughan, mjuk och fyllig som Dianne Reeves och med samma intensiva glöd som Nina Simone”. Hon beskrivs också som ”en av de största sångerskorna i nuläget”.

Tilläggas bör att hon inte fastnat i någon av ovannämnda sångerskors stil, utan mejslat fram ett personligt uttryck som berör.

Bakom sig har Elisabeth en slimmad kvartett som ger osvikligt stöd. De är väl samkörda och alla välkända för att förvalta sina uppgifter väl. Både sånger från The Great American Songbook och instrumentella nummer utlovas.

Detta är den sista jazzkonserten för hösten. Inget förband deltar. Under våren 2018 kommer jazzklubben att ha konserter både på lördagar och de sedvanliga torsdagarna.

  • Eva Löfvendahl

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.