2017-05-01 14:30

2017-05-01 14:30

Gripande föreställning om Kality

SÄFFLE: Brev från fängslade lästes upp

Arresterade av tungt beväpnad polis. Misshandlade. Torterade. Smutsiga madrasser, med fläckar av levrat blod, liggandes direkt på golvet. 1,5x1 meter stora isoleringsceller utan fönster, helt byggda i cement. Brottet människorna begått för att bli utsatta för detta? Det skrivna ordet.

Händelserna ovan är det som journalister, bloggare, författare och poeter drabbas av i bland annat Etiopien på grund av att de framför sina tankar och åsikter i skrift. När föreställningen „Kality” gästade Medis i Säffle på fredagskvällen är det dessa personers berättelser man förmedlar. Berättelser om de som betalar ett ofattbart högt pris för en rättighet som vi finner självklar, nämligen yttrandefriheten.

När journalisten Martin Schibbye och fotografen Johan Persson hämtades av fängelsevakterna för att äntligen släppas fria efter 438 dagars fångenskap i Kalityfängelset i Etiopien ropade deras medfångar efter dem, „lova att berätta hur vi har det, lova att berätta vår historia”. Det är det Martin nu gör när han tillsammans med Riksteatern har skapat en föreställning som bygger på brev som Martins tidigare medfångar skrivit till honom.

– Det är fantastiskt att kunna ge en röst till alla de här människorna som fortfarande sitter kvar i fängelse och inte har möjlighet att själva berätta sin historia, säger Martin till ST.

Martin gestaltar sin egen historia och skådespelarna Angelica Radvolt och David Lenneman gestaltar några av Martins tidigare medfångars historier. Vissa av dem sitter fortfarande fängslade medan andra lever i exil i andra länder. Vid varje föreställning finns också en lokal journalist med på scenen och i Säffle var det ST:s tidigare chefredaktör Solveig Voyce som blivit inbjuden.

Berättelserna publiken får ta del av är oerhört gripande och det känns overkligt att dessa personer drabbas av dessa grymheter på grund av att de skriver ner och publicerar sina åsikter. Men det har skett, och fortsätter att ske. Varje dag, varje vecka, varje månad och varje år. Eftersom breven inte bara läses upp utan även gestaltas blir berättelserna än mer gripande och vid ett flertal tillfällen hörs det hur åhörare faller i gråt.

Det är tydligt att även de medverkande på scenen påverkas starkt. Det märks givetvis på Martin Schibbye som själv upplevt historien han berättar men också på övriga skådespelare. Dessa gestaltar historierna så väl att det faktiskt känns som att det är de fängslade poeterna, journalisterna och bloggarna som själva står på scenen framför oss.

– Det här är det största och det viktigaste jag gjort i mitt liv, berättar skådespelerskan Angelica Radvolt.

När publiken lämnar teatersalongen är det med en klump i magen men också med en tacksamhet över att personerna som fängslats på grund av sina texter har fått göra sina röster hörda.

Händelserna ovan är det som journalister, bloggare, författare och poeter drabbas av i bland annat Etiopien på grund av att de framför sina tankar och åsikter i skrift. När föreställningen „Kality” gästade Medis i Säffle på fredagskvällen är det dessa personers berättelser man förmedlar. Berättelser om de som betalar ett ofattbart högt pris för en rättighet som vi finner självklar, nämligen yttrandefriheten.

När journalisten Martin Schibbye och fotografen Johan Persson hämtades av fängelsevakterna för att äntligen släppas fria efter 438 dagars fångenskap i Kalityfängelset i Etiopien ropade deras medfångar efter dem, „lova att berätta hur vi har det, lova att berätta vår historia”. Det är det Martin nu gör när han tillsammans med Riksteatern har skapat en föreställning som bygger på brev som Martins tidigare medfångar skrivit till honom.

– Det är fantastiskt att kunna ge en röst till alla de här människorna som fortfarande sitter kvar i fängelse och inte har möjlighet att själva berätta sin historia, säger Martin till ST.

Martin gestaltar sin egen historia och skådespelarna Angelica Radvolt och David Lenneman gestaltar några av Martins tidigare medfångars historier. Vissa av dem sitter fortfarande fängslade medan andra lever i exil i andra länder. Vid varje föreställning finns också en lokal journalist med på scenen och i Säffle var det ST:s tidigare chefredaktör Solveig Voyce som blivit inbjuden.

Berättelserna publiken får ta del av är oerhört gripande och det känns overkligt att dessa personer drabbas av dessa grymheter på grund av att de skriver ner och publicerar sina åsikter. Men det har skett, och fortsätter att ske. Varje dag, varje vecka, varje månad och varje år. Eftersom breven inte bara läses upp utan även gestaltas blir berättelserna än mer gripande och vid ett flertal tillfällen hörs det hur åhörare faller i gråt.

Det är tydligt att även de medverkande på scenen påverkas starkt. Det märks givetvis på Martin Schibbye som själv upplevt historien han berättar men också på övriga skådespelare. Dessa gestaltar historierna så väl att det faktiskt känns som att det är de fängslade poeterna, journalisterna och bloggarna som själva står på scenen framför oss.

– Det här är det största och det viktigaste jag gjort i mitt liv, berättar skådespelerskan Angelica Radvolt.

När publiken lämnar teatersalongen är det med en klump i magen men också med en tacksamhet över att personerna som fängslats på grund av sina texter har fått göra sina röster hörda.

  • Gustav Hagerskog

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.