2017-04-23 08:25

2017-04-23 08:25

Kality och Circa på Medis scen

SÄFFLE: Spännande dagar med teaterföreningen

Nästa vecka får Säfflepubliken se två stora och uppmärksammade föreställningar i Säffle Teaterförenings regi.

Fredag 28 april, bjuder teaterförening på en ovanlig föreställning, Kality. Den är ett försvar för yttrandefriheten och består av vittnesmål från fängslade journalister.

För några år sedan satt journalisten Martin Schibbye och fotografen Johan Persson inlåsta i det etiopiska fängelset Kality under drygt 14 månader. De hade dömts för främjande av terrorism genom sin kontakt med en etiopisk gerillarörelse. Domen mot de två journalisterna väckte starka reaktioner både i Sverige och internationellt. Efter diplomatiska insatser och påtryckningar från många håll släpptes de fria i september 2012. De skildrade sin reportageresa och sin fängelsetid i boken ”438 dagar”.

Strypt pressfrihet

Martin Schibbye har efteråt kontaktat medfångar och före detta fångar i fängelset och uppmanat dem att skriva om varför de blev journalister och om hur de ser på sin situation och sin framtid. Texterna som Schibbye fick in har därefter bearbetats tillsammans med Riksteatern för att kunna framföras på scen.

Föreställningen Kality består av dessa berättelser. De handlar om vad det innebär att sitta inlåst, avskild från yttervärlden. De är också historier om det fria ordets betydelse och vilka konsekvenserna blir om pressfriheten stryps. Martin Schibbye är själv med och agerar på scenen. Där finns också Säffle-Tidningens förra chefredaktör, Solveig Voyce.

Akrobatik och musik

Dagen innan arrangerar teaterföreningen den spekakulära föreställningen ”What will have been”. Det är den australiensiska gruppen Circa som under sin Europaturné kommer till Säffle. Gruppen blandar akrobatins och dansens skönhet i en intim och gripande cirkusföreställning med kroppar i ständig rörelse. Tre artister, en violinist och kittlande elektronisk musik utmanar publiken på ett vackert och poetiskt sätt.

Fredag 28 april, bjuder teaterförening på en ovanlig föreställning, Kality. Den är ett försvar för yttrandefriheten och består av vittnesmål från fängslade journalister.

För några år sedan satt journalisten Martin Schibbye och fotografen Johan Persson inlåsta i det etiopiska fängelset Kality under drygt 14 månader. De hade dömts för främjande av terrorism genom sin kontakt med en etiopisk gerillarörelse. Domen mot de två journalisterna väckte starka reaktioner både i Sverige och internationellt. Efter diplomatiska insatser och påtryckningar från många håll släpptes de fria i september 2012. De skildrade sin reportageresa och sin fängelsetid i boken ”438 dagar”.

Strypt pressfrihet

Martin Schibbye har efteråt kontaktat medfångar och före detta fångar i fängelset och uppmanat dem att skriva om varför de blev journalister och om hur de ser på sin situation och sin framtid. Texterna som Schibbye fick in har därefter bearbetats tillsammans med Riksteatern för att kunna framföras på scen.

Föreställningen Kality består av dessa berättelser. De handlar om vad det innebär att sitta inlåst, avskild från yttervärlden. De är också historier om det fria ordets betydelse och vilka konsekvenserna blir om pressfriheten stryps. Martin Schibbye är själv med och agerar på scenen. Där finns också Säffle-Tidningens förra chefredaktör, Solveig Voyce.

Akrobatik och musik

Dagen innan arrangerar teaterföreningen den spekakulära föreställningen ”What will have been”. Det är den australiensiska gruppen Circa som under sin Europaturné kommer till Säffle. Gruppen blandar akrobatins och dansens skönhet i en intim och gripande cirkusföreställning med kroppar i ständig rörelse. Tre artister, en violinist och kittlande elektronisk musik utmanar publiken på ett vackert och poetiskt sätt.

  • Stig Andersson

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.