2016-05-19 10:58

2016-05-19 10:58

Fokus på svensk design

SÄFFLE: Utställning med Karin Björquists formgivning som utgångspunkt

Utställningen Svensk Design i Medborgarhuset hyllades när den öppnades på onsdagskvällen och många uttryckte sin önskan om att både konferensen och utställningen ska bli ett återkommande inslag inom svensk formgivning och design.

Stringhyllan, Seffle Möbelfalbrik och formgivare som Matti Klenell och Maria Vinka var något av det som allt kretsade kring när utställningen Svensk Design – med underrubriken Från String till Ikea PS – invigdes. Men det är ändå Karin Björquist och hennes klassiska 50- och 60-talsdesign som är utgångspunkten för den sevärda utställningen som kommer att finnas i Medborgarhusets foajé under sommaren.

En gammal vän

Invigningstalet hölls av arkitekten och formgivaren Hedvig Hedqvist. Hon är en gammal vän till Karin Björquist, som fyller 90 år i höst.

– Karin är inte på plats här i dag men jag är övertygad om att hon skulle ha blivit glatt överraskad av hur ni har gjort den här fantastiska utställningen, sa hon.

Gjorde intryck

Projektledaren Camilla Bark och utställningsdesignern Jessica Edblom, som har gjort utställningen, har velat sticka ut hakan genom att låta traditionell formgivning och design möta dagens trender.

Det blir ett spännande möte och att det sker i en så tydlig 60-talsmiljö som Medborgarhuset gjorde intryck inte minst på tillresta besökare med lång och bred erfarenhet av arkitektur, formgivning och design.

Stringhyllan, Seffle Möbelfalbrik och formgivare som Matti Klenell och Maria Vinka var något av det som allt kretsade kring när utställningen Svensk Design – med underrubriken Från String till Ikea PS – invigdes. Men det är ändå Karin Björquist och hennes klassiska 50- och 60-talsdesign som är utgångspunkten för den sevärda utställningen som kommer att finnas i Medborgarhusets foajé under sommaren.

En gammal vän

Invigningstalet hölls av arkitekten och formgivaren Hedvig Hedqvist. Hon är en gammal vän till Karin Björquist, som fyller 90 år i höst.

– Karin är inte på plats här i dag men jag är övertygad om att hon skulle ha blivit glatt överraskad av hur ni har gjort den här fantastiska utställningen, sa hon.

Gjorde intryck

Projektledaren Camilla Bark och utställningsdesignern Jessica Edblom, som har gjort utställningen, har velat sticka ut hakan genom att låta traditionell formgivning och design möta dagens trender.

Det blir ett spännande möte och att det sker i en så tydlig 60-talsmiljö som Medborgarhuset gjorde intryck inte minst på tillresta besökare med lång och bred erfarenhet av arkitektur, formgivning och design.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.