2016-04-14 06:00

2016-04-14 06:00

Från String till IKEA

DESIGN: Stort intresse för Säffles nya mässa för design och formgivning

Den 18-19 maj arrangeras i Medborgarhuset en ny mässa med fokus på svensk design och formgivning. Intresset bland framgångsrika svenska designers är mycket stort och arrangörerna hoppas att mässan ska bli återkommande.

Den moderna arkitekturen i Sveriges yngsta stad har tidigare uppmärksammats i flera sammanhang. Men Säffle är också en stad där design och formgivning har en given plats. Säffle Möbelfabrik, String-hyllan och designern Karin Björquist är några exempel på det.

Medis som en fond

Detta är utgångspunkten i den nya mässan Sven Design: Från String till IKEA PS, som den 18-19 maj arrangeras för första gången.

– Det blir en mässa med två delar, dels en utställning och dels en konferens. Fokus riktas på traditionell formgivning och moderna trender, berättar Camilla Bark som ansvarar för mässan.

Mässan kommer självklart att hållas i Medborgarhuset som med sin tidstypiska arkitektur och design kommer att bilda den perfekta fonden för ett tvådagars event med föreläsningar, konferens, utställning, workshops, attackslöjdare (!) med mera.

Mässan är ett samarbete mellan Säffle kommuns kulturförvaltning, Region Värmland, Karlstads universitet och Svensk Form Värmland som är ett nätverk för värmländska formgivare.

– Intresset för mässan har varit mycket stort. Designers och formgivare tycker att det är roligt att man i en liten stad som Säffle lyfter fram svensk design men också fokuserar på den formgivning som utvecklats just här, säger Camilla Bark.

Kan bli återkommande

Den starka responsen gör att man redan nu börjar fundera på att göra mässan till ett återkommande inslag.

– Någonstans finns naturligtvis tanken på att detta kan vara början till något nytt, något som gör Säffle omtalat och ännu mer sätter oss på kartan, säger kulturchefen Katarina Kristoffersson.

Mässan riktar sig inte bara till designers, formgivare och andra som är verksamma i branschen utan också till den publik som är intresserad av svensk formgivning i allmänhet och kopplingarna till Säffle i synnerhet.

– Vi är exempelvis väldigt intresserade av om det finns någon som därhemma har möbler med koppling till Säffle Möbelfabrik och vill låna ut det till mässan, säger Camilla Bark.

Flera framgångsrika svenska designer och formgivare kommer att medverka, bland annat Ulrika Mårtensson, Maria Vinka, Matti Klemell och Kerstin Sylwan. Det blir föreläsningar med bland andra författaren och inredningsarkitekten Hedvig Hedqvist och Sara Vögel Rödin som är verksamhetsledare på Steneby.

Den moderna arkitekturen i Sveriges yngsta stad har tidigare uppmärksammats i flera sammanhang. Men Säffle är också en stad där design och formgivning har en given plats. Säffle Möbelfabrik, String-hyllan och designern Karin Björquist är några exempel på det.

Medis som en fond

Detta är utgångspunkten i den nya mässan Sven Design: Från String till IKEA PS, som den 18-19 maj arrangeras för första gången.

– Det blir en mässa med två delar, dels en utställning och dels en konferens. Fokus riktas på traditionell formgivning och moderna trender, berättar Camilla Bark som ansvarar för mässan.

Mässan kommer självklart att hållas i Medborgarhuset som med sin tidstypiska arkitektur och design kommer att bilda den perfekta fonden för ett tvådagars event med föreläsningar, konferens, utställning, workshops, attackslöjdare (!) med mera.

Mässan är ett samarbete mellan Säffle kommuns kulturförvaltning, Region Värmland, Karlstads universitet och Svensk Form Värmland som är ett nätverk för värmländska formgivare.

– Intresset för mässan har varit mycket stort. Designers och formgivare tycker att det är roligt att man i en liten stad som Säffle lyfter fram svensk design men också fokuserar på den formgivning som utvecklats just här, säger Camilla Bark.

Kan bli återkommande

Den starka responsen gör att man redan nu börjar fundera på att göra mässan till ett återkommande inslag.

– Någonstans finns naturligtvis tanken på att detta kan vara början till något nytt, något som gör Säffle omtalat och ännu mer sätter oss på kartan, säger kulturchefen Katarina Kristoffersson.

Mässan riktar sig inte bara till designers, formgivare och andra som är verksamma i branschen utan också till den publik som är intresserad av svensk formgivning i allmänhet och kopplingarna till Säffle i synnerhet.

– Vi är exempelvis väldigt intresserade av om det finns någon som därhemma har möbler med koppling till Säffle Möbelfabrik och vill låna ut det till mässan, säger Camilla Bark.

Flera framgångsrika svenska designer och formgivare kommer att medverka, bland annat Ulrika Mårtensson, Maria Vinka, Matti Klemell och Kerstin Sylwan. Det blir föreläsningar med bland andra författaren och inredningsarkitekten Hedvig Hedqvist och Sara Vögel Rödin som är verksamhetsledare på Steneby.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.