2016-03-11 17:04

2016-03-12 18:56

Målar sin kärlek till Syrien

SÄFFLE: En del i "Livet värt att leva"

I morgon startar temaveckan Livet värt att leva i Värmland och Dalsland. En av programpunkterna är konstutställningen ”Kärleken till Syrien” signerad Maria Eklöw Bosaeus som visas i Säffle.

Mellan åren 2000 och 2011 tillbringade Maria Eklöw Bosaeus fyra månader i Syrien uppdelat i tvåveckorsperioder. Hon var verksam på olika platser i landet för att jobba med habilitering av barn.

– Jag var där innan kriget kom. Första gången hade jag fått boende på ett hotell i öknen, ett luftkonditionerat bygge där jag kände att jag egentligen kunde vara var som helst i världen. Jag ville komma nära folk och hade turen att få bo hos mamman till doktorn jag jobbade med. Det var fantastiskt att komma den arabiska familjen inpå livet. De visade en enorm generositet, värme och gästfrihet, berättar Maria.

”Komma hem”

Maria bodde i Säffle mellan 1974 och 1985 och tillbringade då mycket av sin tid i Säffle kyrka, där hon alltså från och med i morgon visar sin konstutställning om Syrien. Hon håller också ett föredrag i eftermiddag i kyrkan, där hon berättar om tavlorna.

– Jag får vibbar av att komma hem igen när jag är här i kyrkan, berättar hon.

Tavlorna hon visar under en veckas tid är i akryl.

– Vännerna jag lärde känna i Syrien lever med kriget dygnet runt. Genom konsten kan jag berätta om vad som händer, för vi måste tala om det.

På Gotland

Utställningen har tidigare visats bland annat i Visby domkyrka och Gustav Vasa kyrka i Åmål och hänger i Säffle kyrka och församlingshem till och med söndag den 20 mars.

Mellan åren 2000 och 2011 tillbringade Maria Eklöw Bosaeus fyra månader i Syrien uppdelat i tvåveckorsperioder. Hon var verksam på olika platser i landet för att jobba med habilitering av barn.

– Jag var där innan kriget kom. Första gången hade jag fått boende på ett hotell i öknen, ett luftkonditionerat bygge där jag kände att jag egentligen kunde vara var som helst i världen. Jag ville komma nära folk och hade turen att få bo hos mamman till doktorn jag jobbade med. Det var fantastiskt att komma den arabiska familjen inpå livet. De visade en enorm generositet, värme och gästfrihet, berättar Maria.

”Komma hem”

Maria bodde i Säffle mellan 1974 och 1985 och tillbringade då mycket av sin tid i Säffle kyrka, där hon alltså från och med i morgon visar sin konstutställning om Syrien. Hon håller också ett föredrag i eftermiddag i kyrkan, där hon berättar om tavlorna.

– Jag får vibbar av att komma hem igen när jag är här i kyrkan, berättar hon.

Tavlorna hon visar under en veckas tid är i akryl.

– Vännerna jag lärde känna i Syrien lever med kriget dygnet runt. Genom konsten kan jag berätta om vad som händer, för vi måste tala om det.

På Gotland

Utställningen har tidigare visats bland annat i Visby domkyrka och Gustav Vasa kyrka i Åmål och hänger i Säffle kyrka och församlingshem till och med söndag den 20 mars.