2016-02-23 06:00

2016-02-23 06:00

Grammy-vinnaren på scenen

MUSIK: Hyllningskonsert inför Svend Asmussens 100-årsdag

På torsdag blir det en ny högtidsstund för alla jazzälskare då Seffle Jazz Club arrangerar en konsert med danske Grammy-vinnaren Mads Tolling och hans band.

Torsdagens konsert är en hyllning till den danske legendaren Svend Asmussen som skulle ha fyllt 100 år på söndag.

Precis som sin förebild och läromästare är Mads Tolling, 35, av danskt ursprung men sedan 15 år tillbaka är han en del av den amerikanska jazzeliten. Han är bosatt i San Francisco, dubbelt Grammy-belönad och bland annat medlem i Stanley Clarke Band och crossover-kvartetten Turtle Island quartet.

Med hyllningsplattan och turnén Celebrating Svend Asmussen vill Mads Tolling presentera legendaren för en ny publik i Sverige och även belysa det faktum att Asmussen underströk fiolen som ett jazzinstrument.

Hyllad trio

Tillsammans med Alice Babs och gitarristen Ulrik Neuman bildade Svend Asmussen trion Swe-Danes, som nådde internationell ryktbarhet.

– Under skoltiden gav Svend Asmussen mig råd och dåd om hur man kan spela jazzfiol. Han sa framför allt att jag skulle lyssna på Stuff Smith, en amerikansk swing-violinist, som gjorde stort intryck på mig. Jag fick också en massa noter av Svend, säger Mads.

Nu tar Mads Tolling chansen och tillfället att få bjuda tillbaka med både turné och ny platta. I hans band medverkar Jacob Fischer, gitarr, Snorre Kirk, trummor, Kasper Tagel, bas.

Torsdagens konsert är en hyllning till den danske legendaren Svend Asmussen som skulle ha fyllt 100 år på söndag.

Precis som sin förebild och läromästare är Mads Tolling, 35, av danskt ursprung men sedan 15 år tillbaka är han en del av den amerikanska jazzeliten. Han är bosatt i San Francisco, dubbelt Grammy-belönad och bland annat medlem i Stanley Clarke Band och crossover-kvartetten Turtle Island quartet.

Med hyllningsplattan och turnén Celebrating Svend Asmussen vill Mads Tolling presentera legendaren för en ny publik i Sverige och även belysa det faktum att Asmussen underströk fiolen som ett jazzinstrument.

Hyllad trio

Tillsammans med Alice Babs och gitarristen Ulrik Neuman bildade Svend Asmussen trion Swe-Danes, som nådde internationell ryktbarhet.

– Under skoltiden gav Svend Asmussen mig råd och dåd om hur man kan spela jazzfiol. Han sa framför allt att jag skulle lyssna på Stuff Smith, en amerikansk swing-violinist, som gjorde stort intryck på mig. Jag fick också en massa noter av Svend, säger Mads.

Nu tar Mads Tolling chansen och tillfället att få bjuda tillbaka med både turné och ny platta. I hans band medverkar Jacob Fischer, gitarr, Snorre Kirk, trummor, Kasper Tagel, bas.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.