2016-01-25 09:25

2016-01-25 09:25

Rolf och Torbjörn hyllade Allan Edwall

SÄFFLE: Årets första visafton med Visklubb 67

Visklubben startade på fredagskvällen vårsäsongen i Medborgarhuset med två starka inslag. Först framträdde Christer Lindén, Karlstad, som blev Värmlands visstipendiat 2015, och därefter intog paret Rolf Lydahl och Torbjörn Grass, Stockholm respektive Västerås, scenen för en hyllning till Allan Edwall.

Christer Lindén överraskade nog många i publiken med sina visor –både egna och Dan Andersson. Med sin djupa röst och fina gitarrspel skänkte han liv och innehåll till de ofta sorgesamma texterna, som flera hade utgångspunkt i hans yngre brors tragiska bortgång 2007.

Små anekdoter

Han framförde ett dussin visor som knöts samman med små anekdoter ur hans liv. Vi fick till exempel veta att han som ung hårdrockare träffade en äldre man i Lindfors Folkets Park, där rockbandet repeterade. Mannen hade enträget men förgäves försökt intressera Christer för Dan Andersson. Långt senare, när han verkligen började ägna sig åt Dan Andersson, insåg Christer att det var Gunde Johansson han hade träffat!

Efter paus var det så dags för en timme helt ägnad åt Allan Edwall. Rolf Lydahl och Torbjörn Grass hade båda samarbetat med honom och det fanns långt framskridna planer på ett gemensamt projekt. Nu blev det inte så, Allan Edwall hann gå bort, men i stället växte detta hyllningsprogram fram.

Åren 1979-84 kom Allan Edwall ut med fem LP-skivor med helt eget material. Ofta underfundiga texter till kluriga melodier. Ur detta material samt en uppföljare så sent som 2005 (Aftonro) hade Lydahl/Grass vaskat fram en rad godbitar som gestaltades på ett suveränt sätt av Rolf Lydahl. Med sin bakgrund som skådespelare gav han texterna full rättvisa och lyfte fram den svarta humor, som återfinns i så många av Allan Edwalls visor.

Högklassig gitarrist

Torbjörn Grass är en klassiskt skolad gitarrist och visade prov på gitarrspel av högsta klass. Extremt smidigt följde han varenda stavelse och att det var ett mycket samspelt par stod inte att ta miste på. Han fick också tillfälle att visa sin skicklighet på instrumentet (ja, han hade tre olika gitarrer med sig) i ett uppskattat solo.

Den 26 februari kommer Mats Klingström med bland annat Dan Andersson på agendan.

Christer Lindén överraskade nog många i publiken med sina visor –både egna och Dan Andersson. Med sin djupa röst och fina gitarrspel skänkte han liv och innehåll till de ofta sorgesamma texterna, som flera hade utgångspunkt i hans yngre brors tragiska bortgång 2007.

Små anekdoter

Han framförde ett dussin visor som knöts samman med små anekdoter ur hans liv. Vi fick till exempel veta att han som ung hårdrockare träffade en äldre man i Lindfors Folkets Park, där rockbandet repeterade. Mannen hade enträget men förgäves försökt intressera Christer för Dan Andersson. Långt senare, när han verkligen började ägna sig åt Dan Andersson, insåg Christer att det var Gunde Johansson han hade träffat!

Efter paus var det så dags för en timme helt ägnad åt Allan Edwall. Rolf Lydahl och Torbjörn Grass hade båda samarbetat med honom och det fanns långt framskridna planer på ett gemensamt projekt. Nu blev det inte så, Allan Edwall hann gå bort, men i stället växte detta hyllningsprogram fram.

Åren 1979-84 kom Allan Edwall ut med fem LP-skivor med helt eget material. Ofta underfundiga texter till kluriga melodier. Ur detta material samt en uppföljare så sent som 2005 (Aftonro) hade Lydahl/Grass vaskat fram en rad godbitar som gestaltades på ett suveränt sätt av Rolf Lydahl. Med sin bakgrund som skådespelare gav han texterna full rättvisa och lyfte fram den svarta humor, som återfinns i så många av Allan Edwalls visor.

Högklassig gitarrist

Torbjörn Grass är en klassiskt skolad gitarrist och visade prov på gitarrspel av högsta klass. Extremt smidigt följde han varenda stavelse och att det var ett mycket samspelt par stod inte att ta miste på. Han fick också tillfälle att visa sin skicklighet på instrumentet (ja, han hade tre olika gitarrer med sig) i ett uppskattat solo.

Den 26 februari kommer Mats Klingström med bland annat Dan Andersson på agendan.

  • Anders Falk