2015-12-03 06:00

2015-12-03 06:00

Götes bok om Saga är färdig

LITTERATUR: En bok med fokus på nöjeslivet i Säffle på 40- och 50-talet

Nu är den färdig – Göte Erikssons bok om Sagabiografen i Säffle. Det är en snygg och innehållsrik bok som till stor del också speglar nöjeslivet i Säffle på 1940- och 50-talet.

Göte Eriksson är 80 år men synnerligen vital, mycket aktiv och bland annat känd som uppfinnare. Han är sedan många år bosatt i Göteborg men starkt präglad av uppväxten och ungdomsåren i Säffle. Boken om Sagabiografens historia är därför också en bok som handlar mycket om hur det var att vara ung i Säffle på 40- och 50-talet.

– Folkparken betydde mycket för oss som var unga på den tiden. Vi som tyckte om att dansa hade också Hotell Royal som en given mötesplats men vi reste också till Åmål för att ta en svängom, berättar Göte Eriksson.

Intresse för film

För Göte kom intresset för film och arbetet på Sagabiografen att spela en stor roll under ungdomsåren. Han fick tidigt jobb i biografen, avancerade till maskinist och kom under i stort sett hela 50-talet att basa för biografen. Nu finns allt redovisat i bokform.

– Det var egentligen en ren slump att det blev en bok. Jag kom i kontakt med Sven Åkerblom i ett helt annat ärende men han kände till mitt intresse för Sagabiografen och frågade om jag inte hade tänkt på att skriva en bok om den tiden. Det hade jag faktiskt men jag hade ingen aning om hur jag skulle gå tillväga för att få fram fakta till alla minnen, berättar Göte.

I tidningsarkivet

Lösningen hittade han i Säffle-Tidningens källare där alla gamla nummer av ST finns arkiverade. Göte satte sig att bläddra igenom gamla tidningslägg och tog tusentals bilder av gamla artiklar och annonser. Det var i samma veva som bion var nedläggningshotad och Göte tog, inspirerad av Sven Åkerblom, upp kampen för bions överlevnad och modernisering.

– Jag är väldigt glad över den fantastiska förändring som har skett sedan Ulrika Skålén tog över verksamheten, säger Göte.

Hans syfte med boken är bland annat att ge en bild av hur det vara att växa upp i mitten av förra seklet.

– Att boken handlar så mycket om Säffle beror förstås på att det var där jag växte upp men jag tror att det såg likadant ut i alla orter där bion och folkparken var de stora samlingspunkterna, säger Göte.

Boksläpp på Saga

Det är en tjock och innehållsrik bok fylld med illustrationer som speglar en intressant och händelserik tidsepok. På lördag kommer Göte Eriksson till Säffle för boksläpp vilket självklart sker i Sagabiografen där författaren också kommer att ha en föreläsning som bland annat kommer att innehålla musikaliska rariteter.

– Jag ska bland annat spela upp gamla lokala reklaminspelningar som förr spelades i samband med filmvisningarna.

Göte Eriksson är 80 år men synnerligen vital, mycket aktiv och bland annat känd som uppfinnare. Han är sedan många år bosatt i Göteborg men starkt präglad av uppväxten och ungdomsåren i Säffle. Boken om Sagabiografens historia är därför också en bok som handlar mycket om hur det var att vara ung i Säffle på 40- och 50-talet.

– Folkparken betydde mycket för oss som var unga på den tiden. Vi som tyckte om att dansa hade också Hotell Royal som en given mötesplats men vi reste också till Åmål för att ta en svängom, berättar Göte Eriksson.

Intresse för film

För Göte kom intresset för film och arbetet på Sagabiografen att spela en stor roll under ungdomsåren. Han fick tidigt jobb i biografen, avancerade till maskinist och kom under i stort sett hela 50-talet att basa för biografen. Nu finns allt redovisat i bokform.

– Det var egentligen en ren slump att det blev en bok. Jag kom i kontakt med Sven Åkerblom i ett helt annat ärende men han kände till mitt intresse för Sagabiografen och frågade om jag inte hade tänkt på att skriva en bok om den tiden. Det hade jag faktiskt men jag hade ingen aning om hur jag skulle gå tillväga för att få fram fakta till alla minnen, berättar Göte.

I tidningsarkivet

Lösningen hittade han i Säffle-Tidningens källare där alla gamla nummer av ST finns arkiverade. Göte satte sig att bläddra igenom gamla tidningslägg och tog tusentals bilder av gamla artiklar och annonser. Det var i samma veva som bion var nedläggningshotad och Göte tog, inspirerad av Sven Åkerblom, upp kampen för bions överlevnad och modernisering.

– Jag är väldigt glad över den fantastiska förändring som har skett sedan Ulrika Skålén tog över verksamheten, säger Göte.

Hans syfte med boken är bland annat att ge en bild av hur det vara att växa upp i mitten av förra seklet.

– Att boken handlar så mycket om Säffle beror förstås på att det var där jag växte upp men jag tror att det såg likadant ut i alla orter där bion och folkparken var de stora samlingspunkterna, säger Göte.

Boksläpp på Saga

Det är en tjock och innehållsrik bok fylld med illustrationer som speglar en intressant och händelserik tidsepok. På lördag kommer Göte Eriksson till Säffle för boksläpp vilket självklart sker i Sagabiografen där författaren också kommer att ha en föreläsning som bland annat kommer att innehålla musikaliska rariteter.

– Jag ska bland annat spela upp gamla lokala reklaminspelningar som förr spelades i samband med filmvisningarna.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.