2015-11-24 06:00

2015-11-24 06:00

Stämningsfullt i kyrkan

MUSIK: Solister och kör framförde Haydns verk

Säffle Oratoriekör med orkester brukar locka många till By kyrka när det anordnas konsert. Söndagens hyllning till Joseph Haydn var inget undantag.

Parkeringen började fyllas tidigt. Många ville höra Säffle Oratioriekör och orkester under ledning av Nils Lundström.

Denna eftermiddag fanns även fyra solister med i programmet. Anna Jobrant, sopran, Anna Einarsson, alt, Martin Thörnqvist, tenor och Peter Boman, bas stod för lysande insatser. Säfflepubliken har tidigare stiftat bekantskap med Jobrant, Thörnqvist och Boman medan Einarsson sjöng i Säffle för första gången. En röst Säfflepubliken säkerligen vill lyssna till fler gånger.

En njutning

Konserten inleddes med Symfoni nr. 39 g-moll och fortsatte sedan med Harmoniemesse, Haydns Mässa i B-dur.

Publiken njöt av musiken, som varierade i tempo och intensitet. Nils Lundström förklarar Harmoniemesse – Haydns sist fullbordade komposition – som ett verk där blåsarnas roll är relativt framträdande. Originell, uttrycksfull och harmoniskt djärv musik som avslutas på ett pampigt sätt.

Musiken gick verkligen hem hos den stora publiken, som belönade kören, orkestern, solisterna och dirigenten Nils Lundström med stående ovationer.

Nils Lundström rev utan tvekan ned de största applåderna från publiken – mycket välförtjänt.

Parkeringen började fyllas tidigt. Många ville höra Säffle Oratioriekör och orkester under ledning av Nils Lundström.

Denna eftermiddag fanns även fyra solister med i programmet. Anna Jobrant, sopran, Anna Einarsson, alt, Martin Thörnqvist, tenor och Peter Boman, bas stod för lysande insatser. Säfflepubliken har tidigare stiftat bekantskap med Jobrant, Thörnqvist och Boman medan Einarsson sjöng i Säffle för första gången. En röst Säfflepubliken säkerligen vill lyssna till fler gånger.

En njutning

Konserten inleddes med Symfoni nr. 39 g-moll och fortsatte sedan med Harmoniemesse, Haydns Mässa i B-dur.

Publiken njöt av musiken, som varierade i tempo och intensitet. Nils Lundström förklarar Harmoniemesse – Haydns sist fullbordade komposition – som ett verk där blåsarnas roll är relativt framträdande. Originell, uttrycksfull och harmoniskt djärv musik som avslutas på ett pampigt sätt.

Musiken gick verkligen hem hos den stora publiken, som belönade kören, orkestern, solisterna och dirigenten Nils Lundström med stående ovationer.

Nils Lundström rev utan tvekan ned de största applåderna från publiken – mycket välförtjänt.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.