2015-10-19 15:38

2015-10-19 15:38

Bokmässan lockade 1 200 besökare

SÄFFLE: Fokus på både framtid och historia väckte stort intresse

Säffles bokmässa blev den största hittills med 1 200 besökare, ett 40-tal författare, föreläsningar, intervjuer och debatter. Att det varit ett spännande bokår i Säffle kunde besökarna snabbt konstatera.

Temat för den fjärde bokmässan i ordningen var ”Säffle i ständig utveckling” med underrubriken ”i går, i dag, i morgon” och det blev verkligen en mässa där fokus riktades åt två håll. Dels långt bakåt i tiden med en föreläsning om Säfflebygden ur ett geologiskt perspektiv och dels några år framåt med ett kafésamtal där Lena Skoting, Dag Rogne, Ingemar Rosén och Elin Hultebring-Wärmland diskuterade Säffles framtidsmöjligheter.

– Var stolt över att bo i Säffle, fortsätt odla småstadskarraktären och ta vara på framtidens utmaningar och möjligheter, var något av det som panelen enades om.

Historiska föredrag

De historiska tillbakablickarna utgjordes också av publikdragande föreläsningar om bland annat Säffles utveckling från 1600-talet (Kurt Karlsson), Kanaltorgets historia (Finn Hjelmström) och en utvandrarfamilj från Kila (Carl-Johan Ivarsson) men också om vår lokala industrihistoria: Seffle Möbelfabrik (Claes Åkerblom), pionjärer inom fordonsbyggnad (Hans Kihlberg, StorJohann (Lennart Stolpe) och mycket mer.

Finn Hjelmström förevisning av ett halvdussin gamla filmer var också en självklar höjdpunkt för många besökare.

Många lokala böcker

Mässan visade med all tydlighet också att det under året har släppts mycket lokal litteratur. Två författare som fick stor uppmärksamhet var Petter Hidén, Säfflekillen som har gjort en oerhört vacker bok om sin historiska Mount Everest-klättring, och polischefen Peter Torstensson som skrivit en uppmärksammad skröna om livet på en trafikskola i Säffle.

– Jag är väldigt glad över intresset som min bok har väckt och hur många böcker jag har fått sälja under mässan, sa Peter.

En mycket vacker bok har också Christina Sillén släppt. Det är en bok med bilder som visar Duse ur ett annorlunda perspektiv.

– Jag hade aldrig någon tanke på att publicera bilderna i en bok men min son Mattias driver ett bokförlag i Stockholm och han tyckte att bilderna var så bra att han ville ge ut dem i bokform, berättade Christina.

Gammal jukebox

Ann-Helen Meyer von Bremen, respekterad matjournalist med rötterna i Kila, berättade om sin nya bok ”Makten över matkassen” och stor uppmärksamhet fick också Rolf Lindhs bok om Bröderna Edgrens Mekaniska Verkstad och den unika jukebok som bröderna byggde i Säffle 1951. Thomas Edgren, son till en av bröderna, hade dagen till äran transporterat den vackra maskinen tillbaka till Säffle för att visa den på mässan.

På temat integration berättades också om två böcker – Minnen och Min plats på jorden – som gjorts av flyktingar som skrivit på svenska för att lära sig sitt nya språk.

Kulturnämndens ordförande Veronica Bäckström höll invigningstalet, efter en specialskriven fanfar av saxofonisten Lars Larsson, och betonade bokmässans värde för Säffle:

– Vi har ett rikt kulturliv som visar att vi är i ständig rörelse framåt. Bokmässan är ett av de största arrangemangen med ett omfattande program som inspirerar och väcker lust, sa hon.

Bokmässans drivkrafter Stefan Crona, Eva Harstad och Johan Österman var belåtna med mässan.

– Den höga publiksiffran glädjer och det är roligt att alla programpunkter lockade mycket folk. Självklart riktar vi nu in oss på en femte upplaga om ett år, sammanfattade de.

Temat för den fjärde bokmässan i ordningen var ”Säffle i ständig utveckling” med underrubriken ”i går, i dag, i morgon” och det blev verkligen en mässa där fokus riktades åt två håll. Dels långt bakåt i tiden med en föreläsning om Säfflebygden ur ett geologiskt perspektiv och dels några år framåt med ett kafésamtal där Lena Skoting, Dag Rogne, Ingemar Rosén och Elin Hultebring-Wärmland diskuterade Säffles framtidsmöjligheter.

– Var stolt över att bo i Säffle, fortsätt odla småstadskarraktären och ta vara på framtidens utmaningar och möjligheter, var något av det som panelen enades om.

Historiska föredrag

De historiska tillbakablickarna utgjordes också av publikdragande föreläsningar om bland annat Säffles utveckling från 1600-talet (Kurt Karlsson), Kanaltorgets historia (Finn Hjelmström) och en utvandrarfamilj från Kila (Carl-Johan Ivarsson) men också om vår lokala industrihistoria: Seffle Möbelfabrik (Claes Åkerblom), pionjärer inom fordonsbyggnad (Hans Kihlberg, StorJohann (Lennart Stolpe) och mycket mer.

Finn Hjelmström förevisning av ett halvdussin gamla filmer var också en självklar höjdpunkt för många besökare.

Många lokala böcker

Mässan visade med all tydlighet också att det under året har släppts mycket lokal litteratur. Två författare som fick stor uppmärksamhet var Petter Hidén, Säfflekillen som har gjort en oerhört vacker bok om sin historiska Mount Everest-klättring, och polischefen Peter Torstensson som skrivit en uppmärksammad skröna om livet på en trafikskola i Säffle.

– Jag är väldigt glad över intresset som min bok har väckt och hur många böcker jag har fått sälja under mässan, sa Peter.

En mycket vacker bok har också Christina Sillén släppt. Det är en bok med bilder som visar Duse ur ett annorlunda perspektiv.

– Jag hade aldrig någon tanke på att publicera bilderna i en bok men min son Mattias driver ett bokförlag i Stockholm och han tyckte att bilderna var så bra att han ville ge ut dem i bokform, berättade Christina.

Gammal jukebox

Ann-Helen Meyer von Bremen, respekterad matjournalist med rötterna i Kila, berättade om sin nya bok ”Makten över matkassen” och stor uppmärksamhet fick också Rolf Lindhs bok om Bröderna Edgrens Mekaniska Verkstad och den unika jukebok som bröderna byggde i Säffle 1951. Thomas Edgren, son till en av bröderna, hade dagen till äran transporterat den vackra maskinen tillbaka till Säffle för att visa den på mässan.

På temat integration berättades också om två böcker – Minnen och Min plats på jorden – som gjorts av flyktingar som skrivit på svenska för att lära sig sitt nya språk.

Kulturnämndens ordförande Veronica Bäckström höll invigningstalet, efter en specialskriven fanfar av saxofonisten Lars Larsson, och betonade bokmässans värde för Säffle:

– Vi har ett rikt kulturliv som visar att vi är i ständig rörelse framåt. Bokmässan är ett av de största arrangemangen med ett omfattande program som inspirerar och väcker lust, sa hon.

Bokmässans drivkrafter Stefan Crona, Eva Harstad och Johan Österman var belåtna med mässan.

– Den höga publiksiffran glädjer och det är roligt att alla programpunkter lockade mycket folk. Självklart riktar vi nu in oss på en femte upplaga om ett år, sammanfattade de.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.