2015-10-02 10:30

2015-10-02 11:39

Polis-chefen satsar på humor

SÄFFLE: Peter Torstensson gör författardebut

När en polischef skriver en roman kan man gissa att det blir en deckare. Men Peter Torstensson från Säffle gör författardebut med en humoristisk skröna som utspelas på en körskola i 80-talets Säffle.
– Jag var bilskollärare i Säffle på den tiden och det hände så mycket roligt att det räckte till en bok, säger han.

Lagom till bokmässan i Göteborg kom en debutroman med det udda namnet ”Finns det trafikljus i Säffle?”. Författaren heter Peter Torstensson, en Säfflebo som är mest känd som polischef i Åmål. Men en gång i tiden var han bilskollärare i Säffle och det är från den tiden han hämtat inspiration till sin dråpliga och skruvade skröna med anekdoter hämtade från bilskolornas värld.

– Jag har alltid varit intresserad av att skriva och var som tonåring nyfiken på journalistyrket. Ibland när jag på fester och kalas berättat om roliga och märkliga saker som hänt i mitt yrkesliv så har folk uppmanat mig att skriva ned historierna och ge ut dem i bokform. Till slut tog jag uppmaningen på allvar, berättar Peter.

Förbättrat verkligheten

Ifjol ägnade han fem veckor av sommaren att skriva boken men han ville inte ge ut den på eget förlag. I stället skickade han runt manuset till olika förlag.

– Jag behövde ett filter, någon som kunde bedöma om boken var bra eller dålig och värd att ge ut. Det var faktiskt ett förlag som nappade.

Närmare bestämt Bernhards Förlag i Karlstad som råkar drivas av före detta Säfflebon Christer Gustavsson. För några veckor sedan var boken färdig och den stora lanseringen skedde under bokmässan i Göteborg där Peter fanns med i den värmländska montern.

– Det var första gången jag var på bokmässan och det var en omtumlande upplevelse med rena Almedal-känslan. Alla var där.

Han fick många frågor kring bokens udda titel.

– Säffle har ju i många år varit ett eldorado för körkortselever från hela landet och varenda elev som ringer till en trafikskola i Säffle frågar samma sak: Finns det trafikljus i Säffle? Och visst har vi trafikljus i Säffle, med smileys och allt...

Peter arbetade som bilskollärare i Säffle under sex år på 1980-talet och det är bland elever, kollegor, gator och torg yrkeslivets vardagshändelser som han hämtat inspiration till sin dråpliga historia.

– Det är många karaktärer och händelser som har sitt ursprung i verkligheten men eftersom jag är jössehäring har jag ändrat och förbättrat verkligheten en aning, ler han.

Många yrken

Boken hör hemma i feelgood-hyllan, i samma humorkategori som Fredrik Backman, Jonas Jonasson, Karin Brunk Holmqvist med flera.

– Jag visste inte ens att det finns en sådan kategori men min förhoppning är förstås att läsaren ska bli road, säger Peter.

Han är en man med bred erfarenhet och hade provat på många olika yrken – sågverksarbetare, kriminalvårdare, militär, mentalskötare, ambulanssjukvårdare, bilskollärare – innan han utbildade sig till polis. I många år arbetade han vid polisen i Stockholm men numera är han stationerad i Åmål och är stf lokalpolisområdeschef i Fyrbodal i Västra Götalands län.

Hade det inte varit enklare för dig att debutera med en deckare?

– Tanken slog mig någon gång men det ligger mer för mig att se det komiska omkring mig. Jag behöver ibland koppla bort det allvarliga som jag möter i jobbet. Med humor blir man bättre både som människa och i sitt yrke, svarar han.

Boken är något av en hyllning till bilskollärarna som yrkeskår.

– Tänk vilken betydelse bilskolorna har haft för Säffle. Tusentals människor har lärt känna stan och skapat sysselsättning när de kommit hit för att ta körkort, påpekar Peter.

Lagom till bokmässan i Göteborg kom en debutroman med det udda namnet ”Finns det trafikljus i Säffle?”. Författaren heter Peter Torstensson, en Säfflebo som är mest känd som polischef i Åmål. Men en gång i tiden var han bilskollärare i Säffle och det är från den tiden han hämtat inspiration till sin dråpliga och skruvade skröna med anekdoter hämtade från bilskolornas värld.

– Jag har alltid varit intresserad av att skriva och var som tonåring nyfiken på journalistyrket. Ibland när jag på fester och kalas berättat om roliga och märkliga saker som hänt i mitt yrkesliv så har folk uppmanat mig att skriva ned historierna och ge ut dem i bokform. Till slut tog jag uppmaningen på allvar, berättar Peter.

Förbättrat verkligheten

Ifjol ägnade han fem veckor av sommaren att skriva boken men han ville inte ge ut den på eget förlag. I stället skickade han runt manuset till olika förlag.

– Jag behövde ett filter, någon som kunde bedöma om boken var bra eller dålig och värd att ge ut. Det var faktiskt ett förlag som nappade.

Närmare bestämt Bernhards Förlag i Karlstad som råkar drivas av före detta Säfflebon Christer Gustavsson. För några veckor sedan var boken färdig och den stora lanseringen skedde under bokmässan i Göteborg där Peter fanns med i den värmländska montern.

– Det var första gången jag var på bokmässan och det var en omtumlande upplevelse med rena Almedal-känslan. Alla var där.

Han fick många frågor kring bokens udda titel.

– Säffle har ju i många år varit ett eldorado för körkortselever från hela landet och varenda elev som ringer till en trafikskola i Säffle frågar samma sak: Finns det trafikljus i Säffle? Och visst har vi trafikljus i Säffle, med smileys och allt...

Peter arbetade som bilskollärare i Säffle under sex år på 1980-talet och det är bland elever, kollegor, gator och torg yrkeslivets vardagshändelser som han hämtat inspiration till sin dråpliga historia.

– Det är många karaktärer och händelser som har sitt ursprung i verkligheten men eftersom jag är jössehäring har jag ändrat och förbättrat verkligheten en aning, ler han.

Många yrken

Boken hör hemma i feelgood-hyllan, i samma humorkategori som Fredrik Backman, Jonas Jonasson, Karin Brunk Holmqvist med flera.

– Jag visste inte ens att det finns en sådan kategori men min förhoppning är förstås att läsaren ska bli road, säger Peter.

Han är en man med bred erfarenhet och hade provat på många olika yrken – sågverksarbetare, kriminalvårdare, militär, mentalskötare, ambulanssjukvårdare, bilskollärare – innan han utbildade sig till polis. I många år arbetade han vid polisen i Stockholm men numera är han stationerad i Åmål och är stf lokalpolisområdeschef i Fyrbodal i Västra Götalands län.

Hade det inte varit enklare för dig att debutera med en deckare?

– Tanken slog mig någon gång men det ligger mer för mig att se det komiska omkring mig. Jag behöver ibland koppla bort det allvarliga som jag möter i jobbet. Med humor blir man bättre både som människa och i sitt yrke, svarar han.

Boken är något av en hyllning till bilskollärarna som yrkeskår.

– Tänk vilken betydelse bilskolorna har haft för Säffle. Tusentals människor har lärt känna stan och skapat sysselsättning när de kommit hit för att ta körkort, påpekar Peter.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.