2015-09-29 06:00

2015-09-29 06:00

Hittade drömrollen på Säffleoperan

SÄFFLE: Komikern Kristoffer Appelquists dröm går i uppfyllelse

Premiär. Vi känner igenom honom från stå-upp-scenerna och TV-program som Parlamentet och Doobidoo. Men i höst är det Säffleoperans scen som gäller för den mångsidige komikern Kristoffer Appelquist, som har en av huivudrollerna i The Producers med premiär på lördag.
– När regissören Mattias Palm ringde och erbjöd mig rollen gick en gammal dröm i uppfyllelse, berättar Kristoffer.

Kristoffer Appelquist älskar teater. Han är mer eller mindre uppvuxen på en liten teater och har till och med en egen teater hemma i huset i Sunne där han bor. Så även om det är som komiker vi lärt känna honom, så har han provat på allt inom teater.

– Jag har vuxit upp på Studioteatern i Malmö, en teater som till stor del påminner väldigt mycket om Säffleoperan både när det gäller sättet att arbeta och vilka föreställningar man satsat på. Jag var åtta när jag stod på scenen första gången, berättar han.

Premiär på lördag

Till Säffle har Kristoffer kommit för att göra en av huvudrollerna i höstens produktion The Producers som har premiär på lördag. Han spelar Roger De Bris, New Yorks sämste regissör och en dragqueen som det slår gnistor om. Föreställningen har bara gjorts på svensk scen en gång tidigare och då var det Magnus Härenstam som gjorde rollen.

– Roger är en romantiskt gammal fjolla och en karaktär som jag tycker väldigt mycket om. Rollen är visserligen skriven på 60-talet men har sin utgångspunkt i 50-talsstereotypen så det är en utmaning att spela Roger utan att spä på homofobin, förklarar Kristoffer.

The Producers är en scenmusikal som har filmats i två uppmärksammade versioner, dels Mel Brook klassiker från 1967, som blev Oscarsbelönad, och dels den modernare versionen som kom 2005. Kristoffer berättar att han gillar den nya versionen bäst:

– De flesta tycker att Mel Brooks film är bäst men jag tycker att den nyare versionen är bättre. Jag tycker att Roger De Bris är så fint porträtterad. Över huvud taget tycker jag att filmen på ett fint sätt fångar många av de romantiska ideal som präglar teater och skådespelare. Att historien är väldigt skruvad är en helt annan sak.

Älskar musikaler

Han älskar musikaler:

– Verkligen! Sång, dans, kostymer – allt. Att göra musikal har alltid varit min stora dröm så när regissören Mattias Palm ringde och erbjöd mig en roll i The Producers på Säffleoperan var det en gammal dröm som blev uppfylld, berättar han.

Att Kristoffer en gång flyttade till Värmland berodde just på teatern, närmare bestämt Västanå Teater där han en gång började jobba som tekniker. Då hade han dessförinnan också jobbat med ljud, ljus och annat som gett honom ännu mer smak för teater- och scenlivet. Men det var som stå-upp-komiker med en alldeles egen stil, som han några år senare fick ett riktigt dundergenombrott och sedan dess har vi sett honom i alla möjliga sammanhang. I höst dyker han bland annat upp i Doobidoo och Parlamentet men också.

Är en perfektionist

Sedan augusti har han tillbringat all tid i Säffle för förberedelser och repetitioner. Kristoffer är känd för att vara något av en perfektionist, minutiös i alla detaljer. Han trivs inte annars.

– Det stämmer. Jag är väldigt ambitiös och det beror på min bakgrund. Jag har åsikter om allt och älskar alla yrkesroller som är kopplade till teatern. Det handlar snarast om ett kontrollbehov och jag vill egentligen vara med och peta i minsta detalj. Men nu har jag fokuserat på min egen roll och bland annat gått hos en sångpedagog för att höja sångrösten ett snäpp, berättar han.

Kristoffer berättar att det är första gången han har kontakt med Säffleoperan.

– Trots att jag bor i Värmland har jag aldrig varit här förut men det beror främst på att Västanå Teater tar all uppmärksamhet hemma i Sunne. Men jag läst mycket om Säffleoperan och förstått att det finns enormt mycket kompetens i huset och att här finns en ensemble utöver det vanliga.

Sitter i vägarna

Som ståuppkomiker har han många erfarenheter som han kan ta med sig till Säffleoperans scen.

– Man har med sig förmågan att fokusera och fånga uppmärksamhet. Man vet hur man ska nå effekt. Det man får öva på är hur man ska bete sig när man inte ska vara i fokus, när det är andra som man ska lyssna och titta på.

De första intrycken av Säffleoperan har också varit starka.

– En stor del av ensemblen är ju amatörer men man slås av hur extremt professionellt allt är. Många har varit med i över 20 år och det märks verkligen. Den höga nivån gör att man själv måste gå in i det här med stor ödmjukhet, säger han.

Han berättar också om den arbetsglädje som präglar ensemblen.

– Man känner att det sitter i väggarna. Det är en mycket roligt arbetsplats med en fantastisk blandning och korsbefruktning av erfarenheter, tycker han.

Stuga i Liljedal

Hans familj har en sommarstuga i Liljedal. Det är där och på Säffleoperan han just nu tillbringar all sin tid.

– Det är perfekt att bo därute och bara ha 17 kilometer in till stan. Speciellt nu när det är som mest intensivt och allt fokus ligger på premiären, säger han.

Han har haft mycket roligt sedan han kom till Säffle.

– För någon vecka sedan samkörde vi med levande orkester för första gången. Det var det roligaste jag gjort på flera år.

Kristoffer Appelquist älskar teater. Han är mer eller mindre uppvuxen på en liten teater och har till och med en egen teater hemma i huset i Sunne där han bor. Så även om det är som komiker vi lärt känna honom, så har han provat på allt inom teater.

– Jag har vuxit upp på Studioteatern i Malmö, en teater som till stor del påminner väldigt mycket om Säffleoperan både när det gäller sättet att arbeta och vilka föreställningar man satsat på. Jag var åtta när jag stod på scenen första gången, berättar han.

Premiär på lördag

Till Säffle har Kristoffer kommit för att göra en av huvudrollerna i höstens produktion The Producers som har premiär på lördag. Han spelar Roger De Bris, New Yorks sämste regissör och en dragqueen som det slår gnistor om. Föreställningen har bara gjorts på svensk scen en gång tidigare och då var det Magnus Härenstam som gjorde rollen.

– Roger är en romantiskt gammal fjolla och en karaktär som jag tycker väldigt mycket om. Rollen är visserligen skriven på 60-talet men har sin utgångspunkt i 50-talsstereotypen så det är en utmaning att spela Roger utan att spä på homofobin, förklarar Kristoffer.

The Producers är en scenmusikal som har filmats i två uppmärksammade versioner, dels Mel Brook klassiker från 1967, som blev Oscarsbelönad, och dels den modernare versionen som kom 2005. Kristoffer berättar att han gillar den nya versionen bäst:

– De flesta tycker att Mel Brooks film är bäst men jag tycker att den nyare versionen är bättre. Jag tycker att Roger De Bris är så fint porträtterad. Över huvud taget tycker jag att filmen på ett fint sätt fångar många av de romantiska ideal som präglar teater och skådespelare. Att historien är väldigt skruvad är en helt annan sak.

Älskar musikaler

Han älskar musikaler:

– Verkligen! Sång, dans, kostymer – allt. Att göra musikal har alltid varit min stora dröm så när regissören Mattias Palm ringde och erbjöd mig en roll i The Producers på Säffleoperan var det en gammal dröm som blev uppfylld, berättar han.

Att Kristoffer en gång flyttade till Värmland berodde just på teatern, närmare bestämt Västanå Teater där han en gång började jobba som tekniker. Då hade han dessförinnan också jobbat med ljud, ljus och annat som gett honom ännu mer smak för teater- och scenlivet. Men det var som stå-upp-komiker med en alldeles egen stil, som han några år senare fick ett riktigt dundergenombrott och sedan dess har vi sett honom i alla möjliga sammanhang. I höst dyker han bland annat upp i Doobidoo och Parlamentet men också.

Är en perfektionist

Sedan augusti har han tillbringat all tid i Säffle för förberedelser och repetitioner. Kristoffer är känd för att vara något av en perfektionist, minutiös i alla detaljer. Han trivs inte annars.

– Det stämmer. Jag är väldigt ambitiös och det beror på min bakgrund. Jag har åsikter om allt och älskar alla yrkesroller som är kopplade till teatern. Det handlar snarast om ett kontrollbehov och jag vill egentligen vara med och peta i minsta detalj. Men nu har jag fokuserat på min egen roll och bland annat gått hos en sångpedagog för att höja sångrösten ett snäpp, berättar han.

Kristoffer berättar att det är första gången han har kontakt med Säffleoperan.

– Trots att jag bor i Värmland har jag aldrig varit här förut men det beror främst på att Västanå Teater tar all uppmärksamhet hemma i Sunne. Men jag läst mycket om Säffleoperan och förstått att det finns enormt mycket kompetens i huset och att här finns en ensemble utöver det vanliga.

Sitter i vägarna

Som ståuppkomiker har han många erfarenheter som han kan ta med sig till Säffleoperans scen.

– Man har med sig förmågan att fokusera och fånga uppmärksamhet. Man vet hur man ska nå effekt. Det man får öva på är hur man ska bete sig när man inte ska vara i fokus, när det är andra som man ska lyssna och titta på.

De första intrycken av Säffleoperan har också varit starka.

– En stor del av ensemblen är ju amatörer men man slås av hur extremt professionellt allt är. Många har varit med i över 20 år och det märks verkligen. Den höga nivån gör att man själv måste gå in i det här med stor ödmjukhet, säger han.

Han berättar också om den arbetsglädje som präglar ensemblen.

– Man känner att det sitter i väggarna. Det är en mycket roligt arbetsplats med en fantastisk blandning och korsbefruktning av erfarenheter, tycker han.

Stuga i Liljedal

Hans familj har en sommarstuga i Liljedal. Det är där och på Säffleoperan han just nu tillbringar all sin tid.

– Det är perfekt att bo därute och bara ha 17 kilometer in till stan. Speciellt nu när det är som mest intensivt och allt fokus ligger på premiären, säger han.

Han har haft mycket roligt sedan han kom till Säffle.

– För någon vecka sedan samkörde vi med levande orkester för första gången. Det var det roligaste jag gjort på flera år.

Kristoffer Appelquist

Ålder: 40 år.

Yrke: Komiker och skådespelare.

Bor: I ett före detta missionshus i Sunne men just nu i familjens sommarstuga i Liljedal.

Familj: Fru och två vuxna barn.

Läser: Senast var det Sapiens av Yuval Noah Harari.

Tittar på: Tv-serien Narcos men inte så mycket mer.

Lyssnar på: Bara musikaler. Ser mycket fram emot premiären av Les Misérables på Wermland Opera.

Favoritmat: Indiskt.

Favoritdryck: Kranvatten men jag tycker att alkoholfri öl är ett bra alternativ när man vill följa med ungdomarna ut på lokal.

Förebild: Carl-Gustaf Lindstedt, ett geni.