2015-08-17 16:46

2015-08-17 16:49

Humor, glitter och satir på scenen

SÄFFLE: Inför premiären av Broadwaymusikalen The Producers

Broadwaymusikalen The Producers är komedin fylld av glittrande sång- och dansnummer vars premiär närmar sig med stormsteg . Biljettförsäljningen avslöjar att ännu en succé kan vara på väg att formas på Säffleoperans scen.

I höst kommer Mel Brooks prisbelönta klassiker till Säffle, tillsammans med en sprillans ny översättning. The Producers - det våras för Hitler, är en uppsättning som enligt regissören Mattias Palm är ”en vansinnigt rolig blandning av humor, politisk satir och glittriga dans- och sångnummer”.

Handlingen kretsar kring Broadway- producenten Max Bialystock som efter många misslyckade uppsättningar nu tillsammans med revisorn Leo Bloom vill skapa rubriker och framgång genom motsatsen. De ska hitta världens sämsta pjäs, skådespelare och regissör. Hur detta går kommer Säffleoperan att avslöja med start den 3 oktober

Bra rykte

I samband med förra årets 40-årsjubileum och uppsättningen av Disneyklassikern Skönheten och Odjuret kunde Säffleoperan gå rakryggade av scenen när spelperioden var över.

– Det märks att Säffleoperan har byggt upp ett bra rykte, vi hade otroligt många som var här och sökte till de olika rollerna och vi märker att många som varit här gärna kommer tillbaka, säger producenten Tobias Norelius som avslöjar att biljettförsäljningen redan har kommit upp i 2 000 sålda biljetter.

I höstens framkant kommer vi att se Johan Rudebeck som Max Bialystock, återvändaren Oscar Sundling som Leo Blom, men också andra välkända namn som Kristoffer Appelquist, Elin Månsson, Thomas Kihlström och Martin Franzelius, som alla är med och bidrar till den höga kvaliteten på utbudet. Regissör för uppsättningen är Mattias Palm, som senast i fjol regisserade Skönheten och Odjuret i Säffle.

– Jag älskar Säffle, det är alltid roligt att jobba här, svarar han på frågan vad det är som lockar honom att jobba för Säffleoperan. Mattias tror att uppsättningen kommer att gå hem hos publiken av flera olika anledningar.

– För det första är den otroligt skruvad, provocerande och fantastiskt rolig. Dessutom är det pampiga och glittriga nummer som många ungdomar från scenverkstaden och ensemblen är med i, så de har helt klart en viktig plats i det hela, säger han.

Nytt spår

Mattias berömmer Säffleoperan för deras ständiga utveckling och variation av utbud.

– Det är bra att inte bara köra i samma spår utan att man byter genrer emellanåt, det är ett sundhetstecken från Säffleoperans sida. Jag tycker att man kan säga att de senaste åren har Säffleoperan tagit ett rejält kliv framåt och växt, inte minst bland Säffleborna som tycks ha fått upp ögonen för Säffleoperan och blivit stolta över sin teater, säger Palm.

Fram tills premiären kvarstår vardagar, kvällar och helger fyllda av repetitioner och genomgångar innan det slutliga resultatet kan presenteras. En person som påbörjade förberedelserna redan i början av året är Säffleoperans kostymdesigner Ljilja Ellison.

– Jag tycker nog jag har kommit ganska långt och ligger bra till i tid, säger hon.

Totalt ska ungefär 300 kostymer designas och tillverkas. Ljilja förklarar designen som en ständig pendling mellan verklighet och fantasifyllda kostymer.

– Det är en jätterolig uppsättning att designa, mycket vackra kläder.

Under måndagen bjöd Säffleoperan in till presskonferens där huvudrollsinnehavarna visade upp ett gemensamt medley som ett smakprov inför hösten. Ett smakprov som minst sagt satte ribban högt inför höstens premiär.

– Vi har ett kvalitativt utbud, otroligt duktiga skådespelare och en publik. De tre viktigaste förutsättningarna för att lyckas, konstaterar Palm.

I höst kommer Mel Brooks prisbelönta klassiker till Säffle, tillsammans med en sprillans ny översättning. The Producers - det våras för Hitler, är en uppsättning som enligt regissören Mattias Palm är ”en vansinnigt rolig blandning av humor, politisk satir och glittriga dans- och sångnummer”.

Handlingen kretsar kring Broadway- producenten Max Bialystock som efter många misslyckade uppsättningar nu tillsammans med revisorn Leo Bloom vill skapa rubriker och framgång genom motsatsen. De ska hitta världens sämsta pjäs, skådespelare och regissör. Hur detta går kommer Säffleoperan att avslöja med start den 3 oktober

Bra rykte

I samband med förra årets 40-årsjubileum och uppsättningen av Disneyklassikern Skönheten och Odjuret kunde Säffleoperan gå rakryggade av scenen när spelperioden var över.

– Det märks att Säffleoperan har byggt upp ett bra rykte, vi hade otroligt många som var här och sökte till de olika rollerna och vi märker att många som varit här gärna kommer tillbaka, säger producenten Tobias Norelius som avslöjar att biljettförsäljningen redan har kommit upp i 2 000 sålda biljetter.

I höstens framkant kommer vi att se Johan Rudebeck som Max Bialystock, återvändaren Oscar Sundling som Leo Blom, men också andra välkända namn som Kristoffer Appelquist, Elin Månsson, Thomas Kihlström och Martin Franzelius, som alla är med och bidrar till den höga kvaliteten på utbudet. Regissör för uppsättningen är Mattias Palm, som senast i fjol regisserade Skönheten och Odjuret i Säffle.

– Jag älskar Säffle, det är alltid roligt att jobba här, svarar han på frågan vad det är som lockar honom att jobba för Säffleoperan. Mattias tror att uppsättningen kommer att gå hem hos publiken av flera olika anledningar.

– För det första är den otroligt skruvad, provocerande och fantastiskt rolig. Dessutom är det pampiga och glittriga nummer som många ungdomar från scenverkstaden och ensemblen är med i, så de har helt klart en viktig plats i det hela, säger han.

Nytt spår

Mattias berömmer Säffleoperan för deras ständiga utveckling och variation av utbud.

– Det är bra att inte bara köra i samma spår utan att man byter genrer emellanåt, det är ett sundhetstecken från Säffleoperans sida. Jag tycker att man kan säga att de senaste åren har Säffleoperan tagit ett rejält kliv framåt och växt, inte minst bland Säffleborna som tycks ha fått upp ögonen för Säffleoperan och blivit stolta över sin teater, säger Palm.

Fram tills premiären kvarstår vardagar, kvällar och helger fyllda av repetitioner och genomgångar innan det slutliga resultatet kan presenteras. En person som påbörjade förberedelserna redan i början av året är Säffleoperans kostymdesigner Ljilja Ellison.

– Jag tycker nog jag har kommit ganska långt och ligger bra till i tid, säger hon.

Totalt ska ungefär 300 kostymer designas och tillverkas. Ljilja förklarar designen som en ständig pendling mellan verklighet och fantasifyllda kostymer.

– Det är en jätterolig uppsättning att designa, mycket vackra kläder.

Under måndagen bjöd Säffleoperan in till presskonferens där huvudrollsinnehavarna visade upp ett gemensamt medley som ett smakprov inför hösten. Ett smakprov som minst sagt satte ribban högt inför höstens premiär.

– Vi har ett kvalitativt utbud, otroligt duktiga skådespelare och en publik. De tre viktigaste förutsättningarna för att lyckas, konstaterar Palm.