2015-07-17 12:02

2015-07-27 15:27

Uppskattat Säfflebesök

DANS: Balett och showdans i parken

Gundegabaletten i Karlstad åker även denna sommar runt i Värmland med sin traditionsenliga dansturné. På torsdagskvällen besöktes Säffles Silvénska park, där både unga tjejer och äldre duktiga dansare visade upp sina kunskaper i balett, showdans och karaktärsdans.

Gunta Liede startade i unga år en balettgrupp med åtta talangfulla tjejer redan 1971 och har turnerat med sina uppvisningar varje år sedan dess. Dessa åtta varvade sina framträdanden med dansgrupper av yngre förmågor, som tränades av Guntas mamma. Så dans och balett är definitivt något Gunta växt upp med.

Småtjejerna

När de lite yngre tjejerna intervjuades sprudlade de av glädje och pratade i mun på varandra. De flesta hade dansat i gruppen i fyra till sex år, trots sin ringa ålder. De berättade att nyaste tillskotten för året bara är fyra och fem år.

– Det roligaste är att röra sig till musik!

– Och att man blir varm när man rör sig!

– Det svåraste är i alla fall att stå på tå och hålla balansen!

– Du menar att stå i passé, skrattade Gunta och log åt sina tjejer.

Det märks att gemenskapen och värmen är stark i gruppen.

Tvärflöjt

Detta med Gundegabaletten är verkligen en livsstil, något som Lilly Rung Klint skriver under på.

– Gemenskapen är absolut det viktigaste med dansen. Vi alla börjar när vi är små, tränar tillsammans efter skolan varje dag, turnerar ihop och växer upp tillsammans.

Lilly lämnade dock dansen för två år sedan för att spela tvärflöjt vid en musikskola för klassisk musik i Stockholm.

Som sista nummer spelade hon Värmlandsvisan på tvärflöjt, med dansande skogsälvor som gestaltades av de äldre dansarna. Stämningen och den vackra flöjtmusiken förtrollade publiken och det blev knäpptyst till sista ton.

Ett bättre avslut på denna vackra uppvisning hade vi inte kunnat få!

Gunta Liede startade i unga år en balettgrupp med åtta talangfulla tjejer redan 1971 och har turnerat med sina uppvisningar varje år sedan dess. Dessa åtta varvade sina framträdanden med dansgrupper av yngre förmågor, som tränades av Guntas mamma. Så dans och balett är definitivt något Gunta växt upp med.

Småtjejerna

När de lite yngre tjejerna intervjuades sprudlade de av glädje och pratade i mun på varandra. De flesta hade dansat i gruppen i fyra till sex år, trots sin ringa ålder. De berättade att nyaste tillskotten för året bara är fyra och fem år.

– Det roligaste är att röra sig till musik!

– Och att man blir varm när man rör sig!

– Det svåraste är i alla fall att stå på tå och hålla balansen!

– Du menar att stå i passé, skrattade Gunta och log åt sina tjejer.

Det märks att gemenskapen och värmen är stark i gruppen.

Tvärflöjt

Detta med Gundegabaletten är verkligen en livsstil, något som Lilly Rung Klint skriver under på.

– Gemenskapen är absolut det viktigaste med dansen. Vi alla börjar när vi är små, tränar tillsammans efter skolan varje dag, turnerar ihop och växer upp tillsammans.

Lilly lämnade dock dansen för två år sedan för att spela tvärflöjt vid en musikskola för klassisk musik i Stockholm.

Som sista nummer spelade hon Värmlandsvisan på tvärflöjt, med dansande skogsälvor som gestaltades av de äldre dansarna. Stämningen och den vackra flöjtmusiken förtrollade publiken och det blev knäpptyst till sista ton.

Ett bättre avslut på denna vackra uppvisning hade vi inte kunnat få!