2015-06-16 06:00

2015-06-16 06:00

Tomas och Hebbe Sisters

SÄFFLE: Oväntat musikaliskt möte på sommarens första bakgårdskonsert

Sagasalongens bakgård var fullsatt när det var premiär för sommarens bakgårdskonserter. Tomas Karlsson och The Hebbe Sisters var först ut på sommarscenen.

Oväntade musikaliska möten är det bästa som finns och ett högklassigt sådant fick publiken som på fredagen hade bänkat sig på Sagasalongens trivsamma bakgård för att avnjuta den första av sommarens bakgårdskonserter i regi av Saga och den kommunala kultursatsningen Kulturfabriken.

Sedan kvällens två affischnamn – Tomas Karlsson från högaktuella rockbandet Frantic Sunday och de begåvade charmtrollen The Hebbe Sisters – hade gjort två akter vardera sammanstrålade de nämligen på scenen för att tillsammans framföra ett eget arrangemang av Nina Simones underbara I wish I knew how it would feel to be free. Det blev en underbar slutpunkt på en musikkväll som gav sommaren i Säffle en riktig kickstart.

Hyllar sitt Säffle

Tomas Karlsson är inte bara sångare och frontman i Frantic Sunday, ett band som i år förutspås få sitt stora genombrott med sitt andra skivsläpp på ett år, utan också en man som förkroppsligar energi och sjuder av kärlek för sin hemstad. Han fullkomligt älskar sitt Säffle dit han regelbundet återvänder för att få inspiration och uppslag till nya låtar. Under kvällens lopp bjöd han sin publik på låtar som inspirerats av det som vi dagligen ser omkring oss; det gamla vattentornet, Höglundabacken, Älvstigen, Karossen och så vidare.

Tomas berättade medryckande och inspirerat om sin passion för hemstaden, bjöd upp sin gamle kompis Daniel Askås på scenen för att spela några gamla Scandal Beauty-låtar och sjöng också på smakprov både från Frantic Sundays senaste platta men också från den som kommer i höst.

Om Tomas Karlsson trivs på scenen så gäller samma sak The Hebbe Sisters – Emelie, Josefine och Maria – som mer eller mindre vuxit upp på scenen och blir bättre och bättre för varje framträdande. Här kan man tala om artister som äger scenen.

Kvällens absoluta höjdpunkt var ovan nämnda extranummer men dessförinnan bjöd de färgstarka och charmfulla systrarna på två akter som i hög grad präglades av låtar som vi kopplar till två av deras stora förebilder, Andrew Sisters och Alice Babs. Det är sannerligen inget enkelt sätt att sjunga men systrarna behärskar sångtekniken fullständigt och gjorde starkt intryck på publiken. Emelie Hebbe, som alldeles nyligen examinerades efter fem år på Musikhögskolan Ingesund, sätter sin prägel på sången genom sitt sätt att skriva arrangemangen.

Sammanfattningsvis kan man bara konstatera att Sagasalongens bakgård, med sin intima och kontinental känsla, blivit en stor tillgång för Säffles scenliv och att det återstår många höjdpunkter i sommarens program.

Oväntade musikaliska möten är det bästa som finns och ett högklassigt sådant fick publiken som på fredagen hade bänkat sig på Sagasalongens trivsamma bakgård för att avnjuta den första av sommarens bakgårdskonserter i regi av Saga och den kommunala kultursatsningen Kulturfabriken.

Sedan kvällens två affischnamn – Tomas Karlsson från högaktuella rockbandet Frantic Sunday och de begåvade charmtrollen The Hebbe Sisters – hade gjort två akter vardera sammanstrålade de nämligen på scenen för att tillsammans framföra ett eget arrangemang av Nina Simones underbara I wish I knew how it would feel to be free. Det blev en underbar slutpunkt på en musikkväll som gav sommaren i Säffle en riktig kickstart.

Hyllar sitt Säffle

Tomas Karlsson är inte bara sångare och frontman i Frantic Sunday, ett band som i år förutspås få sitt stora genombrott med sitt andra skivsläpp på ett år, utan också en man som förkroppsligar energi och sjuder av kärlek för sin hemstad. Han fullkomligt älskar sitt Säffle dit han regelbundet återvänder för att få inspiration och uppslag till nya låtar. Under kvällens lopp bjöd han sin publik på låtar som inspirerats av det som vi dagligen ser omkring oss; det gamla vattentornet, Höglundabacken, Älvstigen, Karossen och så vidare.

Tomas berättade medryckande och inspirerat om sin passion för hemstaden, bjöd upp sin gamle kompis Daniel Askås på scenen för att spela några gamla Scandal Beauty-låtar och sjöng också på smakprov både från Frantic Sundays senaste platta men också från den som kommer i höst.

Om Tomas Karlsson trivs på scenen så gäller samma sak The Hebbe Sisters – Emelie, Josefine och Maria – som mer eller mindre vuxit upp på scenen och blir bättre och bättre för varje framträdande. Här kan man tala om artister som äger scenen.

Kvällens absoluta höjdpunkt var ovan nämnda extranummer men dessförinnan bjöd de färgstarka och charmfulla systrarna på två akter som i hög grad präglades av låtar som vi kopplar till två av deras stora förebilder, Andrew Sisters och Alice Babs. Det är sannerligen inget enkelt sätt att sjunga men systrarna behärskar sångtekniken fullständigt och gjorde starkt intryck på publiken. Emelie Hebbe, som alldeles nyligen examinerades efter fem år på Musikhögskolan Ingesund, sätter sin prägel på sången genom sitt sätt att skriva arrangemangen.

Sammanfattningsvis kan man bara konstatera att Sagasalongens bakgård, med sin intima och kontinental känsla, blivit en stor tillgång för Säffles scenliv och att det återstår många höjdpunkter i sommarens program.