2015-06-16 06:00

2015-06-16 06:00

Björn Koch släpper diktsamling

SÄFFLE: Efter många års diktande ger han ut sin första bok

Björn Koch har skrivit dikter sedan han var liten. Men det är först nu, som pensionär, som han släpper sin första diktbok.

– Det är en diktsamling med ett urval av det som jag skrivit under årens lopp, berättar han.

”Kvidande strängar” är namnet på den bok som Säfflebon Björn Koch i dagarna har släppt. Det är diktsamling som tagit många år att publicera. Björn Koch skrev nämligen sin allra första dikt redan som 10-åring och har fortsatt att skriva under hela sitt liv.

– Jag har egentligen aldrig gjort något av det som jag skrivit. Inte förrän nu då jag kände att det var dags att samla några av alla dikter i bokform, förklarar han.

Tonsätter dikter

En del av det som Björn har skrivit, har nått publiken förut. Han gav bland annat ut dikter på skiva för några år sedan. Radiolyssnarna minns också att han låg på Värmlandstoppen tio veckor i rad med ”Jag har seglat över hav”, en text som han tonsatte och sjöng in på skiva vilket radiolyssnarna föll för. Den som känner Björn vet att han är en mångsysslare med många strängar på sin lyra, inte minst som vissångare, men i debutboken är det snarast den allvarsamme och eftertänksamme diktaren som vi får möta.

– Det är tankar om livet och vardagens bekymmer och en del kärleks- och naturlyrik. Men jag har varvat med lite mer underfundiga betraktelser om livets mysterium, berättar han.

Han började som sagt skriva dikter redan som barn och blev uppmuntrad av det beröm som han fick av omgivningen. Det stimulerade honom att fortsätta skriva och han har aldrig lagt pennan åt sidan. Vad är det för dikter som du publicerar i boken?

– Det är dikter som jag har skrivit under en lång period och nu har plockat fram. Jag har försökt göra ett passande urval, svarar han.

Blir inspirerad

Björn Koch är uppvuxen i Göteborg men flyttade till Säffle 1965. Här har han gjort sig känd i många sammanhang, inte minst yrkesmässigt och genom idrotten. Han berättar att sommarstugan i Gatviken i Hulta utanför Säffle är en viktig plats i hans liv. Där hämtar han mycket inspiration.

– Jakt och fiske är två stora fritidsintressen och just livet på sjön är något som inspirerar mig mycket, säger han.

Boken presenteras bland annat i samband med Säffles bokmässa i höst.

”Kvidande strängar” är namnet på den bok som Säfflebon Björn Koch i dagarna har släppt. Det är diktsamling som tagit många år att publicera. Björn Koch skrev nämligen sin allra första dikt redan som 10-åring och har fortsatt att skriva under hela sitt liv.

– Jag har egentligen aldrig gjort något av det som jag skrivit. Inte förrän nu då jag kände att det var dags att samla några av alla dikter i bokform, förklarar han.

Tonsätter dikter

En del av det som Björn har skrivit, har nått publiken förut. Han gav bland annat ut dikter på skiva för några år sedan. Radiolyssnarna minns också att han låg på Värmlandstoppen tio veckor i rad med ”Jag har seglat över hav”, en text som han tonsatte och sjöng in på skiva vilket radiolyssnarna föll för. Den som känner Björn vet att han är en mångsysslare med många strängar på sin lyra, inte minst som vissångare, men i debutboken är det snarast den allvarsamme och eftertänksamme diktaren som vi får möta.

– Det är tankar om livet och vardagens bekymmer och en del kärleks- och naturlyrik. Men jag har varvat med lite mer underfundiga betraktelser om livets mysterium, berättar han.

Han började som sagt skriva dikter redan som barn och blev uppmuntrad av det beröm som han fick av omgivningen. Det stimulerade honom att fortsätta skriva och han har aldrig lagt pennan åt sidan. Vad är det för dikter som du publicerar i boken?

– Det är dikter som jag har skrivit under en lång period och nu har plockat fram. Jag har försökt göra ett passande urval, svarar han.

Blir inspirerad

Björn Koch är uppvuxen i Göteborg men flyttade till Säffle 1965. Här har han gjort sig känd i många sammanhang, inte minst yrkesmässigt och genom idrotten. Han berättar att sommarstugan i Gatviken i Hulta utanför Säffle är en viktig plats i hans liv. Där hämtar han mycket inspiration.

– Jakt och fiske är två stora fritidsintressen och just livet på sjön är något som inspirerar mig mycket, säger han.

Boken presenteras bland annat i samband med Säffles bokmässa i höst.