2015-04-13 14:49

2015-04-13 14:49

Intim konsert med CajsaStina

MUSIK: Viskväll med magisk inramning

Fred Åkerström var en av allra första viskonstnärerna som uppträdde hos Visklubb -67. Hans dotter CajsaStina är en lika kär gäst. I fredags var hon tillbaka med en intim konsert som gick rakt in i publikens hjärta.

CajsaStina Åkerström har en rik flora av visor och sånger att ösa ur och kvällens tema var visor från när och fjärran i gräns- och tidlöshetens tecken vilket innebar att publiken fick njuta både av hennes eget material men också hennes personliga tolkningar av exempelvis Gustaf Fröding och Rune Eriksson som hennes far Fred Åkerström tonsatte så ofta.

Vi fick höra några av de sånger som vi förknippar henne med allra mest; bland annat de underbara Tröstevisa och Av längtan till dig liksom pappa Freds klassiker Jag ger dig min morgon som publiken fick med sig som extranummer. Vackrare än i CajsaStinas version blir det inte. Från Fred Åkerströms visskatt fick vi också Fimpen och tändstickan och Gårdsmusikanten, två små pärlor.

Cornelis och Taube

Cajsa-Stina sjöng inte så många av karriärens mer poppigare låtar men bjöd ändå på klassikern Socker, knäckebröd och choklad och En enkel sång som hon skrev för Melodifestivalen förra året. I stället var det mer fokus på viskonsten och egna visor som Vår sång, som hon sjöng tillsammans med Jack Vreeswijk vid sitt förra besök hos visklubben.

Det blev också några finstämda tolkningar av Cornelis Vreeswijk som ju alltid fanns i CajsaStinas närhet under uppväxten. Plogen och Jag minns dig Amanda var två texter som Cornelis skrev till musik av Victor Jara och vi fick även höra en av de mer okända kärlekssångerna till Felicia.

CajsaStinas fadersarv är välkänt men det finns också ett modersarv och det består av Evert Taube. Några fina tolkningar av Fritiof i Arkadien och Sjösalavår framfördes på ett personligt sätt.

Det var en intim och lågmäld konsert. Med på scenen fanns endast den förnämligen basisten Backa Hans Eriksson och pianisten Jakob Ellerstedt som med kort varsel fick hoppa in och göra sin första spelning någonsin med CajsaStina och gjorde det på ett utomordentligt sätt.

Publikantalet uppgick till 160.

CajsaStina Åkerström har en rik flora av visor och sånger att ösa ur och kvällens tema var visor från när och fjärran i gräns- och tidlöshetens tecken vilket innebar att publiken fick njuta både av hennes eget material men också hennes personliga tolkningar av exempelvis Gustaf Fröding och Rune Eriksson som hennes far Fred Åkerström tonsatte så ofta.

Vi fick höra några av de sånger som vi förknippar henne med allra mest; bland annat de underbara Tröstevisa och Av längtan till dig liksom pappa Freds klassiker Jag ger dig min morgon som publiken fick med sig som extranummer. Vackrare än i CajsaStinas version blir det inte. Från Fred Åkerströms visskatt fick vi också Fimpen och tändstickan och Gårdsmusikanten, två små pärlor.

Cornelis och Taube

Cajsa-Stina sjöng inte så många av karriärens mer poppigare låtar men bjöd ändå på klassikern Socker, knäckebröd och choklad och En enkel sång som hon skrev för Melodifestivalen förra året. I stället var det mer fokus på viskonsten och egna visor som Vår sång, som hon sjöng tillsammans med Jack Vreeswijk vid sitt förra besök hos visklubben.

Det blev också några finstämda tolkningar av Cornelis Vreeswijk som ju alltid fanns i CajsaStinas närhet under uppväxten. Plogen och Jag minns dig Amanda var två texter som Cornelis skrev till musik av Victor Jara och vi fick även höra en av de mer okända kärlekssångerna till Felicia.

CajsaStinas fadersarv är välkänt men det finns också ett modersarv och det består av Evert Taube. Några fina tolkningar av Fritiof i Arkadien och Sjösalavår framfördes på ett personligt sätt.

Det var en intim och lågmäld konsert. Med på scenen fanns endast den förnämligen basisten Backa Hans Eriksson och pianisten Jakob Ellerstedt som med kort varsel fick hoppa in och göra sin första spelning någonsin med CajsaStina och gjorde det på ett utomordentligt sätt.

Publikantalet uppgick till 160.