2015-03-09 16:20

2015-03-10 08:25

Ardy Strüwer ställer ut

SÄFFLE: Säffleborna stod på porten när det var vernissage

Världskänd med berömmelse och bekantskaper över hela jorden. Men kändisskapet har inte stigit Ardy Strüwers åt huvudet.

En jordnära och varm person välkomnade Säffleborna på sin vernissage i Kulturhuset Silvénska i lördags. Utställningen pågår till den 22 mars. Ardy är en välkänd konstnär för den svenska publiken. Men det finns mycket globala inslag i hans karriär. Han är född på Java, en ö i Indonesien, växte upp i Nederländerna, bodde i Sverige i 30 år, men bor nu i Frankrike.

– Men jag reser över hela världen och jag har vänner överallt. Nu börjar jag dock sakna Sverige där mina barn och barnbarn bor, så nu är det nog dags att flytta hit igen, berättar Ardy.

Ardy förklarar att han får mycket av sin inspiration till sina tavlor från kultur och konsthistoria, men även från sina många resor och sitt eget liv. Det undgår inte besökarna att många av tavlorna visar bilder på kvinnor, vissa vackra såsom Marilyn Monroe medan andra en smula mer fantasifyllda och skräckinjagande.

– Kvinnan är livets ursprung! Varför inte måla det?

Även kryddor och mat är ett genomgående inslag, där kryddan enligt Ardy visar det starka och passionerade, speciellt hos kvinnorna.

– Denna sista turné till femton städer i Sverige är som ett litet goodbye, förklarar Ardy. Jag börjar bli så gammal, så jag kommer inte följa med utställningarna runt om i världen längre. Nu kommer jag vara hemma och måla och ha utställningar vid sidan om.

En liten fågel viskade dock att Ardy sagt liknande saker förut, men inte lyckats hålla sig borta från utställningar och resande. Dessutom hade han tydligen nämnt att om fyra år, vid 80-årsdagen, då kanske han åker runt på en utställningsturné till. När Ardy får frågan om ryktets sanningsgrad skrattar han bara och får en glimt i ögat.

– Haha, vi får väl se!

En jordnära och varm person välkomnade Säffleborna på sin vernissage i Kulturhuset Silvénska i lördags. Utställningen pågår till den 22 mars. Ardy är en välkänd konstnär för den svenska publiken. Men det finns mycket globala inslag i hans karriär. Han är född på Java, en ö i Indonesien, växte upp i Nederländerna, bodde i Sverige i 30 år, men bor nu i Frankrike.

– Men jag reser över hela världen och jag har vänner överallt. Nu börjar jag dock sakna Sverige där mina barn och barnbarn bor, så nu är det nog dags att flytta hit igen, berättar Ardy.

Ardy förklarar att han får mycket av sin inspiration till sina tavlor från kultur och konsthistoria, men även från sina många resor och sitt eget liv. Det undgår inte besökarna att många av tavlorna visar bilder på kvinnor, vissa vackra såsom Marilyn Monroe medan andra en smula mer fantasifyllda och skräckinjagande.

– Kvinnan är livets ursprung! Varför inte måla det?

Även kryddor och mat är ett genomgående inslag, där kryddan enligt Ardy visar det starka och passionerade, speciellt hos kvinnorna.

– Denna sista turné till femton städer i Sverige är som ett litet goodbye, förklarar Ardy. Jag börjar bli så gammal, så jag kommer inte följa med utställningarna runt om i världen längre. Nu kommer jag vara hemma och måla och ha utställningar vid sidan om.

En liten fågel viskade dock att Ardy sagt liknande saker förut, men inte lyckats hålla sig borta från utställningar och resande. Dessutom hade han tydligen nämnt att om fyra år, vid 80-årsdagen, då kanske han åker runt på en utställningsturné till. När Ardy får frågan om ryktets sanningsgrad skrattar han bara och får en glimt i ögat.

– Haha, vi får väl se!

  • Cecilia Khouma