2015-02-24 11:57

2015-02-24 11:57

Bröllopsbesvär och Sjösalavår

NÖJE: Visklubben testar nytt grepp

På lördag tar visklubben ett lite annorlunda grepp genom att visa den svartvita långfilmen Sjösalavår i Sagasalongen.

Filmen hade premiär 1949 med med Elof Ahrle i huvudrollen som Fritjof Andersson, men även Evert Taube själv förekommer flitigt i filmen och sonen Sven-Bertil gör sin filmdebut, 14 år gammal.

Filmen blev aldrig någon riktig succé men innehåller en rad härliga scener och mycket musik från omsjungna och intressanta platser och miljöer som Sjösala, Den Gyllene Freden, San Remo, Nice, Buenos Aires och Pampas. Per Gunvall svarar för regin och Sven Nykvist för fotot.

Men först sjunger och berättar Anders Falk om Astri och Evert Taubes besvär inför deras bröllop i St Jakobs kyrka 1925. De möttes i Paris våren 1920, men det kom att dröja nästan fem år innan de äntligen fick säga ja till varandra. En del av besvärligheterna skildrar Evert Taube i visan Bröllopsbesvär.

Filmen och visprogrammet kan ses som en avstamp inför visklubbens årligen återkommande hyllning till Evert Taube –alltid på födelsedagen den 12 mars. I år är det dessutom 125 år sedan Evert Taube föddes, vilket ger det hela lite jubileumsprägel.

Filmen hade premiär 1949 med med Elof Ahrle i huvudrollen som Fritjof Andersson, men även Evert Taube själv förekommer flitigt i filmen och sonen Sven-Bertil gör sin filmdebut, 14 år gammal.

Filmen blev aldrig någon riktig succé men innehåller en rad härliga scener och mycket musik från omsjungna och intressanta platser och miljöer som Sjösala, Den Gyllene Freden, San Remo, Nice, Buenos Aires och Pampas. Per Gunvall svarar för regin och Sven Nykvist för fotot.

Men först sjunger och berättar Anders Falk om Astri och Evert Taubes besvär inför deras bröllop i St Jakobs kyrka 1925. De möttes i Paris våren 1920, men det kom att dröja nästan fem år innan de äntligen fick säga ja till varandra. En del av besvärligheterna skildrar Evert Taube i visan Bröllopsbesvär.

Filmen och visprogrammet kan ses som en avstamp inför visklubbens årligen återkommande hyllning till Evert Taube –alltid på födelsedagen den 12 mars. I år är det dessutom 125 år sedan Evert Taube föddes, vilket ger det hela lite jubileumsprägel.