2018-09-10 14:35

2018-09-10 14:35

Fortsatt stabilt styre i Säffle

LEDARE

Om osäkerheten efter söndagens val är stor på riksdagsnivå – där alla utropade sig som vinnare – så är läget betydligt stabilare i Säffle kommun där väljarna inte bara gav kommunalrådet Dag Rogne och Centerpartiet nytt, utan också utökat förtroende med tre nya mandat i kommunfullmäktige. Och ingen vågmästare.

Resultatet i kommunvalet blev en stor framgång för Dag Rogne, hans parti och det sätt som man tillsammans med sina allierade har hanterat Säffles politiska ledarskap under den gångna mandatperioden. Jag utgår från att väljarna i den bilden också vägt in det mått av samverkan med oppositionen som legat till grund för merparten av de stora och avgörande beslut som kommunledningen tagit. Många beslut har därmed präglats av ett samfällt mål om att verka för kommunens bästa.

Säffle kommer mot bakgrund av söndagens valresultat även fortsättningsvis att ha ett stabilt och väl förankrat styre utan vågmästare.

Sverigedemokraterna gjorde som väntat ett starkt riksdagsval och fick många Säfflebors röst i riksdagsvalet. Det var närmare bestämt 2 450 personer i Säffle kommun som vill ge Jimmie Åkesson makt att driva igenom sin politik. Bara Socialdemokraterna fick fler röster från Säffle i riksdagsvalet.

Men Säfflebornas stora stöd till Sverigedemokraterna gäller bara på riksdagsnivå. I kommunvalet var det betydligt färre Säfflebor som vill ge partiet makten. Det var tillräckligt många för ett nytt mandat i fullmäktige men resultatet kan inte vara annat än ett bakslag för ett parti som i Partikollen i Säffle-Tidningen så sent som den 30 augusti skrev att man hade som målsättning ”ta över och styra kommunen i framtiden”. SD hade behövt ytterligare 14 mandat för att nå det målet.

En stor del av de väljare i Säffle som röstade på Sverigedemokraterna i riksdagsvalet, röstade helt enkelt på andra partier i kommunvalet. I starka SD-fästen som Värmlandsnäs och Svaneholm, där upp till en tredjedel av väljarna vill se SD regera i riksdagen, är det betydligt färre som vågar ge partiet den kommunala makten. På det planet tror man framför allt att Centerns politiker gör ett bättre jobb.

Däremot tror SD-väljarna inte riktigt på SD:s lokala politiker. Bristande, för att inte säga dålig, närvaro i fullmäktige och nämnder, oförmågan att göra en budget (det tog åtta år innan partiet levererade ett budgetförslag) och den raljanta och arroganta ton som använts i debatter, inte minst mot kvinnor, kan ha spelat roll.

Miljöpartiet försvinner ur fullmäktige efter ett dåligt val vilket tycks en aning förvånande med tanke på hur mycket fokus som denna sommar riktats mot miljö- och klimatfrågor. Miljöpartiet har, sedan partiet valdes in i fullmäktige 1988, tagit sitt ansvar i presidiet, alltid varit närvarande, lagt många förslag på förbättringar och alltid medverkat i debatten. Men partiet fick bara 180 röster i kommunvalet och det räcker inte. Därmed kan en politisk epok vara över.

Resultatet i kommunvalet blev en stor framgång för Dag Rogne, hans parti och det sätt som man tillsammans med sina allierade har hanterat Säffles politiska ledarskap under den gångna mandatperioden. Jag utgår från att väljarna i den bilden också vägt in det mått av samverkan med oppositionen som legat till grund för merparten av de stora och avgörande beslut som kommunledningen tagit. Många beslut har därmed präglats av ett samfällt mål om att verka för kommunens bästa.

Säffle kommer mot bakgrund av söndagens valresultat även fortsättningsvis att ha ett stabilt och väl förankrat styre utan vågmästare.

Sverigedemokraterna gjorde som väntat ett starkt riksdagsval och fick många Säfflebors röst i riksdagsvalet. Det var närmare bestämt 2 450 personer i Säffle kommun som vill ge Jimmie Åkesson makt att driva igenom sin politik. Bara Socialdemokraterna fick fler röster från Säffle i riksdagsvalet.

Men Säfflebornas stora stöd till Sverigedemokraterna gäller bara på riksdagsnivå. I kommunvalet var det betydligt färre Säfflebor som vill ge partiet makten. Det var tillräckligt många för ett nytt mandat i fullmäktige men resultatet kan inte vara annat än ett bakslag för ett parti som i Partikollen i Säffle-Tidningen så sent som den 30 augusti skrev att man hade som målsättning ”ta över och styra kommunen i framtiden”. SD hade behövt ytterligare 14 mandat för att nå det målet.

En stor del av de väljare i Säffle som röstade på Sverigedemokraterna i riksdagsvalet, röstade helt enkelt på andra partier i kommunvalet. I starka SD-fästen som Värmlandsnäs och Svaneholm, där upp till en tredjedel av väljarna vill se SD regera i riksdagen, är det betydligt färre som vågar ge partiet den kommunala makten. På det planet tror man framför allt att Centerns politiker gör ett bättre jobb.

Däremot tror SD-väljarna inte riktigt på SD:s lokala politiker. Bristande, för att inte säga dålig, närvaro i fullmäktige och nämnder, oförmågan att göra en budget (det tog åtta år innan partiet levererade ett budgetförslag) och den raljanta och arroganta ton som använts i debatter, inte minst mot kvinnor, kan ha spelat roll.

Miljöpartiet försvinner ur fullmäktige efter ett dåligt val vilket tycks en aning förvånande med tanke på hur mycket fokus som denna sommar riktats mot miljö- och klimatfrågor. Miljöpartiet har, sedan partiet valdes in i fullmäktige 1988, tagit sitt ansvar i presidiet, alltid varit närvarande, lagt många förslag på förbättringar och alltid medverkat i debatten. Men partiet fick bara 180 röster i kommunvalet och det räcker inte. Därmed kan en politisk epok vara över.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.