2018-08-27 11:26

2018-08-27 11:26

Rösta för demokratin

LEDARE

Jag upplever valet om knappt två veckor som det viktigaste sedan 1976 då jag röstade för första gången. Vi ska göra ett vägval. Vi lever i tider då främlingsfientlighet, intolerans och misstänksamhet tillhör vardagen, då trollen sprider hat och lögner och nazismen håller på att bli normaliserad.

Nazisterna, som föraktar demokrati, utnyttjar sin demokratiska rättighet att demonstrera och gör det helt öppet. Gud förbjude att vi kränker dem genom att frånta dem deras demokratiska rättigheter.

När de på 1930-talet fick makten i Tyskland förbjöds demonstrationer och det öppna ordet innan någon hann reagera. De som opponerade sig tystades skoningslöst men det allra värsta var kanske att de goda höll tyst och lät det ske. Därför blev det bara värre. De flesta av oss kan vår historia och har förmågan att sätta oss in i det enorma lidande som utspelades. Själv hade jag en far som kunde berätta om sin barndom under både tysk och rysk terror.

Häromdagen låg avskyvärd nazipropaganda i min brevlåda. Rubriken var ”Dags att åka hem...”. Det skickas enligt uppgift till bland annat oss med utlandsfödda föräldrar. Min far kom som 9-årig båtflykting till Sverige i slutet av andra världskriget. Han togs omhand med värme och kärlek, integrerade sig, utbildade sig, startade ett företag, skapade sysselsättning, betalade skatt och fick tre välartade söner som också bidragit. Han lärde oss samspelet mellan rättigheter och skyldigheter.

Nu uppmanas vi som har utlandsfödda föräldrar eller själva är utlandsfödda, att sluta snylta på det svenska samhället, lämna Sverige och flytta dit vi hör hemma.

De kallar det återvandring. Själv är jag redan där jag hör hemma. I Säffle.

Jag har en lätt utvecklingsstörd vän som är adopterad. Han fick också ”Dags att åka hem...”. Han grät. När jag skrev om det här på Facebook fick jag massor med reaktioner från arga, ilskna och frustrerade människor. Goda och humana människor. Människor som får mig att inse att de goda ändå vinner.

Men det finns folk som mår bra när de här välbekanta, unkna dunsterna når deras trynen. Dessbättre brukar de här partierna, som i regel består av rättshaverister, dagdrivare och missanpassade fanatiker som blivit utstötta ur andra partier, sällan få tillräckligt med näring innan de vissnar. De pratar om fosterlandskärlek, men baktalar Sverige som ett land i kaos och tar sig rätten att kalla en halv miljon svenskar för snyltare som missbrukar den svenska gästfriheten.

De säger också att de vill ha en dränering av det politiska träsket. Fy fan vilken dålig vibration jag får av det ordvalet.

Syftet är såklart att provocera. Men det finns också ett dolt syfte. Kanske tycker du att det ligger en del i vad nazisterna säger men att de är lite för extrema. Då kanske du nöjer dig med att rösta på ett mindre extremt men lika intolerant parti.

Värna om demokratin. Tänk på hur du röstar. För om vissa får bestämma får du kanske aldrig rösta mer.

Nazisterna, som föraktar demokrati, utnyttjar sin demokratiska rättighet att demonstrera och gör det helt öppet. Gud förbjude att vi kränker dem genom att frånta dem deras demokratiska rättigheter.

När de på 1930-talet fick makten i Tyskland förbjöds demonstrationer och det öppna ordet innan någon hann reagera. De som opponerade sig tystades skoningslöst men det allra värsta var kanske att de goda höll tyst och lät det ske. Därför blev det bara värre. De flesta av oss kan vår historia och har förmågan att sätta oss in i det enorma lidande som utspelades. Själv hade jag en far som kunde berätta om sin barndom under både tysk och rysk terror.

Häromdagen låg avskyvärd nazipropaganda i min brevlåda. Rubriken var ”Dags att åka hem...”. Det skickas enligt uppgift till bland annat oss med utlandsfödda föräldrar. Min far kom som 9-årig båtflykting till Sverige i slutet av andra världskriget. Han togs omhand med värme och kärlek, integrerade sig, utbildade sig, startade ett företag, skapade sysselsättning, betalade skatt och fick tre välartade söner som också bidragit. Han lärde oss samspelet mellan rättigheter och skyldigheter.

Nu uppmanas vi som har utlandsfödda föräldrar eller själva är utlandsfödda, att sluta snylta på det svenska samhället, lämna Sverige och flytta dit vi hör hemma.

De kallar det återvandring. Själv är jag redan där jag hör hemma. I Säffle.

Jag har en lätt utvecklingsstörd vän som är adopterad. Han fick också ”Dags att åka hem...”. Han grät. När jag skrev om det här på Facebook fick jag massor med reaktioner från arga, ilskna och frustrerade människor. Goda och humana människor. Människor som får mig att inse att de goda ändå vinner.

Men det finns folk som mår bra när de här välbekanta, unkna dunsterna når deras trynen. Dessbättre brukar de här partierna, som i regel består av rättshaverister, dagdrivare och missanpassade fanatiker som blivit utstötta ur andra partier, sällan få tillräckligt med näring innan de vissnar. De pratar om fosterlandskärlek, men baktalar Sverige som ett land i kaos och tar sig rätten att kalla en halv miljon svenskar för snyltare som missbrukar den svenska gästfriheten.

De säger också att de vill ha en dränering av det politiska träsket. Fy fan vilken dålig vibration jag får av det ordvalet.

Syftet är såklart att provocera. Men det finns också ett dolt syfte. Kanske tycker du att det ligger en del i vad nazisterna säger men att de är lite för extrema. Då kanske du nöjer dig med att rösta på ett mindre extremt men lika intolerant parti.

Värna om demokratin. Tänk på hur du röstar. För om vissa får bestämma får du kanske aldrig rösta mer.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.