2018-02-01 06:00

2018-05-23 17:03

Jodå, du får vara anonym

LEDARE

Med jämna mellanrum ondgör sig någon över att insändarskribenter är anonyma. Senast i tisdagens ST skrev fullmäktigeledamoten Bo Ribaeus (Liberalerna) i en insändare att han under den här valrörelsen inte tänker besvara anonyma insändare.

Det är ett fullständigt häpnadsväckande uttalande och en arrogans som man sällan stöter på hos politiker. Ribaeus och hans parti har naturligtvis sin fulla rätt att inte besvara väljarnas frågor. Men han kan inte kräva att insändarskribenter ska framträda med namn och hemort. Då ställer han sig över lagen.

Rätten till anonymitet är en del av den lagstadgade yttrande- och åsiktsfrihet som gör vårt land unikt. Syftet är bland annat att skydda dem som vill avslöja obekväma sanningar eller uttrycka åsikter utan att behöva riskera repressalier eller trakasserier.

Den som vänder sig till Säffle-Tidningen kan göra det fullt förvissad om att få vara anonym. Vi pratar om grundlagsskyddade rättigheter. Det finns ett stort antal insändarskribenter, tipsare och uppgiftslämnare som aldrig i livet skulle ha vänt sig till oss om de inte fått vara anonyma.

Som insändarskribent behöver du därför inte signera med ditt namn om du inte vill. Det enda som krävs är att tidningens ansvarige utgivare, det vill säga undertecknad, vet vem som skrivit insändaren. Orsaken till varför man vill vara anonym kan vara oändligt många, och får inte ens ifrågasättas.

Det finns all anledning att värna om denna unika rätt. Människor måste få komma till tals. I många andra länder finns inte denna rätt. Där tystas obekväma avslöjanden om missförhållanden, felaktigheter, orättvisor och övergrepp. Där vågar ingen framföra sin åsikt. Där tystas opinionen.

Förra veckan inledde vi serien Partikollen där de nio partierna i kommunfullmäktige kommer att svara på frågor ända fram till valet. Många partier uttryckte där sin förhoppning om en värdig valrörelse byggd på fakta, en valrörelse där sakfrågorna hamnar i fokus. En debatt där vi slipper personliga angrepp liknande dem vi ständigt ser i sociala medier. Jag förstår att det är just en värdig och faktabaserad valdebatt som Ribaeus eftersträvar. Men han kan inte diktera villkor som sätter lagen ur spel.

Säffle-Tidningen värnar om en levande och saklig debatt. Jag kan garantera att det på våra insändarsidor inte heller i fortsättningen kommer att publiceras några personangrepp eller spridas felaktiga fakta. Men jag tror mig också kunna garantera att det parti som inte bemöter kritik eller besvarar frågor, gör ett misstag.

Det är ett fullständigt häpnadsväckande uttalande och en arrogans som man sällan stöter på hos politiker. Ribaeus och hans parti har naturligtvis sin fulla rätt att inte besvara väljarnas frågor. Men han kan inte kräva att insändarskribenter ska framträda med namn och hemort. Då ställer han sig över lagen.

Rätten till anonymitet är en del av den lagstadgade yttrande- och åsiktsfrihet som gör vårt land unikt. Syftet är bland annat att skydda dem som vill avslöja obekväma sanningar eller uttrycka åsikter utan att behöva riskera repressalier eller trakasserier.

Den som vänder sig till Säffle-Tidningen kan göra det fullt förvissad om att få vara anonym. Vi pratar om grundlagsskyddade rättigheter. Det finns ett stort antal insändarskribenter, tipsare och uppgiftslämnare som aldrig i livet skulle ha vänt sig till oss om de inte fått vara anonyma.

Som insändarskribent behöver du därför inte signera med ditt namn om du inte vill. Det enda som krävs är att tidningens ansvarige utgivare, det vill säga undertecknad, vet vem som skrivit insändaren. Orsaken till varför man vill vara anonym kan vara oändligt många, och får inte ens ifrågasättas.

Det finns all anledning att värna om denna unika rätt. Människor måste få komma till tals. I många andra länder finns inte denna rätt. Där tystas obekväma avslöjanden om missförhållanden, felaktigheter, orättvisor och övergrepp. Där vågar ingen framföra sin åsikt. Där tystas opinionen.

Förra veckan inledde vi serien Partikollen där de nio partierna i kommunfullmäktige kommer att svara på frågor ända fram till valet. Många partier uttryckte där sin förhoppning om en värdig valrörelse byggd på fakta, en valrörelse där sakfrågorna hamnar i fokus. En debatt där vi slipper personliga angrepp liknande dem vi ständigt ser i sociala medier. Jag förstår att det är just en värdig och faktabaserad valdebatt som Ribaeus eftersträvar. Men han kan inte diktera villkor som sätter lagen ur spel.

Säffle-Tidningen värnar om en levande och saklig debatt. Jag kan garantera att det på våra insändarsidor inte heller i fortsättningen kommer att publiceras några personangrepp eller spridas felaktiga fakta. Men jag tror mig också kunna garantera att det parti som inte bemöter kritik eller besvarar frågor, gör ett misstag.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.