2017-12-04 15:56

2017-12-05 08:39

Vem är dom som ska fixa allt?

LEDARE

Vem är dom? Varför öppnar dom inte en kiosk på Stortorget? Varför startar dom inte en ny pub efter Galna Tuppen? Varför går inte folk på bio – kommunen borde skämmas!

Se där tre meningar som jag läst i sociala medier de senaste dagarna. Tre meningar som gör mig irriterad. Det är alltid någon annan som ska ta tag i saker, bygga, starta, satsa, utveckla...eller driva en kiosk på torget.

Jag undrar alltid vem ”dom” är. Dom som ska fixa allt. Och jag undrar varför så många tycker att kommunen bär ansvar för att Säffleborna inte går på bio, inte går på krogen och inte handlar tillräckligt i de lokala butikerna. Är det kommunens fel att bio, pubar, krogar och butiker stängs?

Frågan dök senast upp när jag i sociala medier läste kommentarerna efter det trista beskedet om Sagabiografen. Jag håller med dem som beklagade att Ulrika Skålens entreprenörskap inte har räckt till. Men förvånansvärt många tyckte att kommunen borde skämmas.

Jag förstår inte resonemanget. Det är ju vi Säfflebor som inte går på bio. Det är därför bion inte går ihop. Det är vi medborgare som ska skämmas om det inte finns en bio i stan. En bio utan publik är bara en kuliss. Jag upprepar vad en insändarskribent skrev: hur många i klagokören går på bio?

Bion har för övrigt fått det kommunala stöd man kan begära. Att stödja kaféverksamheten vore däremot lika fel som att ge bidrag åt Holgers Konditori eller om Galna Tuppen och Harrys skulle ha fått det. Eller lika fel som att ge alkoholutskänkningstillstånd till krögare som inte betalar skatt eller moms. Det ska vara lika för alla. Oavsett hur många hejaklackar som bildar stödgrupper på Facebook.

”Dom” och ”kommunen” är ju vi som bor här. Det är vi som inte går på bio, vi som inte besöker restaurangerna, vi som handlar på nätet och i Bergvik i stället för att handla i Säffles butiker. Vi har den stad som vi förtjänar.

Vi kan inte ha en biograf om inte folk besöker den. Detsamma gäller skomakeri, bokhandel, pubar, presentaffärer, urmakeri, guldsmedsbutik, butiker som säljer bildelar, verktyg, herrkläder och så vidare. Klagokören kräver att de ska finnas men utnyttjar dem inte. Vi kan inte gå in i butik och prova en vara för att sedan gå hem och beställa samma vara på nätet. Den som gör så fråntar sig rätten att klaga. Den som gör så bidrar till att vi på sikt kanske bara har matbutiker, frisörsalonger, loppisar och pizzerior kvar i Säffle.

Att klaga på politikerna håller inte heller. Vi har själva fått välja vilka politiker som ska leda kommunen. Den som inte röstar fråntar sig rätten att klaga också i denna fråga. Gillar man inte alternativen kan man själv bli politiker och försöka röra om i grytan. Att bara gnälla och bua i sociala medier håller icke.

Personligen tycker jag att de lokala politikerna tar sitt ansvar. De gör var och en, efter bästa förmåga, vad de tror är bäst för Säffle. Jag glädjer mig åt att politikerna både i ord handling hyllar begreppet samförstånd men också den tydliga scenförändring som skett i Säffle efter Volvobussars snyting för fem år sedan. Den hade inte skett utan handlingskraft.

Apropå en kiosk på Stortorget – förslaget dyker i sociala medier upp med jämna mellanrum trots att behovet av kiosker upphörde på 90-talet – så är det bara nostalgiskt trams. Kiosken på torget var en sanitär olägenhet och en veritabel plåga för många, ordningsmakten, grannar, näringsidkare och hyggligt folk som ville ha ett trivsamt torg. Alla ville ha bort den.

Men låt oss säga att ”dom” bygger en kiosk där. Vem i hela friden skulle vilja driva den? Kommunen?

Se där tre meningar som jag läst i sociala medier de senaste dagarna. Tre meningar som gör mig irriterad. Det är alltid någon annan som ska ta tag i saker, bygga, starta, satsa, utveckla...eller driva en kiosk på torget.

Jag undrar alltid vem ”dom” är. Dom som ska fixa allt. Och jag undrar varför så många tycker att kommunen bär ansvar för att Säffleborna inte går på bio, inte går på krogen och inte handlar tillräckligt i de lokala butikerna. Är det kommunens fel att bio, pubar, krogar och butiker stängs?

Frågan dök senast upp när jag i sociala medier läste kommentarerna efter det trista beskedet om Sagabiografen. Jag håller med dem som beklagade att Ulrika Skålens entreprenörskap inte har räckt till. Men förvånansvärt många tyckte att kommunen borde skämmas.

Jag förstår inte resonemanget. Det är ju vi Säfflebor som inte går på bio. Det är därför bion inte går ihop. Det är vi medborgare som ska skämmas om det inte finns en bio i stan. En bio utan publik är bara en kuliss. Jag upprepar vad en insändarskribent skrev: hur många i klagokören går på bio?

Bion har för övrigt fått det kommunala stöd man kan begära. Att stödja kaféverksamheten vore däremot lika fel som att ge bidrag åt Holgers Konditori eller om Galna Tuppen och Harrys skulle ha fått det. Eller lika fel som att ge alkoholutskänkningstillstånd till krögare som inte betalar skatt eller moms. Det ska vara lika för alla. Oavsett hur många hejaklackar som bildar stödgrupper på Facebook.

”Dom” och ”kommunen” är ju vi som bor här. Det är vi som inte går på bio, vi som inte besöker restaurangerna, vi som handlar på nätet och i Bergvik i stället för att handla i Säffles butiker. Vi har den stad som vi förtjänar.

Vi kan inte ha en biograf om inte folk besöker den. Detsamma gäller skomakeri, bokhandel, pubar, presentaffärer, urmakeri, guldsmedsbutik, butiker som säljer bildelar, verktyg, herrkläder och så vidare. Klagokören kräver att de ska finnas men utnyttjar dem inte. Vi kan inte gå in i butik och prova en vara för att sedan gå hem och beställa samma vara på nätet. Den som gör så fråntar sig rätten att klaga. Den som gör så bidrar till att vi på sikt kanske bara har matbutiker, frisörsalonger, loppisar och pizzerior kvar i Säffle.

Att klaga på politikerna håller inte heller. Vi har själva fått välja vilka politiker som ska leda kommunen. Den som inte röstar fråntar sig rätten att klaga också i denna fråga. Gillar man inte alternativen kan man själv bli politiker och försöka röra om i grytan. Att bara gnälla och bua i sociala medier håller icke.

Personligen tycker jag att de lokala politikerna tar sitt ansvar. De gör var och en, efter bästa förmåga, vad de tror är bäst för Säffle. Jag glädjer mig åt att politikerna både i ord handling hyllar begreppet samförstånd men också den tydliga scenförändring som skett i Säffle efter Volvobussars snyting för fem år sedan. Den hade inte skett utan handlingskraft.

Apropå en kiosk på Stortorget – förslaget dyker i sociala medier upp med jämna mellanrum trots att behovet av kiosker upphörde på 90-talet – så är det bara nostalgiskt trams. Kiosken på torget var en sanitär olägenhet och en veritabel plåga för många, ordningsmakten, grannar, näringsidkare och hyggligt folk som ville ha ett trivsamt torg. Alla ville ha bort den.

Men låt oss säga att ”dom” bygger en kiosk där. Vem i hela friden skulle vilja driva den? Kommunen?

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.