2016-10-28 15:39

2016-10-28 15:39

Tro, hopp, kärlek och en blödande ekonomi

LEDARE

Svenska kyrkan i Säffle har det inte lätt. Pastoratets plånbok liknar ett stort svart hål, och i krisens spår följer oro – och rädsla.

Kyrkoherde Lena Skoting skriver i ett dokument kring budgetarbetet för pastoratet kommande år en redogörelse för historiken i Säffle. Där kan man läsa hur antalet kyrkotillhöriga i pastoratet rasat mellan åren 2002 och 2016. Nästan en fjärdedel av medlemmarna har fallit bort.

Ser man någon ljusning nästa år? Tveksamt. Från olika håll har oro för framtiden nått vår redaktion. Kyrkor, församlingshem och sockenstugor måste säljas eller överlåtas. Tjänster ska minskas. Kyrkoläktare föreslås bli kontor. Miljoner måste hämtas in, och det fort.

Och inte blir det bättre att riksmedia uppmuntrat till utträde ur Svenska kyrkan. Efter att Sveriges Radio granskat resandet inom Svenska kyrkan i våras trendade internetsökningar om att gå ur kyrkan. Expressen hakade på. I en artikel från den 31 maj kan man läsa att den större delen av kyrkoavgiften går till den lokala församlingen. ”Då stöttar du verksamheter som bland annat arbetar för utsatta, kyrkans kulturskapande, träffar för äldre och underhållet av kyrkan”. Tre webbcentimeter till höger, en faktaruta ”Så går du ur – det kostar ingenting”.

I september i år lämnade 12 000 personer kyrkan, nästan dubbelt så många som samma månad året innan, enligt Sveriges Radio.

Även om läget är dystert finns det hopp. Inte minst när vi tittar lokalt. När kyrkorådet i Säffle hade sammanträde nyligen informerade Lena Skoting att antalet konfirmander ökar och att det är främst grupperna i Säffle församling som ökar i antal.

Riktar man blicken utanför Säffles, Värmlands och Sveriges gränser kan man imponeras av vad som hände i biskopsstiftet Lichfield i England. Det är visserligen åtta år sedan, men man gjorde då en annorlunda satsning på att få fler att besöka kyrkan. I samband med fotbollsmatcher tryckte man reklam i matchprogram under kampanjen ”Tillbaks till kyrkan”. Innan avspark mellan Stoke och Chelsea kunde fotbollsfansen i sina matchprogram läsa ”because Jesus has already taken the penalty, you can be saved” (Jesus har redan tagit straffen, därför kan du bli räddad” (Tidningen Dagen, 23 september 2008). Resultatet? 6 000 nya kyrkobesökare i biskopsstiftet.

Nu kanske inte en eventuell annonsering i allsvenska matchprogram kommer att rädda Svenska kyrkan, men en rakare kommunikation om vad konsekvenserna kan bli om raset fortsätter lär behövas. Kalla det att skrämma folk – men tyvärr inser vi alldeles för ofta vad vi hade när det inte finns längre.

Jag hoppas att den oro som nått oss från flera olika håll den senaste veckan kan lugnas. Det vi hört är att människor uppmanats att inte gå till Säffle-Tidningen med information om försäljningsförslagen inom pastoratet. Det får inte stämma.

Min kyrka är tolerant, kärleksfull och trygg, och jag hoppas av hela mitt hjärta att den fortsätter att vara det även i blåsiga tider.

Kyrkoherde Lena Skoting skriver i ett dokument kring budgetarbetet för pastoratet kommande år en redogörelse för historiken i Säffle. Där kan man läsa hur antalet kyrkotillhöriga i pastoratet rasat mellan åren 2002 och 2016. Nästan en fjärdedel av medlemmarna har fallit bort.

Ser man någon ljusning nästa år? Tveksamt. Från olika håll har oro för framtiden nått vår redaktion. Kyrkor, församlingshem och sockenstugor måste säljas eller överlåtas. Tjänster ska minskas. Kyrkoläktare föreslås bli kontor. Miljoner måste hämtas in, och det fort.

Och inte blir det bättre att riksmedia uppmuntrat till utträde ur Svenska kyrkan. Efter att Sveriges Radio granskat resandet inom Svenska kyrkan i våras trendade internetsökningar om att gå ur kyrkan. Expressen hakade på. I en artikel från den 31 maj kan man läsa att den större delen av kyrkoavgiften går till den lokala församlingen. ”Då stöttar du verksamheter som bland annat arbetar för utsatta, kyrkans kulturskapande, träffar för äldre och underhållet av kyrkan”. Tre webbcentimeter till höger, en faktaruta ”Så går du ur – det kostar ingenting”.

I september i år lämnade 12 000 personer kyrkan, nästan dubbelt så många som samma månad året innan, enligt Sveriges Radio.

Även om läget är dystert finns det hopp. Inte minst när vi tittar lokalt. När kyrkorådet i Säffle hade sammanträde nyligen informerade Lena Skoting att antalet konfirmander ökar och att det är främst grupperna i Säffle församling som ökar i antal.

Riktar man blicken utanför Säffles, Värmlands och Sveriges gränser kan man imponeras av vad som hände i biskopsstiftet Lichfield i England. Det är visserligen åtta år sedan, men man gjorde då en annorlunda satsning på att få fler att besöka kyrkan. I samband med fotbollsmatcher tryckte man reklam i matchprogram under kampanjen ”Tillbaks till kyrkan”. Innan avspark mellan Stoke och Chelsea kunde fotbollsfansen i sina matchprogram läsa ”because Jesus has already taken the penalty, you can be saved” (Jesus har redan tagit straffen, därför kan du bli räddad” (Tidningen Dagen, 23 september 2008). Resultatet? 6 000 nya kyrkobesökare i biskopsstiftet.

Nu kanske inte en eventuell annonsering i allsvenska matchprogram kommer att rädda Svenska kyrkan, men en rakare kommunikation om vad konsekvenserna kan bli om raset fortsätter lär behövas. Kalla det att skrämma folk – men tyvärr inser vi alldeles för ofta vad vi hade när det inte finns längre.

Jag hoppas att den oro som nått oss från flera olika håll den senaste veckan kan lugnas. Det vi hört är att människor uppmanats att inte gå till Säffle-Tidningen med information om försäljningsförslagen inom pastoratet. Det får inte stämma.

Min kyrka är tolerant, kärleksfull och trygg, och jag hoppas av hela mitt hjärta att den fortsätter att vara det även i blåsiga tider.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.