2016-04-04 16:31

2016-04-05 07:48

Vem sätter stopp för skitnödiga beslut?

Det låter nästan som ett aprilskämt. En lantbrukare på Värmlandsnäs får inte gödsla på helgerna för att det luktar för mycket.

Sedan kommer nästa twist i följetongen. Ingen granne har klagat. Det här är någonting länsstyrelsen samt mark- och miljödomstolen (vid Nacka tingsrätt) kommit fram till, när lantbrukaren sökte tillstånd att sprida gödsel under elva dygn men fick avslag.

Det är alltså myndigheterna som sätter stopp för lantbrukaren. Säffle kommun har valt lantbrukarens sida. Man menar att bonden bedriver en verksamhet som starkt bidrar till en levande landsbygd. Men vad kommunen tycker spelar ingen roll. Den doftfria myndigheten menar att landsbygden ska leva – men inte lukta.

I stället för att sprida gödsel under elva dagar, menar domstolen att det är bättre att det tar 18-20 dagar med helguppehåll. Hur det går ihop med argumentet att luktstörningar ska minimeras förstår varken lantbrukaren eller undertecknad. Det kommer att lukta under en längre tid, när lantbrukaren beordras ta helgledigt men det är rimligt, menar de beslutsfattande i Stockholm, 35 mil bort.

Nyligen presenterades årets lantbruksbarometer. Rapporten visar att unga bönder har en ljus framtidstro, men orosmoln finns. På långfredagen begav sig många av landets bönder ut med sina traktorer för att protestera mot landsbygdsdöden. ”Vi tänkte få vanliga Svenssons att öppna ögonen för landsbygden. Sverige överlever inte utan landsbygden”, sa lantbrukare Fredrik Nordin i Härnösand till TT.

Här i Säffle är ögonen öppna. Säffleborna har minst sagt slutit upp för sina bönder. ST har tidigare skrivit om lokalt kött som har en strykande åtgång i matbutikerna och Wermlands Mejeri är redan ett skolboksexempel på hur landsbygden kan leva.

På sociala medier rasar Säffleborna mot mark- och miljödomstolens beslut i gödselfallet. Det är bra. Lantbrukaren får ett stort stöd och även nu när beslutet överklagats till Svea Hovrätt ställer sig många på bondens sida. Kanske kan ”gödsel-gate” bli den ögonöppnare som tragiskt nog tycks behövas.

Nu väntar vi på att politikerna ska höja rösten de också. Beslutsfattare såväl som branschorganisationer bör kavla upp ärmarna och ta strid för Säfflebonden. För det här är ingenting annat än ett skitnödigt beteende från myndigheterna, att sätta stopp för ett levande lantbruk. Behöver regelverket ses över och förenklas – ta tag i det!

Spola av skiten från däcken och spraya lite nybilsdoft i traktorhytten – en doftfri traktorprotest 2.0 utanför Svea hovrätt kan kanske vara på sin plats...

Sedan kommer nästa twist i följetongen. Ingen granne har klagat. Det här är någonting länsstyrelsen samt mark- och miljödomstolen (vid Nacka tingsrätt) kommit fram till, när lantbrukaren sökte tillstånd att sprida gödsel under elva dygn men fick avslag.

Det är alltså myndigheterna som sätter stopp för lantbrukaren. Säffle kommun har valt lantbrukarens sida. Man menar att bonden bedriver en verksamhet som starkt bidrar till en levande landsbygd. Men vad kommunen tycker spelar ingen roll. Den doftfria myndigheten menar att landsbygden ska leva – men inte lukta.

I stället för att sprida gödsel under elva dagar, menar domstolen att det är bättre att det tar 18-20 dagar med helguppehåll. Hur det går ihop med argumentet att luktstörningar ska minimeras förstår varken lantbrukaren eller undertecknad. Det kommer att lukta under en längre tid, när lantbrukaren beordras ta helgledigt men det är rimligt, menar de beslutsfattande i Stockholm, 35 mil bort.

Nyligen presenterades årets lantbruksbarometer. Rapporten visar att unga bönder har en ljus framtidstro, men orosmoln finns. På långfredagen begav sig många av landets bönder ut med sina traktorer för att protestera mot landsbygdsdöden. ”Vi tänkte få vanliga Svenssons att öppna ögonen för landsbygden. Sverige överlever inte utan landsbygden”, sa lantbrukare Fredrik Nordin i Härnösand till TT.

Här i Säffle är ögonen öppna. Säffleborna har minst sagt slutit upp för sina bönder. ST har tidigare skrivit om lokalt kött som har en strykande åtgång i matbutikerna och Wermlands Mejeri är redan ett skolboksexempel på hur landsbygden kan leva.

På sociala medier rasar Säffleborna mot mark- och miljödomstolens beslut i gödselfallet. Det är bra. Lantbrukaren får ett stort stöd och även nu när beslutet överklagats till Svea Hovrätt ställer sig många på bondens sida. Kanske kan ”gödsel-gate” bli den ögonöppnare som tragiskt nog tycks behövas.

Nu väntar vi på att politikerna ska höja rösten de också. Beslutsfattare såväl som branschorganisationer bör kavla upp ärmarna och ta strid för Säfflebonden. För det här är ingenting annat än ett skitnödigt beteende från myndigheterna, att sätta stopp för ett levande lantbruk. Behöver regelverket ses över och förenklas – ta tag i det!

Spola av skiten från däcken och spraya lite nybilsdoft i traktorhytten – en doftfri traktorprotest 2.0 utanför Svea hovrätt kan kanske vara på sin plats...

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.