2016-02-10 12:49

2016-02-10 12:49

Vaffö gör de på dette vise?

Inga monster finns under sängen och när telefondisplayen slocknar blundar du och vaggas in en trygg sömn. Facebook är kollat. Instagramflödet likaså. Allt är lajkat och lugnt. Du sover djupt i din varma säng när trollen vaknar till liv.
De har en tendens att göra det på natten, förstår du.

I svensk folktro skiljer sig trollens historia och utseende en del. I vår del av Sverige har det genom tiderna varit vanligt med troll som ser ut som människor. Det kan vara svårt att skilja på vem som är ett troll, och vem som är en människa i sagornas värld.

Även idag, i det verkliga livet, finns det en förvillande likhet som går att översätta till din och min vardag. I sociala medier ser de ut som vanliga människor. De har riktiga profilbilder, de jobbar, checkar in på fina restauranger. De har vänner, har riktiga namn och allt – men de är troll utan att veta om det själva.

Den senaste tiden har troll på nätet blivit ett känt begrepp då de matar näthatare, men nu har deras onda småkusiner piggnat till. De blir fler och fler och visar sina sanna ansikten på de mest oväntade ställen. Trollen, som helt saknar källkritik.

Vi kan kalla dem skvallertroll.

Härom veckan spreds felaktigheter om hur vi på ST jobbar, till exempel. En liten oklarhet. En liten osanning. En liten missuppfattning som inte borde ha blivit en så stor grej, men som fick enorma konsekvenser. Under natten hade många av skvallertrollen som svalde missuppfattningen med hull och hår kräkts i min mailbox. Att det hela sedan förklarades som ett missförstånd i ursprungstråden märkte inte skvallertrollen som fortsatte skicka emojis med pistoler mot huvudet till min inkorg snabbare än jag hann torka upp. För varje förklaring jag skickade och fick ett ”förlåt, jag visste inte” tillbaka, kom tre nya spyor av hat.

Vaffö gör de på dette vise?

En bilfirma i Åmål blev för en dryg vecka sedan felaktigt utpekad på Facebook som skyldig till en tråkig händelse som vår systertidning PD hade en insändare om. Bilfirman vädjade bland sina Facebook-följare att dela informationen, att insändaren inte alls handlade om deras verksamhet. ”Anklagelsen är att anse som förtal”, skrev man och man fick medhåll av sina följare. ”Rätt ska vara rätt, viktigt med källkritik när man lägger upp på sociala medier”, tyckte en person.

Ja, det borde ju alla tycka.

Så vaffö gör de då på dette vise?

Jag vet inte.

Hur förhindrar man att trollen förökar sig? Ja, de tycks föredra displayljus i stället för solljus, så att be dem stå för sin ryktesspridning i dagsljus kan vara en väg att gå.

Ett annat sätt kan vara att behandla dem som Gremlins, ni vet de där håriga små sakerna som det gjordes filmer om på 1980-talet? Skötselrådet borde funka även på skvallertrollen i ditt sociala medie-flöde. Mata dem inte efter midnatt. Det är då de förvandlas till elaka små saker. Gremlins eller skvallertrollen?, undrar du nu.

Same same.

I svensk folktro skiljer sig trollens historia och utseende en del. I vår del av Sverige har det genom tiderna varit vanligt med troll som ser ut som människor. Det kan vara svårt att skilja på vem som är ett troll, och vem som är en människa i sagornas värld.

Även idag, i det verkliga livet, finns det en förvillande likhet som går att översätta till din och min vardag. I sociala medier ser de ut som vanliga människor. De har riktiga profilbilder, de jobbar, checkar in på fina restauranger. De har vänner, har riktiga namn och allt – men de är troll utan att veta om det själva.

Den senaste tiden har troll på nätet blivit ett känt begrepp då de matar näthatare, men nu har deras onda småkusiner piggnat till. De blir fler och fler och visar sina sanna ansikten på de mest oväntade ställen. Trollen, som helt saknar källkritik.

Vi kan kalla dem skvallertroll.

Härom veckan spreds felaktigheter om hur vi på ST jobbar, till exempel. En liten oklarhet. En liten osanning. En liten missuppfattning som inte borde ha blivit en så stor grej, men som fick enorma konsekvenser. Under natten hade många av skvallertrollen som svalde missuppfattningen med hull och hår kräkts i min mailbox. Att det hela sedan förklarades som ett missförstånd i ursprungstråden märkte inte skvallertrollen som fortsatte skicka emojis med pistoler mot huvudet till min inkorg snabbare än jag hann torka upp. För varje förklaring jag skickade och fick ett ”förlåt, jag visste inte” tillbaka, kom tre nya spyor av hat.

Vaffö gör de på dette vise?

En bilfirma i Åmål blev för en dryg vecka sedan felaktigt utpekad på Facebook som skyldig till en tråkig händelse som vår systertidning PD hade en insändare om. Bilfirman vädjade bland sina Facebook-följare att dela informationen, att insändaren inte alls handlade om deras verksamhet. ”Anklagelsen är att anse som förtal”, skrev man och man fick medhåll av sina följare. ”Rätt ska vara rätt, viktigt med källkritik när man lägger upp på sociala medier”, tyckte en person.

Ja, det borde ju alla tycka.

Så vaffö gör de då på dette vise?

Jag vet inte.

Hur förhindrar man att trollen förökar sig? Ja, de tycks föredra displayljus i stället för solljus, så att be dem stå för sin ryktesspridning i dagsljus kan vara en väg att gå.

Ett annat sätt kan vara att behandla dem som Gremlins, ni vet de där håriga små sakerna som det gjordes filmer om på 1980-talet? Skötselrådet borde funka även på skvallertrollen i ditt sociala medie-flöde. Mata dem inte efter midnatt. Det är då de förvandlas till elaka små saker. Gremlins eller skvallertrollen?, undrar du nu.

Same same.