2015-11-23 16:38

2015-11-23 16:38

Alla har rätt till fredagsmys

LEDARE

Svensk politik är inte jättebra på det här med integration. Det var kanske dagens största underdrift.

När jag flyttade till Säffle fick jag höra att det finns en ”rätt sida” av bron. Vilken det är har jag inte riktigt kommit underfund med (västra såklart, vem försöker jag lura? Annelund respresent!) men någonting jag märkte fort var att det Säffle jag kan och känner till börjar och slutar vid järnvägsrondellen.

Jag känner två personer som bor i Migrationsverkets lägenheter på Vintergatan. Två. Det är ju så att man skäms.

Förra året startade vi på Säffle-Tidningens redaktion en insamling, som blev tre. Ni skänkte ett ton kläder till tiggare, ensamkommande flyktingpojkar och till kvinnor på flykt från destruktiva relationer som får hjälp av Kvinnojouren. Vi kallade den varmaste veckan på året för Räck mig handen, och somnade med bomull runt hjärtat varje kväll.

Räck mig handen 2.0 är nu här och i år samarbetar vi med sfi, svenska för invandrare, på Säffle Lärcenter. Här har vi efterlyst elever som vill ha en Säfflevän. Integrationen går för långsamt. Och den vardagliga integrationen, anser vi, handlar om dig och mig. Vad vi tillsammans kan göra för att hjälpa flyktingar att komma in i det svenska samhället.

En del, som inte applåderar flyktingströmmen, formar munnen till ett streck och säger ”men om det nu är så bra med invandring, varför öppnar du inte ditt hem och bjuder in dem...”.

Och se, det är vad vi gör nu.

Flyktingarna är här nu, hos oss, och när politiken inte lyckas slussa in dem på ett effektivt sätt så får vi hjälpa dem på traven. Ge våra nya Säfflebor en inblick i vår kultur, låta dem ge oss en blick in i deras.

För alla har rätt till fredagsmys.

Alla har rätt till en kompis.

Alla har rätt till någon att säga hej till på Säfflemârten, tippa division 4-derbyt med, källsortera med på Östby och göra en high-five med i slutet av stadsloppet.

Det kostar inga pengar, men det kostar en liten gnutta av din tid. Ni kommer förmodligen inte att kunna prata svenska med varandra till en början - så det kostar även en dos tålamod och den där glimten i ögat.

Vi på ST agerar matchmakers.

Du får en vän, när du räcker ut din hand till någon som behöver en knuff in i samhället. Vi vet redan nu att det finns många, många som tar din utsträckta hand.

Nyfiken? Läs mer om projektet i den länkade artikeln.

När jag flyttade till Säffle fick jag höra att det finns en ”rätt sida” av bron. Vilken det är har jag inte riktigt kommit underfund med (västra såklart, vem försöker jag lura? Annelund respresent!) men någonting jag märkte fort var att det Säffle jag kan och känner till börjar och slutar vid järnvägsrondellen.

Jag känner två personer som bor i Migrationsverkets lägenheter på Vintergatan. Två. Det är ju så att man skäms.

Förra året startade vi på Säffle-Tidningens redaktion en insamling, som blev tre. Ni skänkte ett ton kläder till tiggare, ensamkommande flyktingpojkar och till kvinnor på flykt från destruktiva relationer som får hjälp av Kvinnojouren. Vi kallade den varmaste veckan på året för Räck mig handen, och somnade med bomull runt hjärtat varje kväll.

Räck mig handen 2.0 är nu här och i år samarbetar vi med sfi, svenska för invandrare, på Säffle Lärcenter. Här har vi efterlyst elever som vill ha en Säfflevän. Integrationen går för långsamt. Och den vardagliga integrationen, anser vi, handlar om dig och mig. Vad vi tillsammans kan göra för att hjälpa flyktingar att komma in i det svenska samhället.

En del, som inte applåderar flyktingströmmen, formar munnen till ett streck och säger ”men om det nu är så bra med invandring, varför öppnar du inte ditt hem och bjuder in dem...”.

Och se, det är vad vi gör nu.

Flyktingarna är här nu, hos oss, och när politiken inte lyckas slussa in dem på ett effektivt sätt så får vi hjälpa dem på traven. Ge våra nya Säfflebor en inblick i vår kultur, låta dem ge oss en blick in i deras.

För alla har rätt till fredagsmys.

Alla har rätt till en kompis.

Alla har rätt till någon att säga hej till på Säfflemârten, tippa division 4-derbyt med, källsortera med på Östby och göra en high-five med i slutet av stadsloppet.

Det kostar inga pengar, men det kostar en liten gnutta av din tid. Ni kommer förmodligen inte att kunna prata svenska med varandra till en början - så det kostar även en dos tålamod och den där glimten i ögat.

Vi på ST agerar matchmakers.

Du får en vän, när du räcker ut din hand till någon som behöver en knuff in i samhället. Vi vet redan nu att det finns många, många som tar din utsträckta hand.

Nyfiken? Läs mer om projektet i den länkade artikeln.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.