2015-02-12 09:23

2016-01-08 13:31

Tror du på spöken?

LEDARE

Kommunens ekonomi. Om det är något fel med ekonomin i din kommun, vem sätter du hoppet till? Ghostbusters?

Det kallas The imposter syndrome, bluffsyndromet. Redan på 1970-talet myntade amerikanska psykologer begreppet som hälften av alla chefer sägs känna igen sig i. ”Hur kunde de ge mig det här jobbet?”, ”Tänk när de kommer på mig!”.

Det finns undersökningar som visar att inte bara chefer känner att de kommer att bli avslöjade som en bluff, oftast helt utan anledning. Även andra har sådana tankar och uppmanas göra upp med sina spöken.

Men så finns det de, vars spöken är på riktigt.

Under flera års tid har det varit allt annat än ordning och reda i ekonomin inom barn- och utbildningsförvaltningen i Säffle. Över 20 miljoner kronor kan ha ”slarvats bort” då det har saknats såväl rutiner som någon som tagit ansvar för skolans plånbok. Ser man till en kommun som helhet, är kanske inte summan total kris och katastrof. Men för en skattebetalare är det inga småpengar. Särskilt inte i tider där varje krona behövs i kommunen.

Kommunalrådet Dag Rogne (C) försöker lugna skattebetalarna på ST:s insändarsida (10/2) genom att förklara att underskottet inte ska påverka barn- och utbildningsnämnden med påföljder som besparingar eller åtstramningar – underskottet ska hanteras på en övergripande nivå för hela kommunen.

Han förklarar också att kommunstyrelsen kommer att utföra en extra bevakning för den ekonomiska utvecklingen för nämnden under året.

Det är bra att kommunalrådet med kollegor tar frågan på allvar. Berörda parter har en stor utmaning framför sig. Den kanske största utmaningen på ett icke-pengamässigt plan är förtroendefrågan.

Domen från våra läsare är hård. Har inblandade i den här ekonomiska härvan någonsin tvivlat på sig själva, har de gjort det med all rätt, tycker de. Säfflebor är inte mer långsinta än andra, men en sak är tydlig. Säfflebor glömmer inte. Hur länge kommer de saknade miljonerna och försäkringsblundern att tas upp? De förvaltningar och nämnder som inte har ett smack med den här soppan att göra dras in i skamvrån och blir stämplade som slarvers de också.

Skulle någon skicka ut en enkätfråga till Säffleborna med frågan ”Har du förtroende för att dina skattepengar förvaltas på bästa möjliga sätt av tjänstemän och kommunpolitiker?” tror jag att svaret skulle bli nattsvart efter den senaste veckans skriverier.

Mitt i gröten och oredan står en ny skolchef, ett nytt kommunalråd och en ny kommunchef. Dessa Ghostbusters har kanske de mest otacksamma uppgifterna i hela Säffle just nu; förutom att bygga upp ett förtroende hos Säffleborna ska de se till att det slutar spöka i finanserna och städa upp efter år av misskötsel.

Att ha en släng av bluffsyndromet är ingen fara. Men när miljon efter miljon slarvas bort och funderingen ”Tänk när de kommer på mig” är befogad... Då blir spökhistorien otäck på riktigt.

Det kallas The imposter syndrome, bluffsyndromet. Redan på 1970-talet myntade amerikanska psykologer begreppet som hälften av alla chefer sägs känna igen sig i. ”Hur kunde de ge mig det här jobbet?”, ”Tänk när de kommer på mig!”.

Det finns undersökningar som visar att inte bara chefer känner att de kommer att bli avslöjade som en bluff, oftast helt utan anledning. Även andra har sådana tankar och uppmanas göra upp med sina spöken.

Men så finns det de, vars spöken är på riktigt.

Under flera års tid har det varit allt annat än ordning och reda i ekonomin inom barn- och utbildningsförvaltningen i Säffle. Över 20 miljoner kronor kan ha ”slarvats bort” då det har saknats såväl rutiner som någon som tagit ansvar för skolans plånbok. Ser man till en kommun som helhet, är kanske inte summan total kris och katastrof. Men för en skattebetalare är det inga småpengar. Särskilt inte i tider där varje krona behövs i kommunen.

Kommunalrådet Dag Rogne (C) försöker lugna skattebetalarna på ST:s insändarsida (10/2) genom att förklara att underskottet inte ska påverka barn- och utbildningsnämnden med påföljder som besparingar eller åtstramningar – underskottet ska hanteras på en övergripande nivå för hela kommunen.

Han förklarar också att kommunstyrelsen kommer att utföra en extra bevakning för den ekonomiska utvecklingen för nämnden under året.

Det är bra att kommunalrådet med kollegor tar frågan på allvar. Berörda parter har en stor utmaning framför sig. Den kanske största utmaningen på ett icke-pengamässigt plan är förtroendefrågan.

Domen från våra läsare är hård. Har inblandade i den här ekonomiska härvan någonsin tvivlat på sig själva, har de gjort det med all rätt, tycker de. Säfflebor är inte mer långsinta än andra, men en sak är tydlig. Säfflebor glömmer inte. Hur länge kommer de saknade miljonerna och försäkringsblundern att tas upp? De förvaltningar och nämnder som inte har ett smack med den här soppan att göra dras in i skamvrån och blir stämplade som slarvers de också.

Skulle någon skicka ut en enkätfråga till Säffleborna med frågan ”Har du förtroende för att dina skattepengar förvaltas på bästa möjliga sätt av tjänstemän och kommunpolitiker?” tror jag att svaret skulle bli nattsvart efter den senaste veckans skriverier.

Mitt i gröten och oredan står en ny skolchef, ett nytt kommunalråd och en ny kommunchef. Dessa Ghostbusters har kanske de mest otacksamma uppgifterna i hela Säffle just nu; förutom att bygga upp ett förtroende hos Säffleborna ska de se till att det slutar spöka i finanserna och städa upp efter år av misskötsel.

Att ha en släng av bluffsyndromet är ingen fara. Men när miljon efter miljon slarvas bort och funderingen ”Tänk när de kommer på mig” är befogad... Då blir spökhistorien otäck på riktigt.