2018-07-25 16:27

2018-07-25 16:27

Blir det verkligen en besparing?

Värmlandsnäs: Ombyggnadsplaner för drygt fem miljoner i Botilsäters kyrka

I takt med att folk begär utträde ur Svenska kyrkan minskar kyrkans inkomster. Nu ser kyrkan över sina fastigheter/byggnader för att se var de kan minska utgifterna. I Säffle pastorat finns flera idéer till besparingar.

Ett förslag är att bygga om Botilsäters kyrka, för drygt fem miljoner för att därefter kunna avyttra befintliga Botilsäters församlingshem. Botilsäters kyrka är byggd med ett sidoskepp. Enligt förslaget delas kyrkans södra del av, med en glasvägg. Bakom glasväggen byggs kyrkorummet om så att två våningar skapas. Vatten och avlopp dras in i kyrkan (saknas idag). En hiss installeras. Här är sedan tänkt att församlingsverksamheten ska rymmas för hela södra Värmlandsnäs. Ytan blir betydligt mindre ytan i befintliga Botilsäters församlingshem. Det bekymrar oss.

Istället för kök blir det pentry. Barnverksamheten, som idag består av 12 barn, ska enligt förslaget få 16 kvadratmeter. Barnen kommer behöva utnyttja andra utrymmen också. Barnens utevistelseplats blir via kyrkogården. Många drabbas av mindre ytor. Några exempel är kören som ständigt växer och har trångt redan nu, kyrkkaffe efter dop och begravning, bröllopsfester, gudstjänster, Röda Korsets julbasar, symöten, församlingsrådsmöte, personalkontor, andra personalutrymmen, uthyrningar för fest etc. Församlingsrådets arbete att utöka verksamheten med olika tema aktiviteter försvåras. Förslaget innebär också att vi bara kan ha en aktivitet i taget.

Besparingen, som teoretiskt infaller efter ca 40 år, består i att Botilsäters församlingshem kan säljas. Driftskostnaden för församlingshemmet 2016 uppgavs till 136 181 kronor. Ombyggnadsplanerna har angetts till 5 284 949 kronor plus byggherrekostnader.

Södra Värmlandsnäs församlingsråd tycker inte att ombyggnadsförslaget fungerar med den verksamhet vi bedriver. Vår uppgift är att främja och utöka församlingsarbetet och till det behövs ytor för att alla ska få plats och del i gemenskapen.

Välkommen att titta på förslaget. Det skriftliga förslaget på ombyggnadsplanen för Botilsäters kyrka finns nu anslaget i Botilsäters kyrkas vapenhus. Ni har möjlighet att se detta i samband med gudstjänsten i Botilsäters kyrka, nu på söndag.

Medlemmar i Södra Värmlandsnäs församlingsråd

Ett förslag är att bygga om Botilsäters kyrka, för drygt fem miljoner för att därefter kunna avyttra befintliga Botilsäters församlingshem. Botilsäters kyrka är byggd med ett sidoskepp. Enligt förslaget delas kyrkans södra del av, med en glasvägg. Bakom glasväggen byggs kyrkorummet om så att två våningar skapas. Vatten och avlopp dras in i kyrkan (saknas idag). En hiss installeras. Här är sedan tänkt att församlingsverksamheten ska rymmas för hela södra Värmlandsnäs. Ytan blir betydligt mindre ytan i befintliga Botilsäters församlingshem. Det bekymrar oss.

Istället för kök blir det pentry. Barnverksamheten, som idag består av 12 barn, ska enligt förslaget få 16 kvadratmeter. Barnen kommer behöva utnyttja andra utrymmen också. Barnens utevistelseplats blir via kyrkogården. Många drabbas av mindre ytor. Några exempel är kören som ständigt växer och har trångt redan nu, kyrkkaffe efter dop och begravning, bröllopsfester, gudstjänster, Röda Korsets julbasar, symöten, församlingsrådsmöte, personalkontor, andra personalutrymmen, uthyrningar för fest etc. Församlingsrådets arbete att utöka verksamheten med olika tema aktiviteter försvåras. Förslaget innebär också att vi bara kan ha en aktivitet i taget.

Besparingen, som teoretiskt infaller efter ca 40 år, består i att Botilsäters församlingshem kan säljas. Driftskostnaden för församlingshemmet 2016 uppgavs till 136 181 kronor. Ombyggnadsplanerna har angetts till 5 284 949 kronor plus byggherrekostnader.

Södra Värmlandsnäs församlingsråd tycker inte att ombyggnadsförslaget fungerar med den verksamhet vi bedriver. Vår uppgift är att främja och utöka församlingsarbetet och till det behövs ytor för att alla ska få plats och del i gemenskapen.

Välkommen att titta på förslaget. Det skriftliga förslaget på ombyggnadsplanen för Botilsäters kyrka finns nu anslaget i Botilsäters kyrkas vapenhus. Ni har möjlighet att se detta i samband med gudstjänsten i Botilsäters kyrka, nu på söndag.

Medlemmar i Södra Värmlandsnäs församlingsråd

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.