2018-07-02 12:21

2018-07-02 12:21

SD:s nationella trolleri slår hårt mot Säffle

Säffle: Kommentar till Jimmy Jonassons insändare

Svar. Det var stora ord när vi (äntligen) för första gången fick hur Sverigedemokraterna vill fördela kommunens pengar. Jag hade faktiskt förväntat mig mer, men nu visade det sig att ni var mer realistiska än era kollegor i riksdagen.

Det sista fullmäktigemötet före valet klubbade budgeten för 2019. För Säffles del är det mest märkbara en kraftig tillväxt i antalet barn i skolan.

Skillnaderna i de förslag som lades på bordet är dock inte så stora. Framförallt inte så stora som det låter när SD ville flytta på tre miljoner i en budget för två nämnder på drygt 800 miljoner. Detta marknadsförs som att ”ni sätter de svenska medborgarnas behov i första hand”. Kulturen får mindre, likaså det viktiga integrationsarbetet.

Min fråga handlade dock inte om denna differens. Jag ville veta är hur SD:s nationella budget skulle slå mot Säffle. Där har alla kostnader som på något sätt snuddar vid området invandring magiskt försvunnit. De intäkter som våra nya invånare genererar – och kommer att generera - de finns dock av allt att döma kvar.

Det handlar om tiotals miljarder i stöd till kommuner och till arbetsmarknadsinsatser.

Att kostnaderna för flyktingmottagandet varit stora, det är vi medvetna om. Eländet i världen har ett högt pris både mänskligt och ekonomiskt. Men det försvinner inte bara för att man blundar. Vi har flera förslag som sänker kostnaderna, men vill framförallt se de nya invånarna som resurser som både kan och ska bidra till vår gemensamma välfärd.

Men frågan kvarstår – vad skulle er nationella budget innebära för skolan och omsorgen i Säffle?

Erik Evestam

Kommunfullmäktigeledamot för Centerpartiet

Det sista fullmäktigemötet före valet klubbade budgeten för 2019. För Säffles del är det mest märkbara en kraftig tillväxt i antalet barn i skolan.

Skillnaderna i de förslag som lades på bordet är dock inte så stora. Framförallt inte så stora som det låter när SD ville flytta på tre miljoner i en budget för två nämnder på drygt 800 miljoner. Detta marknadsförs som att ”ni sätter de svenska medborgarnas behov i första hand”. Kulturen får mindre, likaså det viktiga integrationsarbetet.

Min fråga handlade dock inte om denna differens. Jag ville veta är hur SD:s nationella budget skulle slå mot Säffle. Där har alla kostnader som på något sätt snuddar vid området invandring magiskt försvunnit. De intäkter som våra nya invånare genererar – och kommer att generera - de finns dock av allt att döma kvar.

Det handlar om tiotals miljarder i stöd till kommuner och till arbetsmarknadsinsatser.

Att kostnaderna för flyktingmottagandet varit stora, det är vi medvetna om. Eländet i världen har ett högt pris både mänskligt och ekonomiskt. Men det försvinner inte bara för att man blundar. Vi har flera förslag som sänker kostnaderna, men vill framförallt se de nya invånarna som resurser som både kan och ska bidra till vår gemensamma välfärd.

Men frågan kvarstår – vad skulle er nationella budget innebära för skolan och omsorgen i Säffle?

Erik Evestam

Kommunfullmäktigeledamot för Centerpartiet

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.