2018-06-12 14:30

2018-06-12 14:30

Skolan är viktig för Säffle

INSÄNDARE: "Skapa bättre arbetsvillkor för lärare och elever"

En av de viktigaste frågorna i Säffle inför valet i höst är hur vi skall förbättra resultaten i skolan. Resultaten i Säffles skolor ligger under snittet vid en jämförelse med de värmländska kommunerna och kommunerna i riket, enligt Skolverkets statistik för behörighet till gymnasiet och meritvärde i nionde klass.

Skolelever i Säffle har rätt att förvänta sig att ha lika bra förutsättningar att studera vidare eller kunna få en anställning som skolelever från andra kommuner.

Skolan är ett ständigt och hett diskussionsämne. På nationell nivå för nu Liberalerna fram krav på revidering av kunskapskraven. Kraven i dagens utförande gynnar de som kan prata för sig, och missgynnar de tysta och eftertänksamma. Kraven prioriterar jämförande resonemang om ämnen även om man saknar faktakunskaper, och har brister i hur svåra uppgifter man kan ge till elever alltefter ålder.

Det vi på kommunnivå kan göra för att förbättra skolresultaten är att skapa bättre arbetsvillkor för lärare och elever, till exempel med avseende på arbetsmiljö, lön, kompetensutveckling, klasstorlekar och studiero.

På så vis kan Säffle behålla och locka hit fler av de bästa och mest erfarna lärarna. Skickliga lärare är en förutsättning för att hantera många av de utmaningar som finns i skolan idag.

Vi vill arbeta för att Säffles skolor skall ha bra resultat och vara attraktiva för lärarna, eleverna och de som vill flytta till Säffle.

För Liberalerna i SäffleMagnus JanssonKathrine SchöningBo Ribaeus

Skolelever i Säffle har rätt att förvänta sig att ha lika bra förutsättningar att studera vidare eller kunna få en anställning som skolelever från andra kommuner.

Skolan är ett ständigt och hett diskussionsämne. På nationell nivå för nu Liberalerna fram krav på revidering av kunskapskraven. Kraven i dagens utförande gynnar de som kan prata för sig, och missgynnar de tysta och eftertänksamma. Kraven prioriterar jämförande resonemang om ämnen även om man saknar faktakunskaper, och har brister i hur svåra uppgifter man kan ge till elever alltefter ålder.

Det vi på kommunnivå kan göra för att förbättra skolresultaten är att skapa bättre arbetsvillkor för lärare och elever, till exempel med avseende på arbetsmiljö, lön, kompetensutveckling, klasstorlekar och studiero.

På så vis kan Säffle behålla och locka hit fler av de bästa och mest erfarna lärarna. Skickliga lärare är en förutsättning för att hantera många av de utmaningar som finns i skolan idag.

Vi vill arbeta för att Säffles skolor skall ha bra resultat och vara attraktiva för lärarna, eleverna och de som vill flytta till Säffle.

För Liberalerna i SäffleMagnus JanssonKathrine SchöningBo Ribaeus

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.