2018-05-11 13:52

2018-05-11 13:52

Funderingar om landsbygden

Säffle: Askmar, skola och barnomsorg

Ernst Askmar skriver om landsbygdsparti bestående av byalag och utvecklingsgrupper. Min hållning har varit sådär, vi har nog med partier. Men med senaste tidens strider utanför tätorten så börjar men fundera i Askmars bana.

Först skolan i Svanskog och nu förskolan i Kila. Hade det blivit så om det hade funnits fler landsbygdsbor i politiken? Båda gångerna kommer besluten som en kalldusch över dem det berör. Ingen kontakt med folk på orten som rätt förstår följderna av besluten.

Det verkar som om båda dessa beslut var dåligt förarbetade. Då blir det dåliga beslut som får följder kanske med en nedläggning och flyttning av verksamheten till tätorten.

Unga familjer som väljer att bosätta sig på landsbygden gör det av en anledning. Inte sällan för att barnen skall få en bättre uppväxtmiljö. Både vad det gäller barnomsorg och skola. Nu ändras deras förutsättningar drastiskt när förskolan flyttas till Nysäter.

Är det en spik i kistan för en nedläggning av Fiskarberget? Det är en del politiker som inte tycker om satsningar utanför tätorten.

Nu har ju BUN:s ordförande sagt att det inte har diskuterats någon nedläggning över huvud taget och det är säkert rätt. Säffle behöver platserna. Men som ordföranden i Kila säger, så kan det bli följderna av beslut som inte är förankrade hos folket.

Men hur kan det bli såhär? Vi har ju ändå ett antal politiker som bor och lever på landsbygden. Kan det vara så att partpiskan viner. Alla våra partier är stadspartier på riksdagsnivå och där är det inte mycket landsbygdspolitik.

En förändring behövs och är nödvändig.

Kanske en modell är att ta efter kyrkan. Dom skapade en ”barnkonsekvensanalys” Alla beslut skall analyseras utifrån barnens situation.

Då blir det en ”landsbygdskonsekvensanalys” på alla beslut såväl på riksdags, landsting och kommunnivå.

Nu har jag skrivit endast om barnomsorgen, det är en mängd områden där landsbygden har halkat efter. Vägar, polis, sjukvård, bostadsbyggande är några, men räddningstjänsten upplever jag som fungerande, peta inte på den kära politiker.

Torparen

Först skolan i Svanskog och nu förskolan i Kila. Hade det blivit så om det hade funnits fler landsbygdsbor i politiken? Båda gångerna kommer besluten som en kalldusch över dem det berör. Ingen kontakt med folk på orten som rätt förstår följderna av besluten.

Det verkar som om båda dessa beslut var dåligt förarbetade. Då blir det dåliga beslut som får följder kanske med en nedläggning och flyttning av verksamheten till tätorten.

Unga familjer som väljer att bosätta sig på landsbygden gör det av en anledning. Inte sällan för att barnen skall få en bättre uppväxtmiljö. Både vad det gäller barnomsorg och skola. Nu ändras deras förutsättningar drastiskt när förskolan flyttas till Nysäter.

Är det en spik i kistan för en nedläggning av Fiskarberget? Det är en del politiker som inte tycker om satsningar utanför tätorten.

Nu har ju BUN:s ordförande sagt att det inte har diskuterats någon nedläggning över huvud taget och det är säkert rätt. Säffle behöver platserna. Men som ordföranden i Kila säger, så kan det bli följderna av beslut som inte är förankrade hos folket.

Men hur kan det bli såhär? Vi har ju ändå ett antal politiker som bor och lever på landsbygden. Kan det vara så att partpiskan viner. Alla våra partier är stadspartier på riksdagsnivå och där är det inte mycket landsbygdspolitik.

En förändring behövs och är nödvändig.

Kanske en modell är att ta efter kyrkan. Dom skapade en ”barnkonsekvensanalys” Alla beslut skall analyseras utifrån barnens situation.

Då blir det en ”landsbygdskonsekvensanalys” på alla beslut såväl på riksdags, landsting och kommunnivå.

Nu har jag skrivit endast om barnomsorgen, det är en mängd områden där landsbygden har halkat efter. Vägar, polis, sjukvård, bostadsbyggande är några, men räddningstjänsten upplever jag som fungerande, peta inte på den kära politiker.

Torparen

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.