2018-04-10 11:42

2018-04-10 11:42

Jag tror inte på ett landsbygdsparti

Svanskog: Svar på Iréne Ekbergs insändare om ett nytt parti

Svar. Jag har ju varit en av de som föreslagits ska starta ett nytt landsbygdsparti enligt Ernst Askmars förslag. Och jag får många frågor om jag ska sluta bry mig om Svanskog och bli politiker i Säffle istället?

Jag tycker det senaste beslutet i kommunstyrelsen visar på att även om man inte är invald i en nämnd, under ett parti, kan bedriva politik. Att engagera sig i ett byalag, för en bygd eller för en enskild sak är politik. När man kan, tillsammans, sakligt argumentera och övertyga de politiker som fattat beslut, att detta beslut är felaktigt, det är dåligt underbyggt och det kommer inte bli bra. Då är det politik.

Vi har använt oss av vår demokratiska rättighet att protestera, argumentera bevisa och övertyga om att vi anser ert beslut vara fel, att det finns bättre alternativ att utreda. Det är inget annat än politik. En skillnad är att vi inte är folkvalda politiker. Vi är föreningsmänniskor, föräldrar, personal och anhöriga. Och vi har visat att det går att påverka politiken genom att tillsammans se och framföra Svanskogs bästa. Mycket bra jobbat av i första hand föräldrar som verkligen arbetat fram sakliga argument och framfört dessa på ett konstruktivt sätt.

Som folkvald politiker anser jag att man ska vara väldigt lyhörd, lyssna av och ta in vad befolkningen säger. Jag tycker det är varje politikers ansvar, oavsett partifärg att skaffa sig den informationen innan man tar beslut i olika ärenden, stora som små. Och särskilt när man vet att beslutet kommer skapa turbulens. Använda sig av det redskap ett byalag, en utvecklingsgrupp kan vara. Länken mellan kommunen och befolkningen.

Vi ska inte behöva ha invalda politiker från varje socken eller församling för att känna oss trygga i att de politiker vi valt in som våra representanter, tar sitt ansvar och inhämtar all information som behövs för att ta ett bra beslut. Sen kanske inte alla beslut som tas gillas av befolkningen. Så kan det vara, men då vet vi att alla fakta ligger på bordet, alla alternativ är utredda och man har tagit det bästa beslutet för just den situationen, det ärendet.

Att starta ett landsbygdsparti tror inte jag på. Jag tror inte man skapar fler politiker bara för att man startar ett nytt parti. Vad händer den dagen när ingen representant från Svanskog sitter med där? Är bildandet av ett Svanskogsparti lösningen då? Nej, jag håller med Stefan Ljung, i hans svar till Ernst Askmar att det vore bättre fler engagerade sig i de redan befintliga partierna. Och att man som invald politiker tar ansvar för hela Säffle kommun, oavsett var man har sin brevlåda. Det tycker jag faktiskt ingår i ett politiskt uppdrag.

Därför ska jag inte bli någon politiker på kommunnivå. Jag har fullt upp med att arbeta för Svanskog och Svanskogs bästa. Det är min politik.

Bitte Hultenberg

Jag tycker det senaste beslutet i kommunstyrelsen visar på att även om man inte är invald i en nämnd, under ett parti, kan bedriva politik. Att engagera sig i ett byalag, för en bygd eller för en enskild sak är politik. När man kan, tillsammans, sakligt argumentera och övertyga de politiker som fattat beslut, att detta beslut är felaktigt, det är dåligt underbyggt och det kommer inte bli bra. Då är det politik.

Vi har använt oss av vår demokratiska rättighet att protestera, argumentera bevisa och övertyga om att vi anser ert beslut vara fel, att det finns bättre alternativ att utreda. Det är inget annat än politik. En skillnad är att vi inte är folkvalda politiker. Vi är föreningsmänniskor, föräldrar, personal och anhöriga. Och vi har visat att det går att påverka politiken genom att tillsammans se och framföra Svanskogs bästa. Mycket bra jobbat av i första hand föräldrar som verkligen arbetat fram sakliga argument och framfört dessa på ett konstruktivt sätt.

Som folkvald politiker anser jag att man ska vara väldigt lyhörd, lyssna av och ta in vad befolkningen säger. Jag tycker det är varje politikers ansvar, oavsett partifärg att skaffa sig den informationen innan man tar beslut i olika ärenden, stora som små. Och särskilt när man vet att beslutet kommer skapa turbulens. Använda sig av det redskap ett byalag, en utvecklingsgrupp kan vara. Länken mellan kommunen och befolkningen.

Vi ska inte behöva ha invalda politiker från varje socken eller församling för att känna oss trygga i att de politiker vi valt in som våra representanter, tar sitt ansvar och inhämtar all information som behövs för att ta ett bra beslut. Sen kanske inte alla beslut som tas gillas av befolkningen. Så kan det vara, men då vet vi att alla fakta ligger på bordet, alla alternativ är utredda och man har tagit det bästa beslutet för just den situationen, det ärendet.

Att starta ett landsbygdsparti tror inte jag på. Jag tror inte man skapar fler politiker bara för att man startar ett nytt parti. Vad händer den dagen när ingen representant från Svanskog sitter med där? Är bildandet av ett Svanskogsparti lösningen då? Nej, jag håller med Stefan Ljung, i hans svar till Ernst Askmar att det vore bättre fler engagerade sig i de redan befintliga partierna. Och att man som invald politiker tar ansvar för hela Säffle kommun, oavsett var man har sin brevlåda. Det tycker jag faktiskt ingår i ett politiskt uppdrag.

Därför ska jag inte bli någon politiker på kommunnivå. Jag har fullt upp med att arbeta för Svanskog och Svanskogs bästa. Det är min politik.

Bitte Hultenberg

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.