2017-12-22 14:09

2017-12-22 14:09

Män väljer män

Säffle: "Jag är i alla fall stolt över att Kulturnämnden vågar bryta mönstret"

Nobelpriset 2017. Alla pristagare är män. Nobelpriset 2016 – av elva pristagare är alla män. Av totalt 911 Nobelpristagare genom åren har det endast varit 49 kvinnor. Och någon förändring verkar det heller inte bli.

Kan det vara så att nobelkommittén endast ser till vad personen har gjort och inte vilket kön personen råkar ha? Att det rent utsagt är absurt att koppla in jämställdhet i det hela? Kanske finns det helt enkelt inte kvinnor som åstadkommer lika fantastiska saker som män?

Kulturpriset i Säffle 2017. Äntligen en kvinna som vinner kulturpriset. Ensam – utan att tillhöra en förening eller att få dela priset ihop med en man. Senast det skedde var 1996. Kanske är det absurt att koppla in jämställdhetsfrågan även här. Kanske är det bara så att kvinnor inte är lika duktiga som män när det kommer till kultur?

En mer trolig förklaring till varför det ser ut såhär och som flera studier dessutom bekräftar, är att män väljer män. Män väljer män när det kommer till höga chefspositioner, till börsstyrelser och tydligen även till pristagare, oavsett om det gäller Nobelpriset eller Kulturpriset. För vi vet egentligen var och en hur många otroliga, talangfulla och begåvade kvinnor det finns i vårt samhälle. Kvinnor som brinner för sin sak, som påverkar och som förändrar. Inom ALLA områden. Så öppna upp ögonen och försök att se dessa sociala strukturer – det är viktigt. För även om Nobelkommittén ännu inte fattat grejen så är jag i alla fall stolt över att Kulturnämnden vågar bryta mönstret och äntligen ge kulturpriset till en ensam kvinna – för att hon förtjänar det!

Kan det vara så att nobelkommittén endast ser till vad personen har gjort och inte vilket kön personen råkar ha? Att det rent utsagt är absurt att koppla in jämställdhet i det hela? Kanske finns det helt enkelt inte kvinnor som åstadkommer lika fantastiska saker som män?

Kulturpriset i Säffle 2017. Äntligen en kvinna som vinner kulturpriset. Ensam – utan att tillhöra en förening eller att få dela priset ihop med en man. Senast det skedde var 1996. Kanske är det absurt att koppla in jämställdhetsfrågan även här. Kanske är det bara så att kvinnor inte är lika duktiga som män när det kommer till kultur?

En mer trolig förklaring till varför det ser ut såhär och som flera studier dessutom bekräftar, är att män väljer män. Män väljer män när det kommer till höga chefspositioner, till börsstyrelser och tydligen även till pristagare, oavsett om det gäller Nobelpriset eller Kulturpriset. För vi vet egentligen var och en hur många otroliga, talangfulla och begåvade kvinnor det finns i vårt samhälle. Kvinnor som brinner för sin sak, som påverkar och som förändrar. Inom ALLA områden. Så öppna upp ögonen och försök att se dessa sociala strukturer – det är viktigt. För även om Nobelkommittén ännu inte fattat grejen så är jag i alla fall stolt över att Kulturnämnden vågar bryta mönstret och äntligen ge kulturpriset till en ensam kvinna – för att hon förtjänar det!

  • Arina Ljung, Socialdemokraterna

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.