2017-06-30 08:06

2017-06-30 09:26

Nu målar vi Säffle i regnbågens färger!

SÄFFLE: Allas rätt att få tycka om vem man vill oavsett vem man är

Som en av få värmländska kommuner ordnars det pridefestival i Säffle – fler bruksorter behöver komma efter. Idag firar vi allas rätt att få tycka om vem man vill oavsett vem man är. Kom du också!

Egentligen är det märkligt att det finns de som fortfarande tycker att allt annat än heteronormen är konstigt och främmande. Svensken behöver vakna till liv och inse att det finns riktiga problem i samhället och att individens rätt att få tycka om vem man vill är en mänsklig rättighet som inte ska kränkas. Samtidigt ifrågasätter fortfarande Kristdemokraterna varför präster i den svenska kyrkan ska behöva viga alla par, oavsett vilka det är som vill gifta sig.

Dagens pridetåg genom Säffle är högst politisk och är ett segertåg som fler värmländska kommuner borde ta efter. Eller faktiskt Säffle kommun också. För initiativet till pridefestivalen kommer ju inte från politiker eller tjänstemän, utan från invånare som alla blir ett viktigt föredöme för alla unga i Säffle och Värmland.

Runt om i världen skärps lagar mot homosexuella människor och mot dem som avviker från samhällets tvångsnorm. Det är inte lätt att vara ung runt om klotet. I Ryssland torteras homosexuella män och straffen blir hårdare för brottet att älska någon av samma kön på flera platser i världen och i ett land som Finland blev homoäktenskap lagligt först i år och är tillåtet i bara 22 länder.

På den konservativa landsbygden kan det tänkas vara mer svårt att öppet ha en viss läggning, till skillnad från de mer liberala och mångkulturella städerna. Det måste vi ändra på, Säffle är ett bra exempel på att det går. Tillsammans bidrar vi med mer öppenhet och värme, genom att gå i dagens pridetåg.

Vi unga socialdemokrater som idag samlas från SSU i pridetåget manifesterar dels för kärlekens frihet och dels för alla unga men också mot sverigedemokrater och andra konservativa bakåtsträvande krafter. Vi ska aldrig låta andra få diktera vem Du ska få älska, det mår inget samhälle bra utav.

Idag kommer vi att manifestera mot okunskap och för mer värme och acceptans. För oss handlar politik om människovärde och det är grundläggande för socialdemokratin och allt vi står för men också vi kämpar mot, det vill säga högerns konservativa ideal.

Vi arbetar för att skapa ett samhälle där alla, oavsett kön, etnicitet eller sexuellt läggning har makten över sitt eget liv. Ett samhälle utan hatbrott, diskriminering eller rasism. Ett samhälle som inkluderar alla.

Så gå med i pridetåget med en extra stolthet idag! Gör det för att hylla mångfald och var en förebild för vår och nästa generation. För är det någonting vi kan lära våra barn och oss unga så är det att Sverige ska vara ett öppet och tolerant samhälle dit alla är välkomna och det arbetet måste börja på gräsrotsnivå – alltså i Säffle och runt om i länet.

Alexander Paulsson

Distriktsordförande SSU Värmland

Egentligen är det märkligt att det finns de som fortfarande tycker att allt annat än heteronormen är konstigt och främmande. Svensken behöver vakna till liv och inse att det finns riktiga problem i samhället och att individens rätt att få tycka om vem man vill är en mänsklig rättighet som inte ska kränkas. Samtidigt ifrågasätter fortfarande Kristdemokraterna varför präster i den svenska kyrkan ska behöva viga alla par, oavsett vilka det är som vill gifta sig.

Dagens pridetåg genom Säffle är högst politisk och är ett segertåg som fler värmländska kommuner borde ta efter. Eller faktiskt Säffle kommun också. För initiativet till pridefestivalen kommer ju inte från politiker eller tjänstemän, utan från invånare som alla blir ett viktigt föredöme för alla unga i Säffle och Värmland.

Runt om i världen skärps lagar mot homosexuella människor och mot dem som avviker från samhällets tvångsnorm. Det är inte lätt att vara ung runt om klotet. I Ryssland torteras homosexuella män och straffen blir hårdare för brottet att älska någon av samma kön på flera platser i världen och i ett land som Finland blev homoäktenskap lagligt först i år och är tillåtet i bara 22 länder.

På den konservativa landsbygden kan det tänkas vara mer svårt att öppet ha en viss läggning, till skillnad från de mer liberala och mångkulturella städerna. Det måste vi ändra på, Säffle är ett bra exempel på att det går. Tillsammans bidrar vi med mer öppenhet och värme, genom att gå i dagens pridetåg.

Vi unga socialdemokrater som idag samlas från SSU i pridetåget manifesterar dels för kärlekens frihet och dels för alla unga men också mot sverigedemokrater och andra konservativa bakåtsträvande krafter. Vi ska aldrig låta andra få diktera vem Du ska få älska, det mår inget samhälle bra utav.

Idag kommer vi att manifestera mot okunskap och för mer värme och acceptans. För oss handlar politik om människovärde och det är grundläggande för socialdemokratin och allt vi står för men också vi kämpar mot, det vill säga högerns konservativa ideal.

Vi arbetar för att skapa ett samhälle där alla, oavsett kön, etnicitet eller sexuellt läggning har makten över sitt eget liv. Ett samhälle utan hatbrott, diskriminering eller rasism. Ett samhälle som inkluderar alla.

Så gå med i pridetåget med en extra stolthet idag! Gör det för att hylla mångfald och var en förebild för vår och nästa generation. För är det någonting vi kan lära våra barn och oss unga så är det att Sverige ska vara ett öppet och tolerant samhälle dit alla är välkomna och det arbetet måste börja på gräsrotsnivå – alltså i Säffle och runt om i länet.

Alexander Paulsson

Distriktsordförande SSU Värmland

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.