2017-03-27 14:53

2017-03-27 14:53

Livet som tonårstjej

Debatt: "Hur skulle det se ut, om alla såg ut som Barbie?"

Jag har aldrig blivit mobbad så länge jag gått i skolan, aldrig någon som har sagt fula saker för att få mig att må dåligt, men det behöver inte alltid vara ord som sårar.

För mig var det inte ord, för mig var det alla normer i dagens samhälle som var boven bakom självskadebeteende och negativa tankar.

Dagens samhälle är fullt av normer när det kommer till skönhetsidealen och alla andra ideal, och att då vara en tonårstjej på 13-16 år är inte det lättaste för alla. Det är så oerhört många ideal som många tonårstjejer vill uppnå, så mycket de vill uppnå för att känna sig tillräckliga.

De ser en bild på nätet, på en omöjligt felfri tjej i bikini som ser brun och vältränad ut med „rätt” bröststorlek och är „perfekt” smal. De kanske tittar på Victoria’s Secret Fashion Show eller Paradise Hotel. Det finns så mycket nu för tiden som visar att tjejer „ska” se ut på ett visst sätt, till exempel reklam eller program, så mycket som tonårstjejer med dålig självkänsla kan påverkas av.

Det var inte alls på samma sätt när våra föräldrar var i vår ålder, så varför ser det ut som det gör nu med alla dessa normer? Det är sådan stor kroppshets i dagens samhälle, alldeles för stor och för vissa tjejer i dagens samhälle börjar den redan vid 12-års ålder.

En stor del av anledningen till att det är sådan kroppshets, kan helt klart vara på grund av alla program där omöjligt „felfria” tjejer är med. Tänk bara vad många unga tjejer som kollar på sådana program och faktiskt blir påverkade av det, att de tror att man „ska” se ut som tjejerna i programmet för att bli accepterade.

Det verkar som att det krävs så otroligt mycket av oss för att bli accepterade som tjej, för att ens känna sig tillräcklig. Tänk vad många det är som mår psykiskt dåligt på grund av just det här, det är oerhört många, och allt detta på grund av ett enda TV-program.

Tänk om folk bara kunde börja acceptera att man inte kan vara perfekt, att ingen är perfekt, man kan inte bli helt perfekt och felfri. Det skulle vara så mycket bättre då, om man inte behövde känna sig tvingad att se ut på ett visst sätt, i så fall skulle det sluta med att alla såg ut som Barbie. Hur skulle det då se ut, ifall alla såg ut som Barbie?

En stor del av min högstadietid när jag var mellan 13-15 år, bestod av tårar, självskadebeteende och negativa tankar, även några besök hos kurator och BUP. Min högstadietid har verkligen inte varit lätt, med många ups and downs men jag har alltid lyckats ta mig upp igen. Hur dåligt jag än har mått, hur långt ner jag än sjunkit, så har jag alltid lyckats ta mig upp från det mörka vattnet på ett eller annat sätt och det är jag glad över.

Felicia 15 år

För mig var det inte ord, för mig var det alla normer i dagens samhälle som var boven bakom självskadebeteende och negativa tankar.

Dagens samhälle är fullt av normer när det kommer till skönhetsidealen och alla andra ideal, och att då vara en tonårstjej på 13-16 år är inte det lättaste för alla. Det är så oerhört många ideal som många tonårstjejer vill uppnå, så mycket de vill uppnå för att känna sig tillräckliga.

De ser en bild på nätet, på en omöjligt felfri tjej i bikini som ser brun och vältränad ut med „rätt” bröststorlek och är „perfekt” smal. De kanske tittar på Victoria’s Secret Fashion Show eller Paradise Hotel. Det finns så mycket nu för tiden som visar att tjejer „ska” se ut på ett visst sätt, till exempel reklam eller program, så mycket som tonårstjejer med dålig självkänsla kan påverkas av.

Det var inte alls på samma sätt när våra föräldrar var i vår ålder, så varför ser det ut som det gör nu med alla dessa normer? Det är sådan stor kroppshets i dagens samhälle, alldeles för stor och för vissa tjejer i dagens samhälle börjar den redan vid 12-års ålder.

En stor del av anledningen till att det är sådan kroppshets, kan helt klart vara på grund av alla program där omöjligt „felfria” tjejer är med. Tänk bara vad många unga tjejer som kollar på sådana program och faktiskt blir påverkade av det, att de tror att man „ska” se ut som tjejerna i programmet för att bli accepterade.

Det verkar som att det krävs så otroligt mycket av oss för att bli accepterade som tjej, för att ens känna sig tillräcklig. Tänk vad många det är som mår psykiskt dåligt på grund av just det här, det är oerhört många, och allt detta på grund av ett enda TV-program.

Tänk om folk bara kunde börja acceptera att man inte kan vara perfekt, att ingen är perfekt, man kan inte bli helt perfekt och felfri. Det skulle vara så mycket bättre då, om man inte behövde känna sig tvingad att se ut på ett visst sätt, i så fall skulle det sluta med att alla såg ut som Barbie. Hur skulle det då se ut, ifall alla såg ut som Barbie?

En stor del av min högstadietid när jag var mellan 13-15 år, bestod av tårar, självskadebeteende och negativa tankar, även några besök hos kurator och BUP. Min högstadietid har verkligen inte varit lätt, med många ups and downs men jag har alltid lyckats ta mig upp igen. Hur dåligt jag än har mått, hur långt ner jag än sjunkit, så har jag alltid lyckats ta mig upp från det mörka vattnet på ett eller annat sätt och det är jag glad över.

Felicia 15 år

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.