2017-03-03 14:14

2017-03-03 14:14

Tveka inte – bygg 50 meter!

Simhallen: Tankar om det framtida badhuset

Vilket vackert badhus vi skall få! Om vi får tro Säffle-Tidningen den 23/2. Men hur kommer det att se ut inuti?

Två partier med säte i kommunfullmäktige har yttrat sig, Sjukvårdspartiet den 2 februari och Moderaterna den 9 februari och 25 februari. Båda partierna har liknande agendor, ett badhus för alla. Enda skillnaden mellan dem är att SiV vill satsa på en 50-metersbassäng för träning och motion. M uppger att bassängen skall vara 25 gånger 25 meter. Kvadratisk (?). Den drar lika mycket vatten som en 50-meters med sex banor, lika stor driftskostnad som SiV:s. Dessutom högre byggkostnad?

Kostnaden bekymrar många. Bra! Men blanda inte ihop investeringsanslag med alla utgifter som följer på användandet. Investerare till andra anläggningar, ställ er i kö! Då får ni också mer stötta av icke utövare av den sport som ni föredrar, Kalle Stropp med flera! Badhusvän (31/1) tycker att det räcker med renovering av befintligt badhus, som man gjort i Åmål. I Arvika skall man riva ner vinkelbassängen för hopp och dyk, för att bygga två helt nya, summa 60 miljoner kronor, enligt uppgift. Det man river ned i Arvika är fem år yngre än det i Säffle. Vårt badhus bygger dock på 30 år äldre ritningar. Karlskogas badhus från 1942 renoverades samtidigt som Åmål och Arvika byggde nytt. Man behöll den djupa delen med trampoliner och fick många duktiga simhoppare genom sin tränare, OS-guldmedaljören Ulrika Knape. Man byggde också en ny 25-metersbassäng, parallellt med den gamla. Sedan ångrade man sig kort därefter att man inte tog till 50 meter i tillbyggnaden.

Renovering av dagens Säfflehall har en del anhängare. Som åldrande motionär trivs jag jättebra i den. I dag tar det 40 till 45 minuter att simma 10 hektometer, lika med 40 längder. Sällan är jag ensam på de banor som anvisas för gamlingar. Jag möter alltid motionärer av Säffles invånare. Några simmar långsammare än jag. Då bryter jag av före en vändning för att inte störa. Flera simmar fortare än jag. Då drar jag intill skvalprännan för att inte hindra. Många i det stora bastugänget vill inte alls simma längre; det är för stimmigt i den stora hallen. Djupdelen är för dykarna och alla yngre gentlemän i slyngelåren, som visar sina saltomortaler från trampolinen. Grunda delen har plats för vattengympa och tidig simträning i nämnda höj- och sänkbara golvinsats. Behåll det som är bra i den gamla och komplettera med en flat femtia med lagom djup i en sidobyggnad.

För att få alla invånare som nämns i M;s och SiV;s förslag, inklusive långsim- och kanotträning, att nyttja badet, är det inte fel med en stor bassäng. Gör femtian delbar enligt modern konstruktion. Då klarar man två klasser samtidigt. Jag är förvånad över att Tegnérskolans idrottslärare (11/2) påstår att en 50-metersbassäng är onödig. Det kan tolkas som att ni använder den nuvarande för sällan. Jag hoppas skolans veckotimmar för idrott ökar. Befolkningens ökande fetma anses börja allt tidigare och all motion skulle vare en lösning enligt motionsgurus. Här kan grundläggas en god vana och skadefri träning för livet. Om en anläggning används mycket av större delar i en befolkning så är den värd priset. Jag vill gärna motionera i minst 10 år till innan jag lämnar in.

Sven Gunnar (82)

Två partier med säte i kommunfullmäktige har yttrat sig, Sjukvårdspartiet den 2 februari och Moderaterna den 9 februari och 25 februari. Båda partierna har liknande agendor, ett badhus för alla. Enda skillnaden mellan dem är att SiV vill satsa på en 50-metersbassäng för träning och motion. M uppger att bassängen skall vara 25 gånger 25 meter. Kvadratisk (?). Den drar lika mycket vatten som en 50-meters med sex banor, lika stor driftskostnad som SiV:s. Dessutom högre byggkostnad?

Kostnaden bekymrar många. Bra! Men blanda inte ihop investeringsanslag med alla utgifter som följer på användandet. Investerare till andra anläggningar, ställ er i kö! Då får ni också mer stötta av icke utövare av den sport som ni föredrar, Kalle Stropp med flera! Badhusvän (31/1) tycker att det räcker med renovering av befintligt badhus, som man gjort i Åmål. I Arvika skall man riva ner vinkelbassängen för hopp och dyk, för att bygga två helt nya, summa 60 miljoner kronor, enligt uppgift. Det man river ned i Arvika är fem år yngre än det i Säffle. Vårt badhus bygger dock på 30 år äldre ritningar. Karlskogas badhus från 1942 renoverades samtidigt som Åmål och Arvika byggde nytt. Man behöll den djupa delen med trampoliner och fick många duktiga simhoppare genom sin tränare, OS-guldmedaljören Ulrika Knape. Man byggde också en ny 25-metersbassäng, parallellt med den gamla. Sedan ångrade man sig kort därefter att man inte tog till 50 meter i tillbyggnaden.

Renovering av dagens Säfflehall har en del anhängare. Som åldrande motionär trivs jag jättebra i den. I dag tar det 40 till 45 minuter att simma 10 hektometer, lika med 40 längder. Sällan är jag ensam på de banor som anvisas för gamlingar. Jag möter alltid motionärer av Säffles invånare. Några simmar långsammare än jag. Då bryter jag av före en vändning för att inte störa. Flera simmar fortare än jag. Då drar jag intill skvalprännan för att inte hindra. Många i det stora bastugänget vill inte alls simma längre; det är för stimmigt i den stora hallen. Djupdelen är för dykarna och alla yngre gentlemän i slyngelåren, som visar sina saltomortaler från trampolinen. Grunda delen har plats för vattengympa och tidig simträning i nämnda höj- och sänkbara golvinsats. Behåll det som är bra i den gamla och komplettera med en flat femtia med lagom djup i en sidobyggnad.

För att få alla invånare som nämns i M;s och SiV;s förslag, inklusive långsim- och kanotträning, att nyttja badet, är det inte fel med en stor bassäng. Gör femtian delbar enligt modern konstruktion. Då klarar man två klasser samtidigt. Jag är förvånad över att Tegnérskolans idrottslärare (11/2) påstår att en 50-metersbassäng är onödig. Det kan tolkas som att ni använder den nuvarande för sällan. Jag hoppas skolans veckotimmar för idrott ökar. Befolkningens ökande fetma anses börja allt tidigare och all motion skulle vare en lösning enligt motionsgurus. Här kan grundläggas en god vana och skadefri träning för livet. Om en anläggning används mycket av större delar i en befolkning så är den värd priset. Jag vill gärna motionera i minst 10 år till innan jag lämnar in.

Sven Gunnar (82)

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.